Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:52, 9. 10. 2012.

Direkcija za somove

Autor

Izvršni direktor Centra za vladavinu prava.

Na sajtu Južnih vesti sam pročitao vest o održavanju tradicionalne manifestacije pecanja soma na Vlasinskom jezeru, uz informaciju da somijadu organizuje Direkcija za građevinsko zemljište i „Predeo izuzetnih odlika Vlasine“ iz Surdulice.


Istog trenutka sam sebi postavio pitanje kakve veze ima Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Surdulice sa pecanjem somova? O tome sam danima razmišljao, ali nisam uspeo da odgonentnem taj rebus. Onda sam sasvim slučajno pronašao jedan dokument iz kog sam saznao da je zapravo sporna Direkcija korisnik ribarskog područja „Predeo izuzetnih odlika Vlasina“. I tako je moj rebus delimično rešen, bar formalno.

Međutim, primer manifestacije Somijada najbolje ilustruje kako se danas u Srbiji olako opredeljuje i troši novac koji bi trebalo da imaju drugačiju namenu.

Npr. činjenica da korisnici građevinskog zemljišta na Vlasini pune budžet Direkcije ne može i ne treba da bude alibi za rasipanje tog istog budžeta na kulturno-sportske manifestacije. Možda je intencija onih koji su verifikovali ovakvu finansijsku akrobatiku bila da privuku nove investitore koji bi bili spremni da, pod utiskom Somijade, investiraju u predeo Vlasine. Ima logike: više investitora na Vlasnini-više novca u kasi Direkcije!?

Neko bi rekao da je pitanje podrške Somijadi zapravo samo „tehnička dilema“ da li će tu manifestaciju finansijski podržati Opština Surdulica, Direkcija za građevinsko zemljište, Surdulički kulturni centar ili Turistička organizacija Surdulice. Prosečnom građaninu je sve jedno iz koje od ove četir kase će se finansirati jedna lokalna ili regionalna manifestacija, ukoliko je politička elita odluku kojom se budžetska sredstva opredeljuju za tu namenu. Uostalom svako će reći da sve četiri kase podjednako pune građani Surdulice.

Slučaj vlasinske Somijade nije usamljen slučaj neobjašnjivog, a verovatno zakonitog i formalno-pravno usklađenog finansiranja sportke i kulturne aktivnosti, pa čak i političke propagande.

Zbog toga nije kriva politička elita u Surdulici, krivi su ovi u Beogradu što na Republičkom nivou nisu normativno uredili pitanje sponzorisanja i donatorstva.

Tako je moguće da Upravni odbor EPS-a legalno odobri bespovratnu donaciju Danici Drašković za štampanje knjiga, ili da taj državni gubitaš velikodušno sponzoriše FK Partizan. Pri tom ni jedna, ni druga aktivnost nema veze sa energetikom.

Isto tako je moguće da gubitaš poput JP Srbijagas sponzoriše, odnosno da donira novac za populizam i ekskurzije koje organizuje Dragan Marković Palma, itd.

Ako je politička elita ustanovila ovakvo pravilo ponašanja koje više nije izuzetak, zašto onda, po istim aršinima, građani Surdulice sopstveni budžet za izgradnju puteva i infrastrukture ne bi usmerili na pecanje somova!?  

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • I.Ninic

    17:06 // 9. 10. 2012.

    Uvaženi Jovane,

    da si pažljivo pročitao prvi pasus, verovatno bi video da sam ukazao na tu činjenicu. Sve ostalo u tekstu je moj lični stav da taj posao ne bi trebala da radi Direkcija za gradjevinsko zemljište. To što je u pitanju poverena, a ne izvorna nadleđnost, više govori o onima koji su takvu nadležnost poverili Direkciji.
    Dakle, Jovane, to što vi kvalifikujete "paušalnim" ocenama, ja kvalifikujem kao lični stav, što je i smisao kolumne. Zbog toga nisam napisao text, već kolumnu. U tom smislu, pre komentarisanja bilo bi dobro da se upoznate malo o tome šta je to "autorska kolumna".
    Pozdrav
    I.Ninic

  • Jovan

    13:56 // 9. 10. 2012.

    Gospodine Ninicu,

    Vlada RS je svojom Uredbom poverila JP Direkcija za gradjevinsko zemljiste predeo izuzetnih odlika Vlasine na staranje. Ovom uredbom je staralac tj. Direkcija dobila i neke svoje duznosti kojih mora da se pridrzava. Jedna od njih je i da sprovodi aktivnosti na promociji turizma na Vlasini.
    U tom smislu, pre nego sto u buduce pisete ovakve tekstove moj savet Van je da prikupite malo vise informacija, a ne da iznosite pausalne ocene.
    Ovaj komentar se odnosi na Vlasinu, ne i na ostale navode u tekstu.
    http://www.piovlasina.com/cir/Start.asp

  • aleksandar

    12:37 // 9. 10. 2012.

    ziPa da te premijer Dačić ne uhvati, zbog predsednika Surdulice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: