Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 6. 12. 2013.

Spomenik i oko njega

Spomenik povodom godišnjice Milanskog edikta
Autor

Istoričar, pesnik i publicista

U Nišu malo prođe, pa opet frka oko nekog spomenika. Ili su ga postavili gde ne treba, ili ne izgleda kako treba.

Skulptor Dragan Radenović je napravio spomenik Konstantinu Velikom, koji je Rimokatolička crkva velikodušno poklonila gradu Nišu u znak sećanja na 1.700. godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Spomenik postavljen na keju podigao je buru negodovanja mojih sugrađana. Svi pričaju kako je spomenik ružan, simbolika i poruka su nejasni itd.

Ja mislim da Niš ovakav spomenik zaslužuje. Ne mogu a da se ne prisetim Odbora za ustanovljavanje sv. cara Konstantina i sv. carice Jelene kao zaštitnika grada Niša (osnovanog 2001) na kome se, između ostalog, raspravljalo o lokaciji spomenika Konstantinu i postavljanju velikog Hristovog monograma na brdu Vinik.

Pravile su se ankete, dovodili ljudi, išlo u javnu raspravu i - Nišlije nisu znale šta hoće. Na kraju je, na konkursu, 2003. godine pobedilo rešenje spomenika autora Vuka Miloševića. Lokacija: auto pijaca kod Tvrđave.

Naravno da je naredna vlast, na čelu sa Smiljkom Kostićem i gradskim arhitektom, smatrala da tu spomenik nije neophodan pa se od ideje spomenika Konstantinu odustalo. Drugo vreme je imalo druge brige.

Onda je došla nova vlast i ona shvatila da 2013. mora da ima nekakav spomenik Konstantinu. Krenulo se sa pričom o kompleksu na Viniku - ideja se brzo potrošile na zadovoljstvo Nišlija - postavljen je spomenik odmah do Tvrđavskog mosta "312-2012", za koji su dežurni estetičari pitali zašto ne piše ćirilicom ono što je na srpskom... Ubrzo je spomenik oštećen nekom petardom (zvanična izjava), mada izgleda kao delo neke štangle.

Vuk Milošević je u međuvremenu dobio ponudu da na Viminacijumu podigne spomenik koji je otkupio grad Niš i, znajući Miška Koraća, ukoliko spomenik nije već postavljen, biće uskoro. Niš je opet dobio, narodski rečeno, ''šupalj nos do očiju''.

Za razliku od prethodnih, aktuelna gradska vlast se nije previše udubljivala u estetske porive Nišlija. Jednog dana je posadila poklonjeni spomenik na kej Nišave i - pozdrav! Kome se ne sviđa, neka ne gleda. Nekako mi se čini da su Nišlije zaslužile baš ovakav spomenik.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • kvazi-cinizam

    11:04 // 14. 12. 2013.

    Imate li vi gospodine imalo simpatija prema nislijama? Ponekad pomislim citajuci vase interesantne tekstove da smo mozda vise vas zasluzili nego bilo kakve nakaradne spomenike.

  • Miki Savic

    11:53 // 10. 12. 2013.

    Bravo Ozo! Nismo bolji ni mogli da imamo zato sto "znamo" sta hocemo. Tresni, brate na sred keja pa nek se pusi! Odlican je! Naseg spomenika zli neka se plase! I Konstantin sa keja, slatko se nasmeja!

  • Svevladovic

    23:07 // 6. 12. 2013.

    Nikako da ukapiram sta ce na spomeniku "riboliki" iz Lepenskog Vira...

    • Borko

      08:56 // 9. 12. 2013.

      Zato što Srbi imaju veze sa Lepenskim Virom a Konstatin ili Kostadin je formirao II Pravoslavni Rim ili Vizantijsko carstvo i nazvao sebe carem a ne cezarom. Ceo spomenik je crn zbog Doba mraka.

    • Petar

      08:21 // 15. 7. 2014.

      @Borko..Izvini, bez obzirana tvoje (verovatno stručno) mišljenje, meni ovaj "spomenik" više liči na običnu "kerefeku". To kažem kao građanin Niša, "korisnik", ili onaj koji (je primoran) da ga gleda!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: