Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 8. 9. 2016.

Brnabić ili Koštunica?

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Koštunicu dr Vojislava, kako voli da ga zove Nenad Čanak, najjasnije pamtim sa balkona u Beogradu nakon demokratskih promena 5. oktobra. Pamtim ga i sa nekog propagandnog materijala DSS-a devedesetih, a pamtim i kalendare ove stranke sa šljivama koje su imale valjda višestruku simboliku, ali u osnovi je, koliko se sećam, bila koštica kao simbol nečeg tvrdog i nesalomivog.

Neko verovatno o ovom političaru ima drugačija sećanja. Neki ga hvale, neki kude, ali ono što niko nije zaboravio je svakako njegova čuvena izjava nakon hapšenja bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića “da o tome nije bio blagovremeno obavešten”. Čini se da je od toga dana, malo zahvaljujući izjavi, a malo i propagandi suparničkih stranaka, on ostao poznat kao političar “koji nije obavešten”.

Ali zašto vam ja pišem o Koštunici u trenutku kada on u političkoj penziji, verovatno, sakuplja šljive na svojoj vikendici?

Pišem vam zato što je u posetu Beloj Palanci pre nekoliko dana ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić došla, po svemu sudeći, neobaveštena. Kažu u njenom Ministartsvu, hoće da izađe iz kancelarije, razgovara sa ljudima i upozna se sa problemima lokalnih samouprava. Svaka čast. Odličan potez.

Okupila ministarka u Palanci sve lidere opština i gradova sa juga Srbije. Malo popričali, neki se požalili, neki zakukali, neki oćutali, pa svako na svoju stranu, a ministarka u Beograd. I sve bi to bilo normalno da je u Beloj Palanci normalno. Ali nije. Tamo je upravo ministarstvo koje sada vodi Brnabićeva odugovlačilo sa imenovanjem Privremenog organa skoro dok Opština nije ostala bez legitimnih organa upravljanja. Kada je konačno to urađeno, Privremeni organ maltene je sastavljen samo od članova Srpske napredne stranke. Onda je taj organ formirao Opštinsku izbornu komisiju u kojoj većinu opet ima SNS, što je protivzakonito. U Palanci opozicija bojkotuje izbore zbog svega toga, jer Država ne reaguje, a rad i odluke Privremenog organa trebalo bi da kontroliše upravo Ministarstvo koje vodi Ana Brnabić. Formiraju se grupe građana u jednom danu, liste predaju u 5 do 12, dolaze visoki stranački funkcioneri, a pominju se i crni džipovi.

Ipak, ministarka o tome nije govorila. Na zvaničnom sajtu Ministarstva zaključuju sa sastanka u Palanci “da su inicijative lokalnih samouprava ključ razvoja ekonomije”. O Privremenom organu ni reči, što bi rekli mi južnjaci “nit se fali, nit se žali”. To telo povlači niz poteza u organizaciji izbora koji su diskutabilni, o čemu se izjašnjavao i Upravni sud, a ministarka ćuti.

Pitam se ko je onda toga dana bio u Beloj Palanci - ministarka Ana Brnabić ili Vojislav Koštunica?

Brnabićeva očigledno nije obaveštena o dešavanjima u ovoj Opštini. Ministarka lokalne samouprave sigurno nije znala da je gost jedine opštine u Srbiji u kojoj izborni proces nije doveden do kraja. Sigurno ne zna šta se dešava od aprilskih izbora na ovamo i šta se dešavalo na ulicama dok je ona sedela u kabinetu predsednika Privremenog organa Gorana Miljkovića, svežeg kadra SNS. Ne vidim drugo objašnjenje, jer da je znala, sigurno ne bi dala legitimitet sumnjivim radnjama, odlukama i strukturama, kao što je to učinila sada. Možda ona nije mogla ništa da preduzme, jer je tek odnedavno na čelu Ministarstva, ali ne bi valjda dala prećutnu podršku nečemu što je u najmanju ruku diskutabilno i osporeno od jednog dela javnosti?

Čekajte, a šta ako je ipak bila obaveštena? Šta ako je znala?

Čujem da je Palanku, nakon Brnabićeve, posetio i ministar prosvete Mladen Šarčević. Rešio baš sada u predizbornoj kampanji da popriča sa direktorima škola. Vraćam film i ne mogu da se setim kada je neki ministar, pre Brnabićeve i Šarčevića bio u Palanci. Mora da je bilo mnogo davno, što i ne čudi, jer je Palanka dugo bila “opoziciona” opština u odnosu na SNS.

Izgleda da ministri polako počinju da rade na ispunjenju obećanja premijera Aleksandra Vučića datim za govornicom u Vladi Srbije, da će SNS u Palanci ostvariti apsolutnu pobedu. U stvari, kakve veze ministri imaju sa izborima? Oni bi valjda trebalo da rade u interesu države, a ne SNS?

Ispade na kraju da smo u čitavoj priči, kao i obično, najneobavešteniji mi građani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Šta je zasluženo

    08:48 // 10. 9. 2016.

    Dehter@, tragedija ovog naroda je upravo to što je, kako ti kažeš, Koštunica otišao u zasluženi zaborav. Narod koji ne glasa za Koštunicu će zato otići u zasluženi zaborav i nestanak. Surovo je, ali, na duži rok, svako ima, neko manje neko više, ono što zaslužuje.

    • Dexter

      13:27 // 10. 9. 2016.

      Znači i ti smatraš da je pobuna ubica sa dugim cevima na Petlji OK? Ili da je paljenje ambasada OK? Ili da je u redu zaštita "gospodina Legije", uz blaćenje njegove žrtve, premijera Đinđića? Ili da je u redu zaštita Radeta Markovića, Ace Tomića i kompletne Miloševićeve strukture u DB-u? Ili da je ovo što imamo u zemlji bolje nego da smo dosledno sproveli promene, 6. oktobar, koji je Voja sprečio?

  • shaft

    20:18 // 8. 9. 2016.

    Poredjenje prvoborca opozicije i osnivaca DS,sa marginalnom ministarkom je deplasirano!Izanjdjalo je vise pominjati njegovu neobavestenost i cuvanje macaka!Kad pocnes da se bavis kolumnama,moras da se edukujes od pocetka,a ne dokle ti secanja sezu!Ovako,dobra tema,ostala je u senci komparacije borca za demokratiju i ministarke koja je tu fiktivno i ni o cemu ne odlucuje!

    • Dexter

      20:41 // 8. 9. 2016.

      @shaft
      Pa, sad... Ja tog borca za demokratiju pamtim po mnogim stvarima, ali najviše po podršci pobuni crvenih beretki na sred Petlje, sa dugim cevima, i po rečima da i lekari protestvuju u svojim uniformama, pa zašto ne bi i SAJ. Ali neka Voja ide u zasluženi zaborav, tekst dobro ukazuje na groznu poentu: SNS je pregazio i zakon i moral u Palanci, i sada, iako bez opozicije, mirno radi kampanju!

  • prva rata

    18:47 // 8. 9. 2016.

    CWS, isplativo, zar ne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: