Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 20. 10. 2014.

Slučaj okrivljenog i sudije

Autor

Istoričar, pesnik i publicista

Melet, Anit i Likon. Ko su oni? Čime su zadužili čovečanstvo? Znamo li išta više o njima osim da su podneli tužbu protiv Sokrata, sina Sofroniskovog, najmudrijeg čovekana celom svetu, kako ga je Delfijsko proročište okarakterisalo?

Melet je bio malo poznati pisac tragedija, Anit je bio kožar, dok je Likon bio jednako osrednji retor. O Sokratu se danas skoro sve zna, dubok trag koji je ostavio za sobom zapravo je nezaobilazan. Ovu trojicu, vidimo i sami, niko više i ne pamti.

Ne bi mi palo na pamet da o ovome pišem da me jedan pisac svojom knjigom, u kojoj je navodio tuđe plagijate, nije naterao da pokušam da saznam više o njemu samom. Jer, posao sudije zahteva određenu moralnu čistotu - ako sudiš nekome, moraš da budeš iznad njega, zar ne?

I tu dolazimo do sudara različitih istina. Ako imate nekoliko verzija biografija, od čega ste čas student glume, čas radnik biblioteke (što nije problem) ali nam kratak pogled na brojne nagrade pesnika, hteli to ili ne, stvara sumnju.

Da sam na mestu ovog autora, uznemirila bi me činjenica da jednostavnim upitom ambasada Španije, Francuske i Brazila može da se dobije tačan odgovor odgovor ko je i kada dobio neke od navedenih nagrada. Šta ćemo onda? Šta ćemo sa nagrađivanim autorom bez nagrada? Kako bismo ga onda zvali?

Podatak samog autora da je u Brazilu objavio knjigu u milion primeraka, a u Čikagu u 100.000 vrlo je lako proverljiv. Kongresna biblioteka nije čula za njega, na amazon.com imate njegovo najnovije izdanje iz 2014. i toliko.

Jednostavno NIŠTA ne podupire podatke ovog autora. I šta sada? Ništa. Sokrata  svi pamte, Meleta niko.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Iva

    23:47 // 25. 10. 2014.

    Ovo nas je pogodilo, pa svi regujemo emotivno. A treba naučnoistraživački.

  • Nebojsa Ozimic

    15:46 // 24. 10. 2014.

    Dobro be, šta ćemo sa ovim Dončićem? Nigde na internetu ga nema kao ni ovih nagada koje je naveo u svojoj biografiji, pogledajte na wikipediji

  • čitalac

    08:30 // 23. 10. 2014.

    Čita li iko kolumnu?NIJEDAN komentar na tekst!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: