Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Branislav Pecarski

  • Ženidba kralja Vukašina

    Minuli školski raspust, između ostalog, proveo sam pokušavajući da svojim ćerkicama pomognem u traženju poente, u naslovu navedene pesme; valjda je to bio neki domaći zadatak ili obavezna lektira za peti razred.

    (3) detaljnije
  • Školovanje Koste K.

    Počela je još jedna, neobičnije od mnogo prethodnih, bez tradicionalnog štrajka prosvetnih radnika, školska godina uz prethodno medijsku pomamu za informacijama o tome kako će i gde lik iz najmračnije i najtužnije srpske stvarnosti nastaviti svoje školovanje, na šta ima pravo, a i obavezu.

    (5) detaljnije
  • Srbija iznad svega

    U iščekivanju najvećeg skupa ikad, protesta protiv protesta , protiv nasilja, ne mogu, a da se ne potrudim da predložim neke detalje koji mi se čine simbolom blagostanja u kome smo, a koje se ovde gradi tridesetak godina unazad, sa istim političkim stvaraocima pomenutog blagostanja i njihovim nesebičnim podržavaocima.

    (8) detaljnije
  • Čekajući vetar

    Kad se svi skupe, došla bi i gradonačelnica, postavljenica i templarica ogrnuta svečanim belim čaršafom sa crvenim križom i templarskim mačem u ruci, kao krilcima anđela ili već krilcima kakva ko misli da joj pristaju, da preseče sve nedoumice i da znak za početak. Neophodno je da tu bude i počasni stanovnik naše varoši, gosn Sima Spasić, nosilac zlatnog megafona i ekspert za selekciju novinara koje treba nabiti na kolac, a koje samo umlatiti jer su izdajnici koji ne poštuju Boga na zemlji - velikog vođu.

    (4) detaljnije
  • Legenda o Svetom gralu

    Postoji, po pričama nekih eminentnih niških istoričara, u katakombama niškog Istorijskog arhiva, dobro sakrivena knjiga legendi i proročanstava nastala još u vreme Velikog Nemanje a koja se duboko dotiče današnjice pa i budućnosti našeg lepog grada.

    (11) detaljnije
  • Hologram - reč nedelje

    Da li je novogodišnja žurka eksperata pri ministarstvu prosvete bila u onoj Jovanjici u cilju proslave ali i edukacije o duhu preduzetništva u našim školama, ili je to deo nekog dila sa jednim mudrim Grkom oko uvođenja STEM obrazovanja, kako bi se malo izmuzle pare od lakoverne EU u ime perspektivnih projekata iz oblasti „kako se igrati sa sistemom obrazovanja svoje države“.

    (6) detaljnije
  • Eksterna šezdeset osma

    Postoji neproverena priča o tome da je drug Tito, preko svojih najodanijih DB-ovaca, naručio studentsku pobunu davne 1968, poznatu kao „Antibirokratska revolucija“, da bi se oslobodio dela sebi sumnjivih boljševičkih kadrova koji su počeli previše da „puštaju krilca“.

    (2) detaljnije
  • Basna

    U jednom balkanskom toru došlo vreme staroj ovci-predvodnici da se povuče u miran život. Dosadilo joj da pazi na ostale ovce i dovodi u red nestašnu jagnjad. Na Balkanu, inače, ovnovi se najčešće malo prave važni i jaki, ponosno nose rogove, ali su ovce ipak glavne.

    (7) detaljnije
  • Unutrašnji dijalog

    Što ne bismo predložili komšijama Albancima da se ujedinimo i pripojimo Kosovu kao njegov severni deo, a pod nazivom Kosovska Srbija? Ova zemlja se poslednjih decenija svakojako nazivala, zavisno od projekta u kome je učestvovala, pa što ne bi još jednom, dolazeći tako pod okrilje svog srca?!

    (4) detaljnije
  • Letnja, laka, fašizam – torta

    Potrebno za testo: Izgubljena, besperspektivna masa, nesigurna u budućnost, nespremna da se bori ili pobegne (prati zadruge , parove , sve na Pinku); penzioneri koji pristaju na sve, uplašeni da ne izgube i to malo što imaju; zaštićeni nosioci nanogica i drugih državnih priznanja...

    (11) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: