Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 1. 4. 2013.

Milivoje i tender

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Sedi Milivoje na svom radnom mestu vatrogasca, zavalio se udobno u stolicu, pljucka u prste, okreće listove dnevnih novina i nekako ih lista bez nešto mnogo interesovanja.

Vesti su uvek iste – nemamo para, drugi nas ucenjuju, mnogo dugujemo, ako sada prođemo biće nam bolje. Kad ono, na jednom mestu, masnim slovima piše kako od sutra na tender idu pisci, režiseri i druga bogata žgadija.

Raspita se Milivoje o tom tenderu kod mrzovoljnog pisca, koji stalno cevči u bifeu pozorišta, na šta mu ovaj plastično objasni:

- To Milivoje znači da ne moraš da budeš ni mnogo pismen, ni nešto učen, već da si najjeftiniji. Tako ćeš uvek da dobiješ posao.

Najednom svanu Milivoju. Sede za sto,zašilji olovku i poče da piše nešto u svesku. Tako jedan dan, tako drugi dan, tako mesec i dva meseca dana, uze Milivoje i odmor.

Nije prošlo mnogo, a u pozorištu su mu se igrala dva komada (imao najnižu ponudu), štamparija njegovog sestrića je radila punom parom, jer je davala najniže ponude za štapu knjiga iako su se svi žalili na ostavljene prazne strane, pogrešno povezane listove i razmrljane fotografije, a on je, u nedostatku boljih ponuda, odabran da režira sopstveni komad ''Život jedne smrti''.

Krenulo je i našem Milivoju.  Na njegovom radnom mestu, kada je dao otkaz zbog velikih obaveza, kao vatrogasac zaposlen je onaj pisac koji mu je otvorio oči savetom.

Toliko je naš Milivoje mogao da učini čoveku koji mu je promenio život.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    17:40 // 4. 4. 2013.

    (Nastavak priče o Ivči u jednom paralelnom svetu)

    - Da, razumem…(sluša)
    - Koga?.... Neleta? Ko ti je taj? Šušti nešto, ne čujem te dobro… Šta? Tvoj dečko?!
    (sluša sa grimasom)
    - Aha, razumem, on je dobar dečko i hoće da pomogne. A taj Deša, je l’ poznaje posao? Ima li iskustva?
    (sluša)
    -Kao ja?Pa dobro. Onda, sve smo se dogovorili. Delimo sve što preskoči, daćemo I Neletu ako se dobro pokaže. Hvala Bogu tender ne moramo da radimo pa možemo da radimo šta nam je volja. Budi pozdravljen i vidimo se kad dođeš na premijeru.
    (sluša)
    -Ma, biće ekstra, onako kako ti voliš, light show i tako to. Nego, ponesi neko koferče da može da stane sve što preskoči, od 19 milki biće višak bar 15. Pozdrav, ćao.

  • Aca

    17:13 // 4. 4. 2013.

    "Sedi Ivča na svom neradnom mestu u kafiću, zavalio se udobno u fotelju, pijucka espreso, prelazi prstom preko svog touchscreen-a ("mobilni na pipanje") nekako bez nešto mnogo interesovanja.
    Ali...nešto mu pade napamet. Pritisnu on svoj touchscreen mobilni "na pipanje":
    - Gde si kume? Imaš li neku šemu za neko pozorište.
    (zaćuta)
    E super! 'Ajde ubaci me na neko direktorsko mesto, 'leba ti.
    (sluša i ćuti)
    - E, vrh si brate kume! Sredi mi to ako možeš, pa ćemo na večerinku posle.
    (pažljivije sluša i ćuti)
    - Znači, ja da odem tamo, da se sredim, raspakujem i tako to. Pa da nađem tog Dešu i da ga pitam da napiše nešto dramatično.
    (opet sluša)

    NASTAVAK SLEDI

  • Meda

    10:58 // 4. 4. 2013.

    nadmetanje ponuda (Tender) je normalna faza transformacije kroz koju Milorad Bekrija (setimo se pesme) mora da prodje od rasipnika do efektivnog potrosaca.
    Ako to ostane samo faza... dobro je.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: