Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 21. 6. 2017. @ 19:27

Srpska napredna stranka |Niš

Nenad Stanković

800x600-nenad-stankovic.jpg

Rođen je 4. maja 1979. godine u Nišu. U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da je diplomirao na Visokoj školi strukovnih studija za menadžement u saobraćaju i završio specijalističke studije. Jedan je od niških političara koji je promenio najviše stranaka.

Bio je član JUL-a krajem 90-ih. Prema nezvaničnim podacima bio je sekretar Gradskog odbora JUL-a.

Odbornik Nove Srbije od 2004. do 2008. godine, a od 2007. do 2008. portparol tadašnjeg gradonačelnika Niša Smiljka Kostića.

Posle raspuštanja Gradskog odbora Nove Srbije zbog protokola o saradnji koji su potpisali sa DS-om, od septembra 2008. godine sa Stanimirom Đurićem u Skupštini Grada je nastupao kao odbornik pokreta "Niška regija“. Reč je o neformalnoj organizaciji koja je bila deo pokreta "Živim za Krajinu", na čijem čelu je bio tadašnji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Pošto je "Živim za Krajinu" bio deo Ujedinjenih regiona Srbije, time je i "Niška regija" bila formalno njihov deo.

Međutim, aprila 2014. godine se odvojila od URS-a i pripojila SNS-u.

Jula 2010. Stanković je inicirao formiranje odborničkog kluba "Živim za Niš“ u Skupštini grada Niša.

Od 2010. bio je pomoćnik i savetnik predsednika Opštine Svrljig.

Na lokalnim izborima maja 2012. bio je na koalicionoj listi URS-a, kao predstavnik "Niške regije".

U lokalnom parlamentu je jula 2012. izabran za zamenika predsednika.

Izvršni je direktor Direkcije za javni prevoz.

Nakon spornog tendera gradski prevoz krajem 2014. godine Građanski nadzornik je protiv njega i gradonačelnika podneo krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal. Januara 2016. Upravni sud prihvatio je tužbu građanskog nadzornika i naložio poništavanje dela tendera za gradski prevoz u Nišu, čime je potvrđeno da su u tenderskoj proceduri postojale "teške zloupotrebe i nezakonitosti."

Maja 2014. godine je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njegovu smenu sa funkcije zamenika predsednika Skupštine Grada. On se na tu odluku žalio. Odbor Agencije je delimično usvojio njegovu žalbu, ali ponovio preporuku za njegovo razrešenje.  

Novembra 2014. snimljen je kako službenim autom dovozi i odvozi ženu na posao i dete u vrtić. Stanković je ove tvrdnje demantovao, rekavši da ima privatni auto koji je vrlo sličan službenom i kao dokaz objavio fotografiju na kojoj se vide ova dva auta.

Decembra 2014. smenjen je sa mesta pomoćnika predsednika Opštine Svrljig.

Januara 2015. odbio je da popuni upitnike o imovinskom stanju i funkcijama koje je zatražio Lokalni antikorupcijski forum.

Podsetimo, marta 2016. ga je Agencija za borbu protiv korupcije "javno opomenula" zbog toga što nije prijavio kupovinu novog auta, ali ni plate koje je primao kao pomoćnik predsednika Opštine Svrljig, niti kao zamenik predsednika Skupštine grada Niša.

Aprila 2017. godine Vlada Srbije ga je imenovala za predsednika Nadzornog odbora Instituta "Niška Banja"

Juna 2017. godine izabran je za opštinskog većnika u Svrljigu.

Oženjen je i otac jednog deteta.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: