Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:29, 24. 5. 2010.

Prestonica (ne)kulture

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Ovih dana Beograd je sam sebe predložio da neke od narednih godina bude jedna od evropskih prestonica kulture. Objektivno, u našoj maloj u suviše suženoj Srbiji, Beograd bi možda ispunjavao sve uslove sa svim iskorišćenim i neiskorišćenim potencijalima prestonice jedne države. Ali, ima tu jedna začkoljica koja Beograd ipak čini sedmoglavim čudovištem, alom koja bi da proguta sve što može i dokle joj oko seže.

Ideja celog projekta da svake godine jedan ili više gradova nose naziv Evropske prestonice kulture jeste smanjenje nivoa centralizacije makar u kulturi i decentralizacija iste. Iz tog razloga od 1985. godine, pa do ove nijedna nacionalna prestonica nije bila i prestonica kulture za tu godinu.

U Grčkoj je to bio Solun, ove godine su u Mađarskoj Pečuj, Turskoj Istambul...

Ljudi iz Beograda dalje od Avalskog tornja očigledno ne vide niti, što je još gore, žele da vide da je ovo igra u kojoj postoje davno ustanovljena pravila.

Pogrešno bi bilo reći da je rukovodstvo grada Beograda neobavešteno, još pogrešnije da ne zna šta radi. Kad god sam to pomislio, bivao sam uveren u suprotno. Beograd, u svoj svojoj samobitnosti, tačno zna šta radi. Za njega se Srbija završava ispod Save i Dunava a sa istom ima veze zahvaljujući Žikinoj ''Šarenici'' i Bajićevim ''Selo gori,baba se češlja'' projektu.

Umesto da kandidati za evropsku prestonicu kulture iz Srbije budu Vranje, rodni grad jednog od najvećih srpskih književnika i realista uopšte i ava Justina Popovića, Kikinda ili Zrenjanin sa svojim književničkim krugom na čelu sa Miroslavom-Mikom Antićem i čitavom plejadom slikara ''naivaca'', Donji Milanovac sa vanserijskim Lepenskim virom i mnoštvom nalazišta, obližnjim Hajduk Stankovim i Mokranjčevim Negotinom ili makar Sremska Mitrovica sa fantastičnim arheološkim lokalitetima i pričom o gradu u kome su svetlo dana ugledala četiri rimska cara – dakle, umesto svega toga Beograd je rešio da otme sve što može u igri u kojoj nema izgleda na uspeh.

Šta nam to govori o Beogradu a što ne znamo? Ništa osim što potvrđuje da je dotični rupa bez dna, da je autistično nastrojen prema ostalim delovima ove Srbijice i da očigledno nije upoznat da mora još nešto da postoji kako bi on bio i ostao glavni grad nečega.

Što bliže Beogradu, to dalje od pameti, govorio je moj prijatelj. Žao mi je što su o njemu najlepše pevali oni koji nisu iz Beograda – Duško Radović i Momo Kapor - i što će i ovo, poput mnogih prethodnih gluposti, proći Beogradu.

I setim se jedne od čuvenih replika Bore Đorđevića na poznatu pesmu:

Beograde, Beograde,
U bodljikave žice nek te ograde...

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    15:08 // 28. 6. 2010.

    Ma, bre, ljudi, ne lupajte gluposti!

    Do sada su "Prestonice kulture" bili Atina, Amsterdam, Berlin, Pariz, Glazgov, Madrid, Lisabon, Kopenhagen, Stokholm,.. u stvari, na toj listi najvise je glavnih gradova!

    http://en.wikipedia.org/wiki/European_Capital_of_Culture

  • ranko

    14:30 // 28. 6. 2010.

    TEKS JE SUPER,AUTOR JE ZABORAVIO DA NAPIŠE DA SE BGD KULTURA DEŠAVA NA NEZABORAVNIM SPLAVOVIMA GDE SAV OLOŠ SRBIJE(POLITIČKI,NARKO,ISL.),TROŠI PARE OVOG NARODA I PJUJE NAM U LICE.JADNA SRBIJA ,ZAR U 21 VEKU U SRED EVROPE SAMO REVOLUCIJOM MOZEMO DA PROMENIMO ZALOSNO STANJE OVE DRZAVE.

  • GAGI

    09:36 // 26. 6. 2010.

    POTPISUJEM SVE NAPISANO U TEKSTU.Bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: