Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 20. 12. 2015. @ 18:01

SPS |Surdulica

Novica Tončev

490x370-Novica-Toncev-JUZNE-VESTI.jpg

Rođen je 1962. godine u Nišu. Diplomirao je 1989. godine na Građevinskom fakultetu u Nišu, odsek visokogradnja. Narodni je poslanik SPS od parlamentarnih izbora, marta 2014. godine.

Vlasnik je građevinskog preduzeća “Tončev Gradnja” d.o.o. u Surdulici i preduzeća “Ton-Bau” u Beču.

Suvlasnik je “Surduličke Radio Televizije” i kablovskog sistema.

Bio je član SPS-a. Odbornik u lokalnoj Skupštini od 1996. godine do danas. Od 2000. do 2004. godine nalazio se na mestu potpredsednika opštine Surdulice.

Na izborima 2008. godine nastupio je ispred grupe građana “Za našu Surdulicu”, a nakon formiranja vlasti izabran je za predsednika Opštine.

Krajem 2009. godine on i još deset odbornika grupe građana pristupili su SPS-u.

Optužuju ga da preko partije njegova firma veoma često dobija državne poslove. Prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, u toku 2010. evidentirano je preko 50 uplata, koje su državni organi i institucije realizovali u korist preduzeća "Tončev gradnja“ d.o.o. iz Surdulice, u ukupnom iznosu većem od 77 miliona dinara. Jedno od preduzeća sa kojima "Tončev gradnja" najviše sarađuje u Nišu je Direkcija za izgradnju grada.

Maja 2012. izabran je za člana Predsedništva SPS-a.

U junu 2012. SPS osvaja 27 od 35 mandata u Skupštini Opštine. Tončev je ponovo izabran za predsednika.

U julu 2012. na manifestaciji “Vlasinsko leto” koju organizuje Opština Surdulica, prisustvao vrh SPS-a. Ivica Dačić je na bini pevao kao gost Ane Bekute.

Njegov rođeni brat, Ivica Tončev,bio je savetnik je za nacionalnu bezbednost bivšeg premijera Srbije Ivice Dačića.

Početkom 2013. kada je njegov brat povezivan s mafijom, rekao je da se “ograđuje od svega što jeste ili nije uradio njegov rođeni brat,ali da veruje da nije kriv”.

Tokom rekonstrukcije Vlade Srbije u leto 2013. godine, pominjao se kao kandidat koji će na mestu ministra zameniti Milutina Mrkonjića.

Krajem maja 2014. godine povukao se sa funkcije predsednika Opštine zbog nespojivosti te funkcije sa mandatom narodnog poslanika. Od tada je predsednik Skupštine Opštine.

U žižu javnosti je dospeo krajem juna 2014. godine zbog toga što je ispred svog imena pisao "Dr", dok je na sajtu Skupštine Srbije pisalo da je "doktor građevine", iako nije doktorirao.

On se tada pravdao time da je položio sve ispite na doktorskim studijama Građevinskog fakulteta u Nišu, ali da nije doktorirao, dok je "Dr" po njegovom tumačenju skraćenica za "doktorand" - student doktorskih studija.

Oktobra 2014. privatni automobil Tončeva uslikan je nepropisno parkiran na trotoaru u Ulici Nikole Pašića u Nišu, gde je parkiranje zabranjeno.

Februara 2015. protiv Tončeva je podignut optužni predlog zbog nasilničkog ponašanja, jer je udario aktivistu SNS-a.

Marta 2015. godine uzburkao je javnost izjavom da prostitucija nije krivično delo i da to što su dvojica socijalista plaćali elitne prostitutke može samo da poveća rejting stranci.

Avgusta 2015. izabran je za člana predsedništva SPS-a i predsednika Izbornog štaba SPS-a za lokalne i pokrajinske izbore 2016. godine.

Policija je u decembru 2015. godine pokrenula istragu protiv celog rukovodstva Surdilice, zbog toga što nisu raspisali tender za rekonstrukciju stadiona, lokalnog fudbalskog kluba "Radnik". Tončev je tražio da prvo ide na poligraf, pa onda kod tužioca.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: