Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 9. 8. 2010.

Dokle više da se brukamo

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Vladanu Ašaninu bila su dovoljna 4 meseca da u bronzi izlije spomenik Šabanu Bajramoviću, visok dva metra i težak 600 kilograma, a gradskoj upravi je i godinu i po dana bilo malo samo da odluči gde će spomenik da bude postavljen.

Do planiranog otkrivanja spomenika ostala su još samo tri dana a tek danas je formalno pokrenut postupak za izdavanje potrebnih dozvola.

Otkrivanje statue Šabana Bajramovića je slika koju će preneti sve veće svetske novinske agencije i samo bi trebalo da se zapitamo kakvu poruku šaljemo tom svetu ako spomenik bude otkriven na kamionu.

Nije suština sada tražiti krivca, nije to sada ni bitno. Za prolivenim mlekom ne treba plakati. Ali, zar je moguće da u ovom našem Nišu ne može ni jedna jedina stvar da bude urađena kako treba?

Za promenu, ne bi bilo loše da se uzmemo u pamet i izbegnemo blamažu bar te, famozne, 2013. godine.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • meda

    16:59 // 11. 8. 2010.

    @ Nebojsa Ozimic

    G. Ozimicu, u rasizmu ne postoji zlatna sredina niti pozitivna nula. Onog momenta kada prestanete da mu se suprotstavljate po svaku cenu, postali ste pristalica istog. Bas zato mora da se istraje na primernim posthunim priznanjima velikanu naseg grada onako kako smo to uvek i kroz istoriju radili.

    Iako se apsolutno slazem o ukorenjenom rasizmu ka Romima u Nisu, ono sta nagoni na vasu (dis)kvalifikaciju je poslednja recenica vaseg prvog teksta u kontekstu sveg prethodnog recenog.
    "Ostavite,ljudi,Šabana na miru i odnesite ga negde gde ga STVARNO vole."

    Ako je saldo prethodne borbe protiv (nekompletnosti) civilizacije naseg grada da Saban treba da bude odnesen "tamo negde gde je stvarno voljen" i da trebamo sve da ostavimo na miru inace ce na povrsinu izaci sav prljav ves, to je efektivno priklanjanje pobedniku kojeg nismo pobedili iako je borba tek pocela. To je efektivno priklanjanje volji razularene mase (primerci su se i ovde oglasili). To je direktno odricanje svih vasih iskazanih prethodnih zasluga borbe protiv i priklanjanje rasizmu.

    I vi to kasnije potvrdjujete pitanjem:
    "šta je veća bruka za grad- ne postavljati spomenik uopšte ili postavljati spomenik koji će biti (ne daj Bože) srušen."
    Najveca je bruka sto je uopste doslo do ovakve dileme. Sve ostale bruke su beznacajne u senci ove bruke koja vec postoji.
    Sve dok metemo sve nase voljeno nam djubre ispod tepiha da ne bi veca bruka pukla, imacemo ovakvih slucaja na pretek.
    To mora da stane.
    Ako jednom iteramo na cistac sta smo i ko smo odista, lakse cemo se razracunati sa svim bolestima drustva (a svi smo onakvi kakva nam je civilzacija tj kultura, ma koliko nam se to ne svidjalo). Mozda ce pokretanje procesa iskorenjavanja prikrivenog rasizma biti najveca Sabanova zasluga.



    A Blagojevic... one samo veoma dobro pliva u mutnoj vodi. No opet, treba mu zahvaliti za momentum koji je dao svemu iako mu je motivacija, verovatno, sasvim drugacija.

    -

  • Nebojša Ozimić

    23:26 // 10. 8. 2010.

    @Meda, definitivno ste promašili. Rasizam? Pa ja imam privilegiju da se ponosim dugogodišnjim kumstvom sa dva romska bračna para (u vreme mog sazrevanja to je bilo nešto što se ne bi stavljalo pod znak pitanja.I, da, zvali su se Cigani i to im je bilo normalno, zamislite!)
    Voleo bih da mi ukažete na bilo šta rasističko u mom komentaru ili će Vaša tvrdnja samo da potvrdi moju ''Od smrti ovog velikog umetnika (2008) Nišlije se prepucavaju vredi li Šaban ili ne i još malo pa će grad da izađe na glas kao rasistički.''
    Gospodine, ja sam bio u onoj komisiji koja se svojski zalagala da Š.Bajramović dobije svoj bulevar! Raspitajte se pre nego što ponovo prikačite bilo kome ovakav ružni i ljudskom rodu nedostojni epitet.

    Inače, naš narod kaže SILOM BABA U RAJ NEĆE. Na bulevaru Š.Bajramovića još nisu okačene ploče sa novim imenom,njegova supruga je bila fizički napadnuta, sam Blagojević je dobijao pretnje u kojima su se pominjale bezbol palice zbog spomenika,Gradonačelnik je odlagao verovatno iz istog razloga. Ukoliko pogledamo istini u oči, svidelo se to nama ili ne, videćemo ekstremno negativno raspoloženje prema Š.Bajramoviću.

    Samo se pitam: šta je veća bruka za grad- ne postavljati spomenik uopšte ili postavljati spomenik koji će biti (ne daj Bože) srušen.

    To isto se pitaju, verovatno, i M.Simonović i I. Blagojević. Ja sam u prethodnom komentaru samo ukazao na postojanje nečega što nam se ne sviđa...

    Pozdrav

  • Dragan

    11:42 // 10. 8. 2010.

    Očigledno problem leži u tome što je sve ovo previše politizovano na najgori način od samog početka. Predsednik države je bio lični prijatelj pokojnog Šabana, dao zadatak ovim našim - a oni, po običaju, nisu bili na nivou zadatka.
    Niš je grad koji ima dugu istoriju i kao takav morao bi da ima i spomenike koji će nas podsećati na događaje ili ličnosti koje su povezane sa našim gradom. Šaban je, sigurno, jedan od naših sugrađana koji zaslužuje spomenik na javnom mestu (ja tu ne vidim nikakav problem).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: