Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 20. 10. 2016.

Hvala vam što nam odmažete

Autor

Narodni poslanik "Dosta je bilo" iz Niša 2016-2018.

Diplomirani inženjer računarstva.

Na Tviteru aktivan kao @misaizdaleka

Početkom oktobra krenulo je redovno, jesenje zasedanje Skupstine Republike Srbije. Još poslanici nisu ni zagrejali svoje stolice a jedna tema naglo je podigla temperaturu u sali. Naime, Vlada je predložila narodnim predstavnicima na usvajanje “Izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi”.

Iza ovako lakonski formulisanog naslova krila se tema raspodele novca između lokalnih samouprava i Republike. Ovim predlogom  načinjen je "težak ali mudar potez" da se opštinama i gradovima praktično oduzme deo sopstvenih prihoda i prebaci na Republiku. Dakle, i ovako mršavi transferi lokalu će od sada biti još tanji.

Ovakav predlog, koji dodatno osiromašuje devastiranu unutrašnjost Srbije, gura vladajuća koalicija, koja se pritom iz petnih žila trudi da nas ubedi da je proevropski orijentisana.

Međutim, ako je u ujedinjenoj Evropi, u mnogim zemljama, odnos pri raspodeli para između lokala i centra otprilike pola-pola ili povoljniji za lokalnu sredinu, pitanje je kuda nas stvarno vode naši mudri “Evropejci“ iz SNS-a. Jer, učlanjenje u EU nije samo po sebi cilj, već faktor koji bi trebalo da od Srbije napravi uređenu zemlju. Međutim, ovakvim zakonima SNS pokazuje da voli EU samo na rečima, ali ne i delima.

S druge strane, zašto je uopšte potreban ovakav zakon kada živimo u zemlji koja je, zahvaljujući našem vođi, stabilizovala svoje javne finansije i ima suficite na sve strane? Ako para ima, čemu onda dodatna zahvatanja sa lokala? A možda je ovo pitanje bespredmetno budući da je formulisano na bazi informacija sa državne i pink televizije, na kojima je uvek sve u Srbiji sjajno i bajno.

Treće, opet retoričko pitanje, jeste kako to da gradonačelnici iz vladajuce koalicije gromoglasno, horski pozdravljaju to što se njihovim samoupravama uzimaju pare? Verovatno su već razradili planove kako da  nadomeste taj novac. To će se sigurno na ovaj ili onaj način preliti na obične građane - povećavanjem firmarina, lokalnih taksi i sličnih nameta, što će na kraju poskupeti proizvode i usluge.

U vezi s tim, pravdajući ovakva otimanja jedan poslanik vladajuće većine je nedavno rekao da će se “tako stati na put neradnicima iz javnih službi” čime je javno priznao da nikako nisu zadovoljni svojim kadrovima koje su dobro udomili. To se rešava sistematizacijom radnih mesta, uvođenjem reda i ocenjivanjem učinka ljudi, a ne smanjenjem para za njihovo finansiranje.

“MMF nam je naredio. Šta ćemo, ni nama se ne sviđa, ali moramo to da ispoštujemo, a sve to zbog onih pre nas, koji su se zaduživali!” – verovatno najomiljeniji argument sadašnje vlasti kada je u pitanju uzimanje novca građanima. Jeste tačno da je MMF tražio da se smanji deficit republičkog budžeta, ali ne i kako.

Ono što većina građana ne zna je da je na Vladi Srbije da sama odluči kako će nadomestiti minus u državnoj kasi. A mogućnosti su ogromne, jer nema gde sve opasno ne curi. Državna preduzeća u dugovima, opstaju samo subvencijama, ogroman višak radnika, sa jako visokim platama. Sjajni primeri - Železnice Srbije, EPS i naravno, toplane. Dalje, subvencije stranim investitorima širom Srbije, dok radnici u tim fabrikama rade za minimalac i jedva dobijaju pauzu za toalet.

Sve je to moglo da se reši, smanji, subvencije ukinu i to bi moglo da bude rešenje za deficit. Ali zašto ukidati glavne načine tajnog finansiranja stranaka, kad može da se otme od lokala, a na taj način i od građana?

Centralizacija, tako dobro ustrojena u vladajućoj stranci, preslikava se sve brže na funkcionisanje države. Lokalne samouprave su u sve većim problemima. Ako je za ikakvu utehu, valja se prisetiti kraja Miloševića: sve je upravo počelo na lokalu!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir

    13:50 // 21. 10. 2016.

    Znao sam da će skupo da nas košta onaj autobus.

  • Dusan Madic

    12:09 // 21. 10. 2016.

    Milose da li ste upuceni kada nasi cenjeni poslanici planiraju usvajanje GUP-a za palilulu 3.Mislim da je to bitnije za dobrobit grada jer zbog toga ne mogu da podnesem zahtev za gradjevinsku dozvolu a time i grad gubi.

    • Miloš Bošković

      21:13 // 21. 10. 2016.

      Dušane, ja koliko znam, lokalni GUP je u nadležnosti Grada Niša, a ne Republike. Drugim rečima, time se ne bavi državni parlament, već gradska skupština. Ja sam poslanik u parlamentu.

  • blackburn

    20:11 // 20. 10. 2016.

    Milose,bravo!Nije mene iznenadilo sto nam prenosite na kakve je sve apsurde spremna vladajuca vecina jer joj je dostupna glasacka masina,vec oportunost ostalih poslanika iz Nisa koji cuvaju svoje stecene pozicije i privilegije,kao da ne zive i predstavljaju Nis!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: