Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ažurirano 31. 3. 2023. @ 15:49

LDP |Niš

Srđan Pešić

srđan pešić

Dr Srđan Pešić, rođen je u Leskovcu juna 1963. godine, bio je profesor i farmakolog, preminuo je 7. febrauara 2023. godine u Nišu.

Medicinski fakultet završio je u Nišu, a doktorat iz oblasti farmakologije u Beogradu, na Medicinskom fakultetu. Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu postao je početkom 2012. godine.

Kao vanredni profesor podržavao je studente u protestima i bio simpatizer Pokreta „Otpor“, zbog čega je bio hapšen.

Bio je odbornik u Skupštini grada Niša u dva mandata. Prvi put 2004. godine kao član Demokratske stranke. Nakon formiranja LDP prešao je u tu stranku i 2008. godine po drugi put ušao u Skupštinu grada.

Bio je predsednik odbora za lokalnu samoupravu i decentralizaciju Liberalno demokratske partije.

Nakon što je novembra 2012. godine LDP napustila grupa funkcionera, među kojima i dotadašnji predsednik niškog odbora Predrag Jelenković, Pešić je postavljen za VD predsednika.

Pešića je aprila 2013. godine kaznio Prekršajni sud sa 5000 dinara, jer je bez prijavljivanja organizovao protest ispred Narodnog pozorišta i pozvao na bojkot predstave "Konstantin".

Autor je četiri knjiga i udžbenika iz oblasti farmakologije. Ima preko 50 objavljenih radova u časopisima i preko 50 radova na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima.

Bio je član mnogih domaćih i stranih udruženja iz oblasti farmakologije i dobitnik brojnih nagrada za naučno-istraživački rad. Niška podružnica Srpskog lekarskog društva 2002. godine dodelila je Pešiću nagradu za najbolju publikaciju u kategoriji naučno stručnih radova, a 2018. Godine prograsila ga za najboljeg predavača i edukatora. Ministarsvo nauke i zaštite životne sredine za najbolje istraživanje u oblasti medicine u periodu 2002-2003.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Leskovca 2020. godine za izuzetan naučni doprinos u oblasti kliničke farmakologije i afirmacije grada Leskovca.

Preminuo je 7. februara 2023. godine u 59. godini života.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: