Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 24. 11. 2015.

Otvoreno pismo kolegama

Autor

Psihijatar, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

dr Perišić Zoranu, kardiologu
dr  Stanojković Milanu, neuropsihijatru
dr Radovanović Zoranu, radiologu
dr Milisavljević Dušanu, spec. ORL

Predmet – Potencijalna privatizacija rehabilitacionih centara u Srbiji (Rim su spasile guske, Niš i Banju ipak moramo da spašavamo mi sami);

Nakon one bruke u Skupštini Grada Niša koja se desila na poslednjem zasedanju postalo je očigledno da u Nišu ne stanuje parlamentarna demokratija. Očigledno je neko svesno, da bi obezvlastio odbornike ili nesvesno (svojom bahatošću i neznanjem) pretvorio gradsku Skuštinu u mesto gde se samo čitaju i izglasavaju odluke donete na nekom drugom mestu.

To me je primoralo da vam se obratim lično, kao kolegama lekarima ali i kao političarima na najvišim političkim i društvenim funkcijama u gradu. Uveren sam da ste na tim funkcijama zbog autoriteta koji imate u svojim strankama u Beogradu i da vaša reč tamo ima značajnu težinu.

Vaša društvena funkcija nije samo da sprovodite naloge koje neko drugi u Beogradu izda, te i po ovom konkrentnom pitanju građani Niša očekuju i vaše lično angažovanje i sprečavanje najavljene privatizacije Instituta Niška Banja. Svaki dobar patriota mora da bude i dobar lokalpatriota. Volim ja i druge srpske banje al’ je Niška Banja naša – niška. Svi mi (niški lekari) deo staža smo obavili u ovom institutu, učili tamo od starijih kolega, osvajali medicinsko znanje i zvanje. Bitno je da i vi i ja polako ulazimo u životnu dob kada će nam možda ova institucija i lično pritrebati kao zdravstvena ustanova.

Podsetio bih Vas na onu Pašićevu mudrost, kad je malo para u budžetu, ne zidaju se školu nego zatvori. Niko od političara se nije vratio u školu al’ neki zapadnu u apsu. Verujem da u budžetu ne preliva, uveren sam da ni vi ni ja nećemo u zatvor (kad nisu otišli ni svi oni koji pokradoše državu, zašto bi to nama zapalo), ali kardiologija i rehabilitacioni centar će nekome i od nas sigurno da zatreba (ja lično sam već pre petnaestak godina bio pacijent koronarne jedinice).

Mnoge srpske banje, pa i naša – Niška Banja, zidane su iz budžetskih para i od doprinosa i zdravstvenih osiguranja naših roditelja, zar sada da prodamo te zdravstvene institucije kada oni tamo treba da se leče i rehabilituju. Da li će se novcem od njihove prodaje obnoviti penzioni fond, da li će se penzioneri kojima je 40 godina ovim povodom odbijano od plate dobiti akcije i dividende ili će im povećati penzije za novih značajnih 125 dinara?

Niš nema dobar sekundarni nivo zdravstvene zaštite, stomatolozi u hitnoj ostaju bez posla, mlade kolege beže u Norvešku, Nemačku... Ko će nas da leči? Oglasite se kolege, javite se za reč negde, recite nekome.

Neki su u sklopu nezadrživog srljanja u Evropu već solidno rasprodali nišku imovinu - EI, MIN… Prodali su i nišku duvansku industriju, ona je tada punila srpski budžet ali i davala plate za oko 2.500 upošljenih Nišlija i 10.000 kooperanata uglavnom u južnomoravskim selima, a šta sada ima Niš od te fabrike - 250 radnika, poneku izložbu, od koga je mnogo je, za koga je...

Prodavali su niške fabrike, parkove, kasarne... Je l’ ćemo i crkve, vodu, vazduh?

Kolege, budimo realni - ne krčmimo našu imovinu. Niška Banja nije na prodaju i tačka.

Ja rekoh i spasih dušu, a vi?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • smilja bojovic

    20:38 // 25. 11. 2015.

    Dobar pokušaj koji će samo to i ostati, na žalost. Generalno, niški su političari gluvi za sve sem za ono što im se servira iz političkih centrala. Pouzdano znam da je Niška Banja bila medju prvima predvidjena za privatizaciju za vreme DS vlasti ali je to uz mnogo napora osujetila naša sugradjanka, tadašnji državni sekretar Min.zdravlja dr Nevena Karanović. Ostaje da vidimo ima li sličnih Nišlija

  • vojin lilić

    17:06 // 25. 11. 2015.

    Džaba je trošiti snagu. Otišli smo mi "niz vodu" poodavno. Od onda od kada se u zdravstvu zapošljavaju samo Kurtići i Murtići, a oni najbolji odlaze u inostranstvo(Čitaj:"beže iz ludnice"),što je, definitivno, znak mentalniog zdravlja.)...

  • Dragi

    14:17 // 24. 11. 2015.

    Из Вашег писма колегама,поштовани Докторе ври тихи очај у коме смо сви ми,за које политичари на челу са Вучићем уопште не хају.Вучић својим понашањем на јавној сцени подстиче послушнике да се још арогантније понашају.Нажалост, ово је кулминација понашања свих власти почев од 45. до данас.
    А зашто је то тако? САМО зато што НИКАДА нису претходни пљачкаши процесуирани, јер ''врана врани очи не вади''

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: