Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:53, 16. 9. 2014.

Ima li Niš opoziciju?

Autor

Aktivni građanin.

U Skuštini Grada Niša sedi 61 odbornik koje smo mi, narod, birali. Ili bi makar tako trebalo da bude ako nisu zauzeti nekim višim stvarima ili drugim funkcijama.

Od tih 61 Statutom definisanih mesta u Skupštini Grada trenutno se ne zna ko, kako i koga zastupa, ko sme da glasa za šta, ali i protiv čega i koga. Ne zna se gde prestaje vlast, a gde počinje opozicija.

Gotovo da se više ne zna iz koje su partije, stranke odbornici, čije i kakve interese zastupaju i koja i kakva im je politika. I kada se u načelu zna iz koje su stranke, onda nastaje problem unutrašnje podeljenosti te političke opcije i razlučivanje unutarstranačkih, frakcijskih interesa. Od njihovog zadovoljenja zavisimo i svi mi.

Isprepletanost niških odbornika, ali i čitavog političkog miljea, njihovih ličnih interesa i sebičnih prohteva, je uništila bilo kakav privid demokratičnosti, a nama običnim građanima je uništilo nadu u utopističko bolje sutra i ogadilo politiku. A takva je i vlast, ali i opozicija, ako je ima. 

Opozicija je deo vlasti, a vlast je deo opozicije.

Ona opozicija koja nije uhlebljena pognuto ćuti jer čeka zaposlenje, a ona koja je upošljena pruža prećutnu podršku. Ona opozicija koja ne čeka zapošljenje i uhlebljenje, ćuti jer čeka oprost grehova iz svoje političke mladosti. Dakle, svi ćute. Niko ne kontroliše vlast. Niko ne brine za građane. A vlast radi šta hoće i kako hoće. Mi smo samo nemi posmarači. Ako smemo uopšte i da gledamo.

Trenutno, najveća opozicija u Nišu je sama pozicija, vlast, sa svojim unutrašnjim raskolima, sukobima, previranjima i nezadovoljenim sujetama.

Za to vreme opozicija traži svoje mesto u šupljinama pozicije, odnosno vlasti, čekajući trenutak da vlast počne da puca, a puca, i da postane kajla,da se uglavi kao klin u nekom procepu i nesebično zadovolji i sebe i vlast.

Formirana vlast je krhka, veštačka tvorevina i to se nadaleko vidi. I kao takva opstaje na veštačkom disanju. Ali, naviknuta na veštačko disanje, jer je i nastala veštačkim putem, vlast opstaje.

Vlast u gradu je samo paradigma onoga što se dešava na svim nivoima u Nišu, državi, društvu. Kolektivno ludilo dobija na ubrzanju, a nema nikog da upravlja njime ili da ga makar malo kanališe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Petrovic

    18:29 // 30. 10. 2014.

    Postovani G/dine Stojadinovicu
    Vasa opservacija je apsolutno na mestu.
    Opozicija bi pitala:1.Zasto je Perisic bio ovog meseca u Stoholmu,Strazburu,Rusiji?Da li se tako vodi ovaj grad koji je u haosu.

  • natasa vukajlovic

    19:01 // 3. 10. 2014.

    aha PUNK!!!!!!!!!

  • Objektivno

    14:27 // 19. 9. 2014.

    Nije lepo rečeno"Ima li Niš opoziciju"
    Treba precizno reći "Postoji li u Nišu opozicija"
    U Nišu ne postoji opozicija, kao što je nema ni u Srbiji. Ubili su je ili je ona izvršila možda samoubistvo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: