Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 4. 11. 2015.

Zagazdeli

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Ako prelistate sve rečnike i leksikone srpskog jezika teško da ćete igde naći reč “zagazdelI”. Nećete imati sreće ni sa oblikom “zagazdili”. Karakteristična je, čini mi se, za ovaj naš niški govor, a danas je više nego aktuelna, posebno iz ugla takozvanog malog čoveka.

Da ne bismo prolazili kroz suvoparna pojašnjenja, jer pretpostavljam da su mnogi, kao i ja, to najviše mrzeli tokom školovanja, pokušaću da je pojasnim primerima.

Dok običan, mali čovek danas u Srbiji ne zna kako da preživi sa minimalcem koji prima, ako ga uopšte prima, dok se preračunava da li da plati račune, a ostane gladan ili da pojede nešto, pa da se razračunava sa izvršiteljima, neki drugi Mali iz Beograda suvereno vlada metropolom. Toliko suvereno da ne želi čak ni da pogleda novinare koji uporno, u interesu naroda, pokušavaju da mu postave pitanje odakle mu pare za 24 stana u Bugarskoj.

Lepo čovek ide, ne primećuje nikog, a kada mu novinari dosade on pošalje obezbeđenje da im oduzme opremu i “legitimiše”. Dakle, baš je zagazdeo - školski primer.

Nego, da ne idemo čak do Beograda, imamo mi i ovde u Nišu slične primere. Recimo, vladajuća većina u niškom parlamentu je skroz zagazdela. I to je nekoliko puta pokazala tako što se oglušila o preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da smeni funkcionere za koje je utvrđen sukob interesa ili duple funkcije. Setimo se samo slučajeva većnika Srđana Aleksića, doktora Milorada Jerkana ili Nenada Stankovića iz Direkcije za javni prevoz.

Odbornici su rekli ne i time dali pojedincima sa vlasti "podršku" da zapošljavaju svoju decu, zapošljavaju po partijskoj liniji, nose skupa odela, voze skupa kola za koja im se crtaju i službeni parkinzi da gospoda ne bi plaćala parking, kao i običan narod. I sve to rade sa osmehom.

Zagazdeli debelo.

Ali problem nije što su zagazdeli, nego što su zagazdeli našim parama!

Narod im plaća skupa kola i odela, narod im daje plate, narod im je poslodavac.

Znam da ih za to nije briga i to je onaj beogradski Mali lepo pokazao odnosom sa novinarima, ali i kada neki od nas to shvate, pa izađu na ulicu i kažu “ej, i narod se pita nešto”, završe na saslušanju u policiji sa krivičnom prijavom protiv njih ili N. N. lica.

Šta da vam kažem - zagazdeli debelo.

A ja se tako sećam da su i neki drugi imali slične “manire”, pa u jednom trenutku narod reče - dosta! Valjda je narod kao balon. Puniš ga helijumom, ali ne može večno. Pukne.

Ne znam koliko je, narode, naš balon rastegljiv, ali znam da mi u niškom govoru imamo i izraz “poprdeli”, pa bi ovi što su zagazdeli mogli malo više da misle o tome… ako već ne misle o narodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pera perić

    12:03 // 5. 11. 2015.

    odličan tekst i tu nema šta da se doda, osim činjenice da se običnom (malom) čoveku život smučio posebno onaj politički, i da želi da pobegne negde daleko. Pri tome je svestan da ni "tamo" ne teče med i da i tamo ima ološa i mutnih radnji. Uprkos svemu politički autizam predstavnika naroda-poslanici i odbornici, nema granica,a primitivizam, bahatost i nesposobnost jesu njihovi, na žalost, aduti...

  • Srecko

    19:05 // 4. 11. 2015.

    Ogazdeli ili... Razumem tekstopisca sto nije mogao da upotrebi pravu rec op***ckali. Razumeli smo i dobro osetili to na svojoj kozi dok su pojedini ogazdeli ali nadam se da ce se uspavana vecina konacno probuditi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: