Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:40, 21. 6. 2016.

Zdravlje nacije kao nemoguća misija

Dom zdravlja Niš - Misija i vizija
Detalj sa sajta Doma zdravlja Niš
Autor

Aktivista "Niškog kulturnog kluba".

"Bubanjac, Palilulac, Bulevarac, Durlanac... ukratko Nišlija"

Nakon brojnih poteškoća i iščekivanja, novembra meseca 1985. godine konačno je završena zgrada Doma zdravlja u Nišu.

Za to vreme ultramoderna arhitektura udahnula je novu svežinu već dotrajalim zgradama socijalističkog realizma u njegovom neposrednom okruženju. Pažljivi odabir korišćenih materijala, kako na eksterijeru tako i u unutrašnjem uređenju, najsavremeniji aparati i sredstva za rad, pozitivna medijska kampanja - sve to je ukazivalo da je Niš dobio jedno posebno mesto gde će građani sa puno poverenja moći da svoje zdravlje povere armiji odabranih stručnjaka i radnika.

Tako je i bilo - jer tako i treba da bude. Zato što je to najveći centar takve vrste u ovom delu države, sa 15.000 m2 koje zauzima centralna zgrada uz još 60-ak zdravstvenih stanica gde primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruje preko 300.000 stanovnika grada Niša sa okolinom.

Tako je i danas - na zvaničnom sajtu ove ustanove. Veoma je uočljiva i misija i vizija, ali u realnosti, nažalost, Dom zdravlja je već godinama samo ofucana odskočna daska za olimpijski bazen političarenja onih koji sebe vole da čašćavaju nazivima poput ''odgovorni menadžment u zdravstvu''.

Nekadašnji objekat sa početka teksta danas podseća na oronuli spomenik grandomaniji, a atmosfera u čekaonicama na krov voza u Bangladešu. Tu se ipak svakodnevno leče naši sugrađani i naša deca. Verovatno zahvaljujući onim ''običnim'' zdravstvenim radnicima, bez menadžerskih sklonosti i umeća.

Fokus ovog kraćeg pisanija je usmeren na odnos pomenutog zdravstvenog menadžmenta prema našoj deci. Ka onima koji su rođeni u vreme kada smo sve stariji kao nacija i kada roditeljstvo postaje gotovo nemoguća misija. Baš zbog te činjenice bi ovo društvo trebalo da im posvećuje naročitu pažnju. A ona bi morala biti ispraćena i adekvatnim materijalnim ulaganjima.

U niškom Domu zdravlja se najmlađi pacijenti leče na odeljenju predškolske pedijatrije gde 16 lekara radi u odsustvu gotovo osnovnih sredstava za rad! U dijagnostici 21. veka, u toliko pominjanoj Evropi, u najvećem zdravstvenom centru takve vrste u ovom delu Srbije.

Svaki ozbiljan pedijatar će vam reći da kod pacijenata najmlađeg uzrasta nijanse čine itekako značajnu razliku u načinu lečenja i izboru terapije. Ali kako uočiti tu razliku?! Kako u niškom Domu zdravlja zaviriti recimo u uvo male bebe i proveriti da li se infekcija možda proširila i na taj osetljivi organ?!

Lekari doduše znaju kako - pomoću otoskopa, male i jednostavne sprave koja u maloprodaji može da se kupi za nekih 80 eura. U javnim nabavkama taj iznos može biti još i manji. Ali, to naučno-fantastično sredstvo je nedostupno pedijatrima niškog Doma zdravlja!

Potrebna je snaga kosmičke vizije da bi se izvršila nabavka ovog instrumenta za svih 16 pedijatara. I tako već godinama. Nemoguća misija od nekih 1.500 eura ulaganja za više godina.

I koliko je takvih nemogućih misija i neostvarivih vizija u našem zdravstvu?! Možda ovo jeste pomalo banalan, ali je opet i veoma reprezentativan primer, jer pokazuje suštinu odnosa ''menadžera u zdravstvu'' prema zdravlju i budućnosti naše nacije.

Zbog čega se menadžment Doma zdravlja već godinama opire nabavci, konkretno ove, ali i druge savremene i ne tako skupe dijagnostičke opreme (pulsnih oksimetara na primer)? Zbog čega svoje lekare u praksi dovode u rizik donošenja pogrešnih odluka, i naravno, zbog čega dovode u opasnost svu našu decu?!

Zbog mera navodne štednje?! Ko im daje za pravo da škrtare na njihovom zdravlju dok tobože racionalno raspolažu našim novcem zdravstvenih osiguranika?!

Ovo može biti shvaćeno kao još jedna u nizu otužnih jadikovki, jalovih kritika ili na kraju - promocija nekog udruženja poput našeg, koje će prikupiti sredstva potrebna za nabavku pomenutih instrumenata. To je lepo, ali se time ne rešava i glavni problem. Zato je bolje da ovo bude prihvaćeno kao jasan izazov zdravstvenom menadžmentu da ozbiljnije sagleda potrebe nabavke druge, možda skuplje i pedijatrima potrebnije opreme, čime bi nas demantovali i ujedno svima dokazali da je zdravlje nacije ipak moguća i ostvariva misija, a ne samo proklamovana vizija.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Božur

    16:42 // 22. 6. 2016.

    Izvrstan tekst, predlažem uvođenje rubrike o zdravstvu, jer nije samo problem na pedijatriji javašluk je najveći na ginekologiji. Sve se verovatno da srediti ali moraju građani bistre svesti i zdrave pameti da krenu u obračun sa decenijskim javašlukom, sve u okviru zakona i morala. Srećno!

  • Ljuba Andrić

    09:28 // 22. 6. 2016.

    Браво!

  • Sara

    21:12 // 21. 6. 2016.

    Svaka čast za clanak

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: