Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 7. 11. 2016.

Skupštinska dijagnoza - "Hronični atlagićizam"

Autor

Narodni poslanik "Dosta je bilo" iz Niša 2016-2018.

Diplomirani inženjer računarstva.

Na Tviteru aktivan kao @misaizdaleka

Verujem da se svi i dalje dobro sećamo nekadašnjeg šefa poslaničke grupe SNS Zorana Babića. Ovaj živopisni gospodin godinama nas je uveseljavao nesuvislim rečenicama i nepostojećim rečima. Skoro da je postao maskota Skupštine. Njegova najpoznatija umotvorina je “vazduplohov”, reč koju bi možda čak trebalo da zaštiti kao sopstveno autorsko delo.

Babića u Skupštini više nema, ali se pojavljuju novi likovi koji zahvaljujući svojim nastupima ozbiljno pretenduju da postanu nova meta za podsmeh i zabavu širokih narodnih masa. Recimo, poslanik Marko Atlagić.

Atlagić je profesor na Univerzitetu u Prištini, ali živi u Beogradu i na listi je SNS-a. Kad god se javi za reč, na bilo koju temu, nikad ne propusti da iznese hvalospeve o izuzetnosti Vučićevog ekspozea. Ali to nije sve - Atlagić u tim prilikama uvek čita identične rečenice, do reči iste fraze. To tačno glasi ovako:

Ekspoze predsednika Vlade, gospodina Aleksandra Vučića, je najtransparentniji, najkonkretniji, najprecizniji, najveći i najbolji od svih prethodnih ekspozea 73, počevši od prvog predsednika Vlade, prote Matije Nenadovića 1805. godine do danas.

O čemu god da priča, gospodin Atlagić neće izostaviti da umetne ovu rečenicu. Već mogu da zamislim svakodnevne razgovore sa njim:

- Kako ste danas, gospodine Atlagiću?

- Hvala na pitanju, dobro sam. Ali bih hteo da dodam da je ekspoze predsednika Vlade, gospodina Aleksandra Vučića, najtransparentniji, nakonkretniji…

Jednom prilikom, u pauzi između sednica, prišao sam profesoru Atlagiću i zatražio mu na uvid naučni rad u kome je utvrdio da je upravo poslednji ekspoze najtransparentniji, najkonkretniji, i td. Interesovala me je metodologija koju je profesor koristio, a posebno i to ko je osvojio utešno drugo i treće mesto. Nikakav konkretan odgovor nisam dobio na svoj zahtev.

Nivo Atlagićevog poltronstva zaista impresionira. Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša iz Beograda Stefanović, trebalo bi ozbiljno da se zapita da li je dobio konkurenciju na poziciji omiljenog ljubimca našeg premijera.

Kako izaći na kraj sa pokvarenom pločom?

Dokument koji uređuje pravila rada u Skupštini, Poslovnik, jasno kaže u članu 106:

Govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

To znači da predsedavajući mora da opomene poslanika ukoliko skreće sa teme. Maja Gojković to ne čini. Da li ima nekog drugog rešenja? Da - svaki poslanik može da se javi i ukaže predsedavajućoj na povredu Poslovnika i na taj način joj skrene pažnju da to više ne dozvoljava. Ipak, iako to poslanici i rade, Maja iz sednice u sednicu pušta Marka Atlagića da se nadmeće sa ostalim SNS-ovcima u dodvoravanju svom vrhovnom vođi.

Prvi put kada je gospodin Atlagić zavrteo svoju ploču, niko nije reagovao, pošto je bilo baš prvi put. Drugi put, kada smo shvatili da je ploča pokvarena, javio sam se ja i ukazao na povredu Poslovnika. Treći put, kada je postalo očigledno da Atlagić ne planira da odustane, opet sam se javio, ali ovaj put sam rešio da probam da mu dočaram kako izgleda kada se krši Poslovnik, a sve u nadi da će konačno prestati to radi.

Rešio sam da sad ja malo pričam o stvarima koje mene interesuju, pa sam sa svojim kolegama poslanicima podelio spisak svojih omiljenih serija koje volim da pratim: Breaking bad, Game of thrones, Narcos, Deutschland 83, Silicon Valley, Halt and Catch Fire i naravno, Black mirror. Na kraju, zamolio sam gospodina Atlagića da ostavimo te teme za privatne razgovore, a da se na sednicama držimo dnevnog reda.

Iako sam se nadao da neće biti tako, ovaj moj potez nije prošao nezapaženo, pa smo Atlagić i ja završili i u humorističkoj emisiji “24 minuta sa Zoranom Kesićem”.

Možda je delovalo neozbiljno, ali želeo sam da ukažem na besmisao rasprave u kojoj svako govori šta hoće. Uradio sam tako jer drugog rešenja nema. Kada imate predsednicu Skupštine čija je dužnost da vodi red u sali, a koja sama krši Poslovnik i ne sankcioniše poslanike kada treba, pa još ne reaguje na druge poslanike koji joj upravo na to ukazuju, ne preostaje nam ništa drugo nego da se poslužimo alternativnim metodama.

Što je još gore, Atlagić nije usamljen u kršenju Poslovnika - velika većina poslanika iz vladajuće koalicije radi slične stvari bez ikakvih sankcija. Dešava se to i poslanicima iz opozicije, ali dosta ređe, a i kad se desi, za njih, pogađate, važe drugačiji aršini.

Dokle će ovakve stvari da se dešavaju? Najverovatnije dok ne dobijemo mnogo boljeg predsednika Skupštine, što u prevodu glasi - dok ne dobijemo neku drugu i nadamo se, bolju vlast. A do tada će haos u formi hroničnog atlagićizma vladati u Skupštini.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad 2008

    07:07 // 11. 11. 2016.

    U Visokom domu, imamo ljude, koji, čini se, ni pročitan novinski članak, ne umeju, ne žele, ili ne smeju pravilno da interpretiraju. Na žalost Srbije. I to nije dobro. Vi, po opservacijama Vašim, ne pripadate njima. I to je dobro. Nastavite. Biće te čitani / i prepričavani /.

  • Ubojiti Sead Mango

    19:48 // 10. 11. 2016.

    A vi ste uspeli da mu isparirate u gluposti i iritantnosti, pa ste se plasirali čak i u 24 minuta.

    • Dexter

      11:35 // 11. 11. 2016.

      Potpuno ste u pravu i to treba reci. Ali Boskovic je mlad i sposoban i verujem da ce brzo uciti iz svojih gresaka. Vise me brine to sto je najbrze naucio da sa sebe skida odgovornost i da odbije da zauzme STAV o bitnom pitanju (vidi gore), cak i kad se to trazi od njega. Polako postaje pravi politicar...

  • Blackburn

    04:26 // 9. 11. 2016.

    Kakav univerzitet-takav i profesor!On sluzi za zaludjivanje,ispiranje mozgova i zamajavanje i pozicije i opozicije!Skupstinu vodi moralna nakaza,koja je,dok je imala svoju partiju,sa svima surovala i bila u koaliciji i evo je u vrhuski neo radikala!Daje izjave i pozira za tabloide,prosipa pamet u emisijama Pinka,koji sluzi nepismenima da ih odvrati od misli-kako preziveti i imaju li deca buducnost

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: