Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 9. 2. 2015.

Sveti Trifun

Autor

Košarkaški trener u penziji.

Lele, 'edva dočeka taj  d'n. Uvatili me niki kondrci pa ič nemoga da spijem.

Ustado pređi zoru, obriči se, umi oči s's svetenu vodu, zapali kandilo, kusnu slatko od smokve i toj od onoj u devet vode vareno, turi džezvu za kafu, pa vikam si ovuj moju domakicu da u drustvo popijemo jedno kafe.

- Ajde mori,“vikam gu.“D'n's je golem kardaški praznik, sv. Trifun.
- Moj neje - vika mi ona - Ako si zabraia pa ću ti kazujem, ja ti nes'm kardaš, ja sam ti žena i domakica.“

Toj reče pa se obrnu nakud duvar i zaspa k'ko angelče.

Pomisle si ništo na moj pamet, ono i bolje što neje ustala. Takoj bi se rastropala po kujnu i mutvak s's tendžere i sinije, počela da uređuje i zapoveđuje i dibiduz bi mi iskvarila merak na ovaj božji d'n.

Mlogo si, ja i ovija moji kardaši, poštujemo t'j praznik od vino pijenje, lojze zarezuvanje, mandže gotvenje i cel d'n majanje po lojza i Goricu. Na t'j d'n, lojze je k'ko Sveta gora, ženska noga na njeg ne stupa da ga ne opogani, s'lte se muški maju i oko sofru i oko gotvenje.

Odma po Božić, počnemo da se zbiramo po kafane i prajimo muabet što će gotvimo i od koje vino će najprvo da obiđujemo. Jed'n d'n, tam'n se moj  moj Kum Đoka beše zaneja, k'ko pop Vrndža u „Oče naš“, s's zborenje da se u čkembe i papci ne tura krompir, k'd ete ti ga 'ed'n od ovija taze niški jevropejci, Stavra Trta, što do onomad beše partiski sekretar u Jer-Jer fabriku, a s'g vikan Jeko Kacin, člen na nevladinu organizaciju „Il' Jevropa il' ladna Nišava“.

- A bre - vika ni - Još li se utepujete s's lojza i sv. Trifuna. Ostareste, obeleste, a pamet ne dobiste. Vidite li ćorče ćorave koje je s'g vreme, s'lte što ni nesu čukun unuci ulegli u Jevropu, a vi iskate s's toga Trifuna sve da iskvarite. S'g je novo vreme, s'g su novi praznici, s'g svi ima da slavimo sv. Valentina.

Pogleda ovija moji kardaši a oni se nakostrešili, usvitkali s's oči. Vido ja, znajem gi narav, će ga tepaju u sred kafanu. Osetija i on, znaje kuče, malko li su ga tepali dok beše partiski sekretar, te izlete iz kafanu i pobeže na sokak.

Ja se zamisle malko, pa pitujem ovija moji kardaši: “A bre pobratimi, k'kv je toj svetac, taj Valentin, t'k'v ga nema crkveni kalendar“.

A oni mi vikaju: “Toj ti pobratime neje domaćinski praznik, toj ti je praznik na švaleri i švalerke, na kurve i kurvari.“

Aaaa, seti se ja, toj mora da je slava na političari.

- Neje pobratime, nego na taj d'n, neće se viće zarezuje lojze, nego cel d'n ima da se miluješ, celivaš i giličkaš s's ženu si i domakicu ali s's švalerku i komšiku, koj što ima.
- Popol'k bre pobratimi,toj li je za turnje u crkveni kalendar? Vi si ubavo znajete, da ni nam za tuj rabotu ne treba crveno slovo i da si mi, s's naše si domakice, taj adet teramo i na praznik i na delnik.

More, vika ni gazda Milan: Mi će si slavimo onoj što su ni slavili dede i tatkovci i za toj izvoljevajte u moje lojze na d'n 14 februarja leta gospodnjeg 2015!

A vi braćo, što ste se zabuljili u taj televizor, molim vi se k'ko na gospoda, ne davajte da ni otimaju sv. Trifuna. Ako ne s'g pretupaju s's ovoga Valentina, dogodine, što svi će slavimo noć na veštice i vampiri.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan Djuric

    08:49 // 13. 2. 2015.

    najbolje pijanke za sv. Trifun

  • Двери Ниш

    07:58 // 10. 2. 2015.

    Море крај си е најубаво легнаја на срце. Аферим Петко. Искључујте сокоћала браћо Нишлие да не дзврндав у главу по цел д`н, па нек си сваки свое лојзе оправља. Млога работа нас чекав.

  • CVETKO prvi

    17:49 // 9. 2. 2015.

    Imamo si sreću pa još ima kasvetni ljudi,koji si znaju sa Sv. Trivuna i ode po lozja-em seču em piju em i zapoju!Toj su domakini,od tatka i od dedu si naučili!A od veštice i vampiri i Jevropu...begaj!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: