Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:23, 25. 2. 2015.

Usred Srbije - zemlja Dembelija

Zemlja Dembelija
"Dembelija", 1567, Piter Brojgel
Autor

Osnivač sajta urednik.rs.

Bavi se lekturom, prevođenjem i pisanjem.

Bila sam spremna da branim prosvetare: da, plate su im male, kao i ogromnoj većini građana Srbije i nije problem što oni štrajkuju, već što ne štrajkuju svi ostali.

Bila sam spremna sve do juče... A onda, čujete tako neku crticu iz svakodnevnog života u niškim školama i zapitate se, po milioniti put: da li smo mi, Srbi, normalni?

U jednoj niškoj osnovnoj skoli (i to od onih na glasu, da znate) neka dečica su ovih dana svratila u školsku biblioteku da zatraže potvrde za besplatni prevoz. Bibliotekarka im je, dozlaboga besna što je morala da prihvati posao koji "nije njen"(?!), na jedvite jade dala potvrde, na kojima je trebalo samo da ubaci dva-tri podatka.

Naravno,  pritom je iskalila sav svoj bes na njima. "Mogu li da uzmem potvrdu i za brata?", pita učenica. „Ne može!“, besno odgovara bibliotekarka, iako bi, po nekoj logici, tako sebi olaksala posao...

Da li je to način na koji se razgovara sa učenicima škole u kojoj radiš? Da li je to način na koji kulturan i civilizovan čovek (a očekujemo da takvi rade u prosveti) razgovara sa bilo kim, makar to bila i deca, koja su se, pritom, najljubaznije obratila? I gde uopšte živi bibliotekarka, pa i njene kolege sa kojima je trebalo da podeli ovaj posao – čiji god da je? Da li u istoj onoj zemlji u kojoj bi na desetine hiljada pametnih i sposobnih ljudi sve dalo za posao u prosveti?...

Ili, mozda, u zemlji Dembeliji, u kojoj bibliotekar u skolskoj biblioteci, zaboga, ima svoj posao - da lagano provodi svoj radni dan u meditaciji, koju povremeno prekine pokoji učenik, došavši po neku knjigu.

Slična pitanja nam se često nameću u kontaktu sa zaposlenima u čuvenom "državnom sektoru", koji kao da usred Srbije imaju neku svoju oazu zvanu Dembelija, u koju uopšte ne dopiru informacije o krizi, nezaposlenosti, privatizaciji, malim platama i sličnim stvarima.

Jedino tako možemo objasniti njihove jadikovke kako im je firma, recimo, iz samog centra prebačena u neku "nedođiju" na Paliluli, pa sad treba i da pešače ili možda (a ima i toga, verujte!) kako je direktor zaveo "strogu disciplinu" pa sada moraju malo češće da se pojavljuju na poslu...

Ipak, kada u Srbiji živite više od 3-4 decenije, valjda se više treba začuditi sebi što vas i dalje čudi neki nedostatak logike...

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    08:36 // 28. 2. 2015.

    Проблем је што неки живе подалеко од реалности. Када новинари србије отворе очи пред реалношћу видеће и буквално физичко кажњавање деце, рекет и тортуру родитеља... Ако пријавите - ништа конкретно!

  • bubi

    12:47 // 27. 2. 2015.

    Odličan tekst. Obisana bibliotekarka je primer mnogih "državnih službenika",ali naravno ne svih.U mnogim institucijama se poštuje rad i radno vreme tako da je generalizacija čista glupost.

    • Oscar Pitagor

      10:21 // 28. 2. 2015.

      Ја до сада нисам ушао неку државну институцију а да је са људима и радом све ОК.Нека пробају да такав рад и однос према раду продају било коме у свету-ако раде ваљано.Запослили најнеспособније-то је!

  • elegrino

    16:36 // 26. 2. 2015.

    Ovi "znalci" koji bi da ocenjuju novinare trebalo bi prvo da nauče da prepoznaju temu komentara. Ko je uopšte rekao da je tema štrajk prosvetara?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: