Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 13. 9. 2016.

| Zabava

Zona Zamfirova i Mane kujundžija u braku gordi i nestašni

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Glumci
Novi glumci tumače stare likove Zone Zamfirsko i Maneta kujundžiju; Foto: Promo

Nastavak filma “Zona Zamfirova”, koji je rađen po romanu čuvenog srpskog klasika Stevana Sremca, prati priču iz knjige “Dukat i divlji pelin” Dušice Milanović Marike. Likovi su, kaže autorka, temperamentniji i upadaju u neočekivane životne situacije.

Knjiga govori o braku Zone i Maneta, Sremčevih likova koji u delu s kraja 19. veka završavaju svoju priču venčanjem, iako potiču iz različitih slojeva društva. Marika Do 2010. pisala pod pseudonimom Stevana Sremac; autorka romana "Dukat i divlji pelin"

Priča se odvija u ambijentu starog Niša, u lavirintu uskih ulica, kamenih ograda i orijentalnih lukova. Iz novih doživljaja glavnih junaka izvire tipičan južnjački humor zaodenut jezičkim koloritom i prožet sentimentalnošću, ističe autorka knjige. 

Zona je, dodaje, i u njenom romanu gorda, dok je Mane i dalje malo divlji, što ih baca u nova iskušenja kojia treba da savladaju da bi nastavili svoju ljubavnu priču. Njihova ljubav je, ističe autorka, velika i beskompromisna.

Ne može velika ljubav bez ljubomore. Ljubomora, bila opravdana ili ne, kad se udruži sa sujetom i gordošću jedne lepotice kao što je Zona može 300 čuda da napravi – objašnjava Milanović Marika.

Zona Zamfirova Zona i dalje ponosna i gorda; Foto: Muzej ponišavlja Pirot Ova tema joj se, dodaje, sama nametnula. Junaci priče su je, kako objašnjava, presretali, pa se potrudila da im omogući dalji život. O liku glavne junjakinje je najviše razmišljala, kao i o tome zbog čega je ona toliko popularna. Kaže da je bilo rizično nastaviti knjigu velikana domaće književnosti kakav je Sremac ali da su je čitaoci odlično prihvatili. 

U ovom podneblju je svaka od nas pomalo Zona. Žene su borbene, strastvene i temperamentne, a pritom su i lepe. Zato je roman popularan - kaže autorka.

U njenoj knjizi su, dodaje, i junaci starije generacije koji imaju paralelne dramatične i dinamične životne priče.

Junaci moje knjige su možda malo nestašniji nego kod Sremca, pa lako upadaju u različite situacije – govori autorka Milanović Marika.


Govor starih Nišlija i u nastavku

Knjigu je napisala na jeziku starog Niša, koji se, kaže, mnogo razlikuje od savremenog govora ovog podneblja. Ovo joj, dodaje, nije bilo teško jer je rođena u Sokobanji, a roditelji su joj iz pirotskog kraja.

Živela sam u Nišu, Prizrenu, nekako tragom Zone Zamfirove. Zato mi nije bilo teško da uđem u govor starog Niša – dodaje.

Priča je nastavak Sremčevog romana, što je smešta u početak 20. veka. Mane kujundžija koga u nastavku tumači Milan Vasić i lepa Zona koju glumi Brankica Sebastijanović, žive u kući koji im je darivao njen otac Hadži Zamfir.

Scene u njihovoj kući već su snimljene u Pirotu u Muzeju ponišavlja, a ovih dana ekipa filma “Vrati se, Zone” snimala je u takozvanoj Ruskoj crkvi u okolini Aleksinca, kaže autorka. Snimanje će se nastaviti i u Nišu, najavljuju u produkciji. Knjiga Nastavak romana Stevana Sremca; drugo prošireno izdanje

Film režira Jug Radivojević, dok su scenario napisali Ivana i Miroslav Mitić. Ekipu čini 60 glumaca i 400 statista, među kojima su Ljiljana Dragutinović, Nikola Ristanovski, Milan Lane Gutović, Tanja Bošković, Nela Mihailović, Rada Đuričin, Gorica Popović, Milan Kalinić.

Film prati priču knjige, ali je drugačiji jer priroda medija to zahteva, kaže Marika.

Ni jedan roman ne može da se prenese na film u celosti, ali se oni drže glavnog toka priče. Na njemu rade drugi ljudi, a pored režisera tu su scenaristi i glumci koji daju priči svoj doprinos – dodaje.

Prvi film koji je rađen po romanu Sremca snimljen je 2002. godine, a režirao ga je Zdravko Šotra. Osim Katarine Radivojević koja je glumila Zonu i Vojina Ćetkovića koji je tumačio lik Maneta, u filmu su glumili mnogi velikani domaćeg glumišta poput Dragana Nikolića, Milene Dravić, Radmile Živković, Ružice Sokić, Danice Maksimović, Svetlane Bojković i drugih. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    14:23 // 13. 9. 2016.

    Nikad ne mogu da se povežem sa likovima kad promene glumce, nije mi to to.

  • Lahor

    12:28 // 13. 9. 2016.

    Prvi deo je zakon

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: