Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 3. 3. 2014.

Jetrve bez svekrve

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Mnogo je vremena proteklo otkako su Rusija (nekada Sovjetski Savez) i Sjedinjene Američke Države počele da odmeravaju snage na raznim kontinentima, pa i morima.

Sukob njihovih interesa obeležio je čitav 20. vek, a po svemu sudeći ni ovaj, 21. vek, neće ostati nezapamćen odmeravanjem snage ove dve zemlje. Nekad svetski policajci ispendreče neku zemlju, nekada oni njih. Pa, Jovo nanovo.

Poput one dve jetrve iz poslovice, nategli su ovog puta konop nad Ukrajinom. Kao što je bio slučaj sa Osetijom, i u slučaju Ukrajine beležiće se samo onaj ko zahvati veći deo kolača.

Mi gledamo ono što se događa nekoliko hiljada kilometara dalje od naših kuća, navijamo za ove ili one kao da je u pitanju Zvezda- Partizan, bavimo se analizama ekonomske, vojnostrateške pa i političke prirode i nekako nam oštrica sopstvene pameti otupljuje smisao za  realnost.

Koliko je stotina ljudi u ukrajinskom građanskom sukobu izgubilo živote? Koliko ih je zauvek obogaljeno? Koliko ih je završilo sa teškim povredama duše? Znamo li koliko će njih ostati da leži na rodnoj zemlji dok se dve države nadgornjavaju? To su one žrtve bez kojih  se nijedna revolucija ne može da sproved. To je danak u krvi svake tuče jetrvi.

Evroazija ili Evropska unija? Ovom temom se zanimamo mesecima gledajući nasilje u Ukrajini, uglavnom navijajući za Ruse. Tako zaboravljamo sopstveni jad: cene koje divljaju, kriminal koji cveta, ubistva koja se množe postajući sve monstruoznija, nova preduzeća kao Potemkinova sela.

Zaboravljamo i naduvane račune za struju i gas, borbu protiv organizovanog kriminala, kašnjenje plata, globu banaka, sumnjive vakcine koje ćemo morati da dajemo svojoj deci, očaj i prljavštinu oko nas.

Žao mi je Ukrajinaca. Onih kojima je neko poginuo u građanskim neredima, kojima će drugi da uvode demokratiju, one koji će ostati bez kuća i svake nade.

Kao čoveku koji je preživeo 1999. godinu, žao mi ih je. Jetrve će se svakako tući i sutra, nad nekom drugom državom.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Lale iz Djurinac

    23:06 // 13. 3. 2014.

    Samo vas slusm sve i ne mogu da verujem.Napravili ste od Amerike zrtvu.A niste ni saznali sta je iza.

  • tuturututuu

    15:40 // 12. 3. 2014.

    Meni je interesantno da osim jednog komentara ostalih nije bilo a da su vezani za samu kolumnu.Ovaj sto se potpisuje kao istoricar ima valjda svoje ime ili je i njegovo tuturututuu II? Rusija zauvek!

  • “Sukob interesa SAD i Rusije...”

    00:16 // 12. 3. 2014.

    To nije sukob samo njihovih interesa! Demokratija i građanske slobode - to je interes svih nas - protiv tiranije i ropstva! Između Svetskog policajca i Svetskog kriminalca, ja biram onog prvog!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: