Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 24. 3. 2015.

Vukadinoviću, jeste li Vi policajac ili lekar?

Autor

Urednik "Naših novina".

Odgovor doktoru Draganu Vukadinoviću na njegov tekst o tribini udruženja "Lekalizacija Srbije" o medicinskoj upotrebi kanabisa održanoj 7. marta na Pravnom fakultetu u Nišu.

Poštovani doktore,

obraćam se Vama i čitaocima bez namere da od ove prepiske pravim rijaliti-šou, isključivo vođen željom da se utvrde neke činjenice. Činjenice koje ste Vi, poštovani doktore, u žurbi da što pre "opljunete" po nečemu u šta se ne razumete najbolje, zaboravili da spomenete.

Ali krenimo redom, od naslova Vašeg teksta "LEKalizacija ili LAGAlizacija"... Dakle, ko je to, koga i kako slagao, dragi doktore?! Od ozbiljnog čoveka sa tako zvučnom titulom bilo bi za očekivati da argumentuje svoje tvrdnje... Vama to, međutim, nije palo na pamet.

Ali avaj, idemo dalje... Kažete da smo na tribini u amfiteatru Pravnog fakulteta pokazali "elementarno nepoznavanje materije". Po načinu na koji to tvrdite dalo bi se zaključiti da ste upravo Vi vrstan poznavalac "MATERIJE". Zašto nam to onda niste prezentovali na licu mesta, nego ste podvili rep i napustili tribinu onog trenutka kad ste uvideli da Vaša provokacija nije prošla. Kad Vam je već, kako kažete, toliko žao obolelih i njihovih porodica, zašto niste ostali da ih čujete i suočite se sa njihovim problemima?

Ups, izvinjavam se, sad se setih da ste tokom Vašeg izlaganja ipak imali i jednu stručnu opservaciju, konkretno rečenicu da je "svaki Vaš pacijent, heroinski zavisnik, probao marihuanu"(!). Izvinjavam se što nisam zadivljen Vašom naučnom dedukcijom, koju bi sledeći došli i do neoborivih dokaza da je svaki Vaš pacijent, pored heroina, probao i ćevap-meso, turšiju, kravlji sir, a bogami i "jafa" keks! Dobro, i šta ćemo sad, kakav zaključak da izvučemo iz toga?

Nikakav, doktore, kao što ga nema ni u Vašem paušalnom pokušaju da prisutne na Pravnom fakultetu ubedite u otrcanu i nikad dokazanu teoriju da "lakše droge vode ka težim" i da je "sve to skupa veliko zlo".

Jeste zlo, i to veliko, doktore, kada je čovek koji se diči predznakom ”DR” spreman da nekoga apriori osudi zbog perifernih stvari, umesto da se pozabavi suštinom, koja se svodi na pitanje: Može li ta stvar (kanabis, prim. aut.) da pomogne pacijentima ili ne? Skretanje teme ne vodi rešavanju ljudskih problema, ali možda se Vama čini da doprinosi očuvanju Vašeg autoriteta. Nisam siguran, ali nek Vam je prosto.

Takođe, tvrdite da smo "olako pričali o teškim bolestima i podgrevali nerealne nade o izlečenju ni manje ni više, nego upotrebom zabranjene supstance..." A šta ste vi, Vukadinoviću, ako smem da pitam... policajac ili lekar?! Je li Vama važniji život pacijenta ili paragrafi u Zakonu koji će, duboko verujem, ubrzo biti promenjeni? Šta ćete onda reći ljudima pred kojima ste nas maltene optužili da promovišemo narkotike?! Koliko njih treba da umre na oltaru Vaše sujete, poštovani doktore? Koliko još vremena treba da prođe da Vi i Vaši istomišljenici (kojih je, na sreću, sve manje) počnete da se edukujete, umesto što gurate glave u pesak i papagajski ponavljate uvek istu priču o tome "kako nešto nije ispitano".

Jeste, doktore, ispitano je, samo što Vi to ne znate. A ako kojim slučajem ne verujete Vašim inostranim kolegama, a Vi ispitajte sami, pokažite da Vam Hipokratova zakletva ne služi samo da je okačite na zid ordinacije, umesto tapiserije.

Kažete da ste posle tribine bili u dilemi da li da nas, organizatore, "prijavite nadležnim organima", kao "organizovanu grupu nalik Zemunskom klanu". Iako se vadite na sarkazam (mada iz priloženog nisam baš siguran da Vi uopšte razumete značenje te reči) niste uspeli da sakrijete taj plamičak policijskog doušnika koji tinja u Vama...

Da napravim ovde mali diskurs... svojevremeno me jedna TV novinarka, koleginica, pitala da li bih, da ga sretnem, prijavio ili intervjuisao Ratka Mladića? Odgovorio sam, naravno, da bih ga intervjuisao. To je ono što je moj posao, dodao sam, a policija neka ga hapsi kad ga nađe.

Što Vam ovo pričam? Pa zato što imam utisak da bi Vi, dragi doktore, u nekoj hipotetičkoj situaciji, pre prijavili svog pacijenta koji se leči kanabisom nego što bi mu pomogli da se izleči. Možda grešim dušu, ali posle svega pročitanog u Vašem tekstu stičem takav utisak.

Uostalom, evo jedne Vaše “sarkastične” sintagme u prilog moje teze, pa nek čitaoci sami procene: "Prijava protiv udružene grupe sa ciljem antidržavnog potencijalno terorističkog delovanja kroz nenaučno propagiranje upotrebe zabranjenih psihoaktivnih supstanci".

Kažete "nenaučno" dok opisujete izlaganja na tribini "Lekalizacije Srbije", pa ajmo malo i o tome... Imajući u vidu da u publici na tribinama koje organizujemo uglavnom sede laici, ljudi koji ne barataju najbolje naučnim i stručnim terminima, pokušavamo da im se obratimo JEZIKOM KOJI ]E RAZUMETI.

Ne želimo da glumeći naučne veličine ostanemo neshvaćeni ili još gore, pogrešno shvaćeni. To smo ono veče na tribini i napomenuli, ali Vi očito niste slušali. Kao što smo govorili, i to detaljno, o sastavu ulja kanabisa i nekim drugim stvarima koje nam u tekstu zamerate, a fakat je samo da ste ih Vi prečuli ili prosto niste stigli da čujete jer ste utekli na pola tribine. Ali hvala Bogu da postoji video snimak, pa u svakom trenutku može da se proveri ovo o čemu govorim...

Ako ste već toliko zainteresovani za NAUKU, pozivamo Vas da budete naš gost na simpozijumu koji ćemo uskoro organizovati isključivo za potrebe lekara... Tu ćete moći na stručnom jeziku i naučnom nivou da razmenjujete iskustva i raspravljate sa kolegama, a možda i naučite nešto što niste znali. Samo Vas jedno molim - ostavite sujetu kući, jer šteti Vašim kreativnim potencijalima.  

Ako Vas mrzi da nas ponovo gledate, a žedni ste znanja, otiđite na ovaj sajt i u pretraživač ukucajte "medical canabis". Iznenadićete se kad otkrijete da je samo u poslednjih godinu dana u prestižnim medicinskim časopisima širom sveta napisano preko 7.000 stručnih tekstova o upotrebi kanabisa u lečenju. Lako je pričati, doktore, ajde da nešto i pročitamo.

Dalje, nije istina kad pišete da sam na tribini rekao: "Šta znaju doktori kada nisu poslednjih godinu dana pročitali ni jednu knjigu...", ali jeste istina da sam rekao, citiram: "Tužno je to što je nekim našim lekarima poslednja knjiga koju su pročitali ona iz koje su polagali poslednji ispit na Medicinskom fakultetu"(!) Rekao, doktore, i ne poričem, stojim iza svakog slova.

Da li ste se, na kraju, poštovani doktore, upitali kako je došlo dotle da se umesto Vas, lekara, koji ste plaćeni da vodite računa o zdravlju nacije, ovom temom u Srbiji bave laici poput mene i drugih?! Da li Vas je ijednog trenutka, bar malčice, grizla savest što ste nas priučene ostavili da bijemo Vašu bitku, a za dobrobit građana?

Nehotice, poštovani doktore, Vi ste u onom tekstu više rekli o sebi nego o nama. Ali nije problem u tome. Više od Vaše sujete zabrinjava me činjenica da ste unapred spremni da otpišete nešto što (dokazano) može biti od pomoći Vašim i pacijentima drugih kolega.

U njihovo ime Vas molim da, čim ga pročitate, zaboravite ovo pismo, osim ove poslednje rečenice u kojoj Vas molim, klečim pred Vama i preklinjem, da sav svoj stručni potencijal posvetite tome da pomognete obolelima, bez predrasuda i tabua kojima već dugo, predugo robujemo, a koji su nas uz NATO bombe, hranu punu hormona i aditiva, te stres uzrokovan teškim životom, doveli do toga da nema familije u ovoj zemlji čiji bar jedan član nije oboleo od neke teške i smrtonosne bolesti.

S poštovanjem.
Antonije Kovačević,
predsednik “Lekalizacije Srbije” i glavni urednik “Naših novina”

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lola marinković

    14:06 // 25. 3. 2015.

    Umesto promovisanja sebe, promovišimo brigu o bolesnima. Podržavam i trunčicu nečega što će obolelom vratiti nadu i osmeh. ZA LEKALIZACIJU, a ne lov u mutnom I enormne zarade od lažnog ulja!

  • Dragan Vukadinovic

    20:25 // 24. 3. 2015.

    Прихватам Вашу понуду да учествујем на медицинском скупу јер верујем у Вашу добру намеру (за сујету не брините). П.С. држим се основног медицинског правила - пре свега не нашкодити.

    • Hehh

      13:34 // 25. 3. 2015.

      Molim da odgovorite na pitanje koje ste godine saznali za postojanje endokanabinoidong sistema? Ne spasavajte studente od dzointa nabijanjem u zatvor i kljukanjem brmazepamima ujutru i uvece na recept

  • Dragan Vukadinovic

    20:22 // 24. 3. 2015.

    канабисово уље. Свакодневно прописујем псхоактивне супстанце више него просечан дилер и управо због тога морам добро да познајем законску регулативу увођења једне такве супстанце у медицинску примену.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: