Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 27. 4. 2015.

Tužilac te tuži, tužilac ti sudi

Autor

Novinar

Jedan od osnivača "Južnih vesti"

@pblagojevic

Osigurač je, po definiciji, "namerno oslabljeno mesto u elektro-instalaciji". Njegov zadatak je da po potrebi zaštiti ostatak sistema.

Dakle, osigurač "izbaci", a sistem ostane netaknut.

Ranije smo koristili stare, keramičke osigurače gde smo morali da menjamo uložak ili bar da zamenimo licne. Sada su moderniji, najčešće poluautomatski, ali i dalje spadaju u potrošnu robu.

Počinjem da verujem da je u srpskom pravosudnom sistemu ta uloga poverena tužilaštvima. Tužioci su sve češće u V. D. stanju, pa i lakše promenljivi, a zaštita sistema postaje pravilo.

Slučaj #1

Nekoliko visokih niških političara je bilo optuženo za korupciju. U periodu od jula do novembra 2012. godine, dok nova vlast još nije bila skroz formirana, još nisu bili izabrani direktori preduzeća, načelnici uprava... Osnovno tužilaštvo se tajno, bez znanja javnosti, "nagodilo" sa njima - oni obećali da će da uplate hiljadu-dve evra u humanitarne svrhe, a tužilaštvo povuklo prijavu protiv njih.

Tako ovi suštinski priznaju da su učestvovali u korupciji, ali na ulicu izlaze kao "neosuđivani" i time, po ceni jedne-dve svoje plate, ostavljaju sebi mogućnost da ostanu na funkcijama ili čak i napreduju.

Pritom, Osnovni tužilac je odbio da građanima objasni zbog čega je pravio nagodbe.

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Slučaj #2

Krajem decembra prošle godine je novinar Južnih vesti Dragan Marinković iz Leskovca prijavio da mu je pretio izvesni građanin, za koga se kasnije ispostavilo da je sin visoke funkcionerke lokalnog SNS u Leskovcu.

Iako se u svojim pretnjama Marinkoviću obratio sa "novinarčiću", Osnovni tužilac u Leskovcu je zaključio da ovaj nije pretio novinaru već "običnom" građaninu, a time i da onda tu nema posla za tužioca. Inače, da je pretnja bila upućena novinaru, tužilac bi morao da pokrene istragu.

Viši tužilac je otišao i korak dalje u svojoj toleranciji i zaključio da "dao bih ti metak u čelo" zapravo i nije pretnja.

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Slučaj #3

Posle pune 2 godine Osnovni tužilac u Prokuplju zaključio je da zbog zastarelosti osnovnih dokaza više nije moguće da vodi istragu o pretnjama koje su novinarki Južnih vesti Biljani Roganović poslate sa mobilnog telefona lidera lokalnog SNS Darka Laketića.

Predmet je zastareo u situaciji kada se svi potrebni dokazi nalaze u elektronskoj formi, na nekoliko klikova mišem, a pretnje poslate sa telefona osobe koja je u međuvremenu postala i državni sekretar. 

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Samoodbrana sistema

Dok i dalje (ne zna se do kada) postoji javno dostupna baza sudskih postupaka pred osnovnim i višim sudovima, pa građani mogu preko Interneta da prate tok suđenja, tužilaštva sve vreme rade iza zavese.

Za prethodno pomenute primere novinari su saznali interesujući se za njih jer su znali da se vode ili sasvim slučajno, istražujući potpuno druge priče.

Ni u jednom slučaju tužilaštva nisu obavestila građane o svojim odlukama.

Dakle, građani ne znaju šta tužilaštvo radi, a tužilaštvo spreči da predmet stigne do suda i time postane "vidljiv".

To je to. Sistem ostaje zaštićen.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • General Ruski

    21:26 // 28. 4. 2015.

    Ничег нема у раду Оснвног, Вишег и Апелационог јавног тужилаштва у Нишу.Од 2010 године све сама вртељешка и аванзовање,однодно смена неподобних за ДС,а касније за СНС.Поздрав Пеђи Благојевићу.

  • VR

    18:23 // 28. 4. 2015.

    Bravo Peđa! Čestitke i tebi i JV na profesionalizmu koji svaki dan pokazujete. Samo tako nastavite, budite svetlo građanskog Niša u ovim tmurnim vremenima.

  • AntiPA

    13:49 // 28. 4. 2015.

    Pravo u centar! Mozemo li saznati imena tuzilaca koji su potpisivali sve te nagodbe i zastarivanja? Nije lose znati da li je to moj komsija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: