Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 18. 8. 2014.

Loši momci

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Skoro sam bio u gostima kod sjajnih ljudi u Skoplju. Iako su sa blagim podsmehom govorili o spomenicima kojima je okićen njihov grad, ipak su nas poveli u Muzej revolucije.

U ogromnoj zgradi čija veličina je trebalo da opravda ime Muzeja i njegov cilj da ispriča nacionalnu istoriju, vodič je, ušavši u deo postavke koji se bavi Prvim svetskim ratom, započeo prezentaciju sledećom rečenicom:

U Prvom svetskom ratu Makedonci su bili, da tako kažemo, topovsko meso za interese velikosrpske hegemonije.

Bio je tu upečtljiv prikaz scene u kojoj srpski oficir šiba po okrvavljenim bosim nogama staricu.

Nemam ništa protiv da jedan narod poželi da dobije samostalnost i to realizuje. To je normalna težnja jedne grupacije ljudi. Sa druge strane, malo je postalo ogavno da svako ko je dobio samostalnost bazira svoju nacionalnu priču prema Srbima kao lošim momcima.

To je postalo do te mere opšte mesto u modernim nacionalnim istorijama onih koji su do juče živeli sa Srbima, da postaje podrazumevajuće čak i kada se ne kaže.

A to je i najopasnije.

Virus "Srbi su loši momci" odavno je pušten u svet, još uvek hara i, čini mi se, trajaće kao takav sa izvesnim mutiranjem, bar još stotinak godina.

Čak i da neki priučeni vodič zaboravi da kaže rečenicu poput one o velikosrpskoj hegemoniji, posetioci će usvojiti informaciju kao da je već rečena. Kada postane podrazumevajuća, rečenica je ispunila svoju svrhu.

Nisam čuo da se iko od naših ljudi, makar istoričara, pobunio protiv ovakvog načina prezentovanja dela nacionalne istorije. Nekako nas je sramota da se borimo za svoju istoriju, za svoj obraz u ovom slučaju.

Da se ne zameramo ljudima, bilo pa prošlo.

Valjda imamo i važnije stvari.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Stara Srbija

    16:56 // 20. 8. 2014.

    Taj priučeni vodič nije čuo za Arčibalda Rajsa i njegov amanet da mu srce bude sahranjeno na Kajmakčalanu "najopasnijem vrhu srpske zemlje, blizu drugova koji su stradali za slobodu otadžbine".

  • Dragan Vukadinovic

    15:18 // 20. 8. 2014.

    Drugima bi bilo teze da nas mrze, da mi sami sebe ne mrzimo ovoliko. Svojim izborima cesto unistavamo sebe vise nego najgori neprijatelji. Srbe unesrecuju srbi, drugi su samo izvodjaci radova.

  • Stefan Jovanovic

    19:46 // 19. 8. 2014.

    Чуди ме да водич није споменуо њихову Бугаре који су у своју војску која је била на страни Централних сила, мобилисали далеко већи број Македонаца - чак 120.000, Срби су мобилисали 50.000 Македонаца.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: