Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 20. 12. 2015. @ 13:55

Partija za demokratsko delovanje |SPS |Preševo

Riza Halimi

riza-halimi.jpg

Rođen je 16. septembra 1947. Po obrazovanju fizičar. Pre nego što je počeo da se bavi politikom predavao je fiziku u srednjoj školi. Jedini je albanski poslanik u Skupštini Srbije. Predsednik je Partije za demokratsko delovanje. Dugo je bio najuticijniji predstavnik albanske nacionalne manjine u Srbiji.

Bio je predsednik Skupštine opštine Preševo.

U Miloševićevo vreme marta 2000. osuđen je na 3 meseca zatvora, uslovno na godinu dana, jer je  "5. marta 1998. godine na protestu gradjana Preševa povodom masovnog ubistva u Drenici na Kosovu, ometao u vrsenju duznosti Dragana Mitica, zamenika komandira stanice policije”. 

Kao predsednik Opštine 2000. godine protestovao je zbog velikog prisustva vojske i policije na jugu Srbije.

U martu 2001. tražio je da se pregovori o sukobima na jugu Srbije, između Albanaca i predstavnika Vlade Srbije vode u inostranstvu.

28. novembra 2001. čestitao nacionalni praznik svim Albancima. Posle osude Koordinacionog tela za jug Srbije, tvrdio je da je vlast u njegovu čestitku umetnula 3 rečenice, koje nije izgovorio.

Na lokalnim izborima u julu 2002. godine po novom Zakonu, po proporcionalnom sistemu, izabran je za predsednika Opštine.

Skender Destani iz Demokratske unije doline, u martu 2005. pokrenuo je inicijativu za smenu Halimija, ali je on na mestu predsednika ostao do decembra 2005. godine. Na njegovo mesto Skupština je izabrala Ragmi Mustafu.

Januara 2007. sa Skenderom Destanijem iz Demokratske unije doline, formirao je Koaliciju  Albanaca Preševske doline. 

Na izborima 2007. i 2008. godine Partija za demokratsko delovanje je kao manjinska stranka osvajala po jedan poslanički mandat, koji je uvek pripadao predsedniku stranke Rizi Halimiju.

U Skupštini Srbije deluje kao samostalni poslanik od 2012. godine.

Septembra 2009. saopšteno je da u Skupštini Srbije prima 256.000 dinara mesečno.

Uz posredovanje misije OSCE-a, deo predstavnika Albanaca iz Partije za demokratsko delovanje, ušao je u Koordinaciono telo 2009. godine, uz oštre proteste drugih albanskih političkih stranaka.

Juna 2011. jedan deo članova odlazi iz Partije za demokratsko delovanje I formira Demokratsku partiju Albanaca.

Septembra 2011. Riza Halimi pozvao je Albance na bojkot popisa u Srbiji.

Na lokalnim izborima u Preševu maja 2012. godine njegova Partija za demokratsko delovanje nije prešla cenzus.

U aprilu 2013. podržao potpisivanje Briselskog sporazuma, između Beograda i Prištine.

Aprila 2014. godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije.

Njegova Partija za demokratsko delovanje formirala je poslanički klub zajedno sa Strankom demokratske akcije Sandžaka u Skupštini Srbije.

Novembra 2014. našao se na listi poslanika sa juga kojima država najviše plaća za putne troškove. Za dolaske na sednice Skupštine vlastitim kolima iz budžeta mu je plaćeno 311.460 dinara.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: