Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 12. 7. 2014.

Super-mesec 2014 – prvi put

Običan i Supermesec iz 2007. godine
“Običan” i “super” pun Mesec iz 2007. godine; FOTO: My Dark Sky

Večeras je pun Mesec, ali ne običan već supermesec! U astronomskom smislu pojam “supermesec” nema neko posebno značenje ali ova pojava je u javnosti (i medijima) vrlo popularna poslednjih godina. Supermesec označava onaj pun Mesec koji nastaje u trenutku kad je naš satelit najbliži Zemlji.

Kružeći oko Zemlje Mesec stalno menja rastojanje. Kada je najbliži nalazi se na rastojanju od oko 350.000 kilometara (perigej), a kad je najdalji odlazi na približno 400.000 kilometara (apogej), odnosno svakog meseca rastojanje se promeni za 50.000 kilometara.

Na orbitu Meseca, kao i svih drugih tela u Sunčevom sistemu, utiče mnogo različitih faktora, pa rastojanja nisu ista tokom svake rotacije. Tokom perioda potrebnog da Mesec jednom obiđe oko Zemlje rastojanje između ova dva tela svakog dana promeni se za nekoliko hiljada kilometara, tj. svakog dana Mesec je oko 5.000 kilometara bliži/dalji nego prethodnog/sledećeg dana. Tokom meseci i godina rotacije Meseca oko Zemlje tačna rastojanja u apogeju i perigeju variraju za određen broj kilometara.

Supermesec Supermesec; foto: From Quark to QuasarsSupermesec nastaje kada zakoni nebeske mehanike (približno) poklope trenutak kada je Mesec pun i kad se on na svojoj orbiti nađe u perigeju. U proseku se ovo događa na svakih 13 meseci i 18 dana.

Prethodne supermesece mogli smo da vidimo marta 2011, maja 2012. i juna 2013. godine. Ova, 2014. godina biće zanimljiva po tome što se u njoj neće pojaviti jedan već tri Supermeseca i to 12. jula, 10. avgusta i 9. septembra.

Astronomski gledano, pun (super)Mesec nastupiće sutra ujutru, 13. jula, u 6:14h, a Mesec će se u perigeju naći četiri sata kasnije, u 10:28h. U tom trenutku Mesec će od nas biti udaljen 358.258 kilometara. Najbliži pun Mesec (tj. naj-Supermesec) ove godine biće 10 avgusta, kada će on od nas biti udaljen 356.896 kilometara.

Tokom obilaska Meseca oko Zemlje, sa rastojanjem, menja se i njegova prividna veličina na nebu. Kada je Mesec najbliži (u perigeju) prividan disk punog Meseca može da bude i skoro 15% veći i 30% sjajniji od diska najudaljenijeg Meseca. Zbog ove promene prividne veličine Meseca na nebu ovaj “perigejski pun Mesec”, kako se u astronomiji naziva, u široj javnosti dobio je, jednostavan i zanimljiv, nadimak “Supermesec”.

Pojam Supermesec prvi je uveo astrolog Ričard Nole još 1979. godine. Iako nema nikakav astronomski i naučni značaj, kao i astrologija,  ovaj “fenomen” postao je popularan u javnosti i najčešće se povezuje sa različitim vrstama kataklizme, ličnim, lokalinim i globalnim.

Ako verujete u teorije zavere i kataklizme onda za vas dolazi opasan period. Mesec se opasno približava, ne dolazi jedan već čak tri uzastopna Supermeseca. Bežite u podrume i skloništa, pripremite dovoljno vode i hrane, sedite tamo u strahu i ne izlazite odatle dok ne prođe smak sveta.

Svi ostali možemo da se nadamo da će se oblaci razići a noć biti vedra. Ako imate priliku pogledajte večerašnji “supermesec”. Golim okom, verovatno, nećete da primetite razliku u odnosu na pun Mesec koji ste videli prošlog meseca, ali ovo je zgodna prilika da pogledate našeg najbližeg komšiju i možda napravite neku interesantnu fotografiju.

Ako odlučite da pokušate da slikate Mesec , osim sreće, dobro je da imate:

  • fotoaparat sa velikim zoom objektivom (tzv. “bridge” fotoaparati) ili dSLR aparat sa objektivom od bar 200mm
  • stativ
  • daljinski okidač (ako nemate, koristite “self” tajmer na vašem aparatu, sa pauzom od bar 2 sekunde)

Za (najjednostavnije) snimanje je potrebno da znate nekoliko bitnih stvari:

  • isključite automatski mod na aparatu
  • ISO osetljivost aparata postavite na minimum (npr 100-200, u zavisnosti od vašeg aparata)
  • izaberite mali otvor blende, bar f/8 ili manje (dobri rezultati postižu se sa f/11, f/16 itd)
  • ako vaš aparat omogućava, snimajte u RAW formatu
  • ako možete da birate koristite manuelni fokus, pošto se automatika aparata loše snalazi u ovakvim uslovima
  • eksperimentišite sa ekspozicijom; Mesec je sjajan i kreće se brzo, potrebne su kratke ekspozicije, oko npr. 1/125 sekundi.

Više o fotografisanju Meseca možete da pročitate ovde. Srećno, ako uspete pošaljite fotografije koje ste snimili!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Deniz

    17:47 // 12. 7. 2014.

    Pa zar mesečina nije idealna za romantiku ?!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: