Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 25. 9. 2014.

Krelfi - snimi sebe dok nameštaš tender

Kada se pojavio niotkuda i bez ispaljenog metka osvojio svet, niko nije mogao ni naslutiti da će se njegova slava, zahvaljujući manje darovitim sledbenicima, tako brzo približiti zalasku.

Reč je, razume se, o Selfiju (eng. selfie - fotografija na kojoj je osoba uslikala sebe ili sebe sa drugim osobama) i njegovim musketarima, Belfiju (eng. belfie, skraćeno od bottom selfie - samostalno fotografisanje u odrazu ogledala ili fotografija vaše “pozadine” koju je načinio prijatelj) i naročito problematičnom Telfiju (eng. telfie, skraćeno od tummy selfie - slikanje sopstvenog stomaka), koji je, zbog masovnog odbijanja korisnika da ga konzumiraju, uzdrmao same temelje Selfi koncepta i ozbiljno narušio njegov kredibilitet.

U trenucima kada je izgledalo da je sve izgubljeno, ruka spasa je stigla sa sasvim neočekivane strane. Grupa domaćih stručnjaka za društvene mreže, vešto prerušena u čelnike niških gradskih vlasti, koristeći isključivo domaću pamet i primitivnu, ali oprobanu tehniku, ponudila je fascinantan odgovor na neočekivani izazov.

Naime, Gradonačelnik Niša i njegovi najbliži saradnici lansirali su upravo ono što je nedostajalo korisnicima društvenih mreža, a najviše onima koji, u ime naroda i u njegovom najboljem interesu, uporno i svakodnevno kradu, otimaju i uništavaju sve što im dođe do ruku.

Nova igračka, namenjena prevashodno korisnicima aktivnim u nameštanjima tendera, zove se Krelfi (srp. krelfi, skraćeno od kreten selfie).

Suština ove tehnike je u audio ili video snimanju vas samih i vaših najbližih saradnika u trenucima dok nameštate tender, tako što konkursne kriterijume prilagođavate vama bliskom ponuđaču.

Da biste mogli da koristite sve prednosti Krelfija morate, u svojstvu javnog funkcionera, biti povezani na mrežu kriminala i korupcije i u mogućnosti da utičete na sprovođenje tendera. Da bi Krelfi bio atraktivan i imao dovoljan broj lajkova, poželjno je da je vrednost tendera što veća.

Tako, nije uputno snimati sebe kako nameštate tender ako je u pitanju vrednost manja od nekoliko desetina hiljada evra, to se skoro nikoga ne tiče. Međutim, sve što je preko million evra postaće predmet pažnje pratilaca, a namešteni tenderi od nekoliko desetina miliona evra mogu postati pravi hit i predstaviti vas u najboljem svetlu!

Ovde se, naravno, postavlja pitanje zašto bi neko sam sebe snimao dok namešta tender vredan, recimo, 60 miliona evra i tiče se usluge gradskog prevoza u Nišu, kada to, možda, nosi i određene rizike? Zar samo zbog toga što je kreten? Odgovor je, razume se, jednostavan.

Prvo, nema rizika! U Srbiji se za nameštanje tendera, korupciju i državni kriminal ne odgovara! Ako nečijom grubom greškom ili teškim nemarom dospete do suda, sud će vas sigurno osloboditi. Ako vas slučajno prvostepeni i osudi, ne brinite, oslobodiće vas viši.

Drugo, vredi se snimati dok nameštate tender, koliko god to izgledalo kretenski! Jer, ako se ne snimite i ne pokažete snimak onima za čiji račun nameštate, ko će vam verovati da ste potrošili toliko energije, vremena i nerava da sve one koji opstruiraju stvar ubedite da se tender mora namestiti u interesu grada i građana! A ako ne pokažete i dokažete koliko ste se potrudili, po kom osnovu će vam se oni koji dobijaju poslove zahvaljujući vašoj krvi, suzama i znoju, na pravi način odužiti.

Dakle, sezona Krelfija upravo kreće! Sve što vam treba je dobar mobilni telefon sa jakim zvučnikom ili kvalitetan diktafon. I razume se, visoka javna funkcija. Što viša, to bolje. Volja se podrazumeva. Ne biste se, valjda, bavili politikom da vam tenderske provizije ne leže na srcu!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • ljuba slavković

    08:30 // 7. 10. 2014.

    Ајде и ја да будем тако комотамн и неодговоран као сви ови текјстописци који све функционере сврставају у исто и да питам: Акоме служењ те меногобројне невладине организације и чије паре они троше

  • Kefir Selfović

    13:30 // 3. 10. 2014.

    A šta ste Vi radili dok je trajao postupak javne nabavke? Vi ste bili zaduženi za javni nadzor tendera!

  • Istina

    09:00 // 1. 10. 2014.

    Ovo sve radi Niški tajkun ZJ da bi oborio cenu niškim političarima igra se sa njima kao sa malom decom a ovi su toliko plitki da nevide odakle puše vetar što bi rekele naše komšije rvati

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: