Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:27, 17. 1. 2016.

Godina prekretnice

Autor

Ministar privrede Srbije 2013-2014.

Lider pokreta "Dosta je bilo".

@SasaRadulovich

Partokratija je razorila Srbiju i polako je ubija. Izjeda njen identitet, dostojanstvo, suštinu. Dozvolimo li partokratiji da dovrši započeto i u potpunosti uzurpira državu, od Srbije neće ostati ništa.

Horde bahatih partijskih kadrova, Vučićevih ili Tadićevih svejedno, duže se od decenije uvlače u sve pore društva i kao rak uništavaju zdravo tkivo. Partokratija je u našoj zemlji napravila sebi državu.

Dok se pametni, plemeniti, sposobni, ljudi s integritetom povlače pred hordom, Srbija postaje farma jeftine radne snage, a deca i unuci sreću traže u tuđini. Pokoljenja nam neće oprostiti ako Srbiju ne izvučemo iz živog blata pljačke i poniženja.

Propadanje Srbije može se zaustaviti samo ako se zdrave stranke levice, centra i desnice, okupe oko oročenog, konkretnog, konsenzusom postignutog, najnužnijeg plana za spas Srbije i pobede na predstojećim izborima.

Da bi se sproveo plan, mora dakle pobeda na izborima. “Proevropska” koalicija može jedino da se bori za cenzus. Pobeda je moguća samo konsenzusom zdrave levice, centra i desnice. Biračko telo se značajno okrenulo u desno i bez desnice pobeda, a samim tim i sprovođenje plana, ne bi bili mogući. U redu je biti za EU i put Srbije prema Zapadu ili evroskeptik i naginjati Istoku.

Međutim, nije u redu da se pod plaštom politike krade, pljačka i otima, partijski zapošljava, zavodi medijski mrak, urušavaju pravosuđe i nezavisne institucije sistema, kupuju diplome i glasovi, plagiraju doktorati i zastrašuju građani.

Ovako okupljene stranke moraju da ostave ideološke razlike po strani i naprave jednogodišnji plan za uvođenje reda u Srbiji koji će ponuditi građanima na predstojećim izborima na svim nivoima. Kada od građana dobiju jednogodišnji mandat da formiraju tehničku vladu, sprovešće isključivo plan i stvoriti preduslove za fer i slobodne izbore.

Nakon godinu dana i uvedenog reda, raspisaće nove izbore na svim nivoima, na koje će levica, desnica i centar izaći zasebno. Tada, na tim novim, slobodnim i fer izborima, građani će birati između proevropskih i evroskeptičnih programa i različitih sistema vrednosti.

Sve što ove stranke imaju zajedničko stoji u planu. On jedino može biti rezultat konsenzusa. Jedino što se traži od građana je mandat za tehničku vladu koja će sprovesti plan. Ne mandat da vlada, već ograničen mandat da se urade unapred poznate stvari. Stranke levice su tu da čuvaju vrednosti koje su bliske biračima levice, stranke desnice čuvaju vrednosti desnice, a stranke centra da ne skrenemo ni levo ni desno.

Plan je zajednički imenitelj. Jedino tako je i moguće udružiti levicu, centar i desnicu, koji imaju često potpuno različite sisteme vrednosti. Jer postoji veći i važniji cilj: valja nam prvo spasiti kuću da bismo mogli da razgovaramo o njenoj budućnosti.

Ovakav savez stranaka sa različitim sistemima vrednosti ima smisla samo ako postoji verovatnoća za pobedu na izborima i sprovođenje plana. Savez levice i centra, ili centra i desnice, ne bi mogao da postigne cilj. Takvi savezi bi bili interesni, cenzus savezi. Pokret “Dosta je bilo” za takve ili slične saveze nije zainteresovan.

O svakoj tački plana moguće je razgovarati i dogovarati se, dodavati nove i oduzimati neke, ali plan mora biti donet konsezusom, oročen na godinu dana i beskompromisno sproveden. Tehničku vladu prekretnice, ograničenog mandata, činiće najbolji koji su spremni da se angažuju.

Srbija već dugo vremena ide u pogrešnom pravcu. Moramo da stanemo i da promenimo smer jer srljamo direktno u ambis. Ovo je predlog za spas Srbije. Jedini koji mi u ovom trenutku vidimo. Ukoliko nema dovoljno mudrosti, političke zrelosti, manjka sujete, osećaja za sudbonosan trenutak u kome živimo i dalekosežnost posledica po pokoljenja koja dolaze, shvatanja da trenutno nevažne razlike moramo da stavimo sa strane, oberučke prihvatimo plan, sakupimo relevantnu, zdravu levicu, centar i desnicu i sačuvamo kuću, pokret “Dosta je bilo” neće ulaziti ni sa kim u parcijalne ili drugačije koncipirane koalicije. Na izbore ćemo izaći sami.

U godini prekretnice treba uraditi sledeće:

  1. Uvesti POTPUNU transparentnost rada javnog sektora Zabraniti potpisivanje tajnih ugovora. Za ceo javni sektor objaviti sve potpisane ugovore, mesečno objavljivati ko dobija novac od države,  javnih i državnih preduzeća, svih zdravstvenih, kulturnih, prosvetnih i svih drugih ustanova. Objaviti sistematizacije radnih mesta i merila radnog učinka za ceo javni sektor.
  2. Popisati i proceniti SVU državnu imovinu
  3. Doneti nove izborne zakone: direktni izbori za predsednike opština i gradonačelnike, veći cenzus za koalicije, ravnomerna teritorijalna zastupljenost, nov zakon o finansiranju političkih stranaka
  4. Nov zakon o medijima i slobodnom političkom pristupu medijima
  5. Zakon o poreklu imovine
  6. Ukinuti subvencije stranim investitorima Ne postoji razlog da strani investitori budu privilegovani u odnosu na domaće. Fokus ekonomske politike je domaća privreda.
  7. Uvesti red u javna preduzeća. Javni konkursi za sve direktore
  8. Ukinuti protivustavno smanjenje penzija. Vratiti oteto. Dug prema penzionerima pretvoriti u državne obveznice sa kamatom. Vojnim penzionerima uskladiti penzije u skladu sa odlukom Ustavnog suda sa kamatom.
  9. Vratiti plate u javnom sektoru na nivo pre smanjenja krajem 2014. Dug za otete plate, kao i za solidarni porez, pretvoriti u državne obveznice sa kamatom.
  10. Raskinuti ugovor za Beograd na vodi Raspisati javni konkurs za urbanističko rešenje za Savski amfiteatar.
  11. Staviti van snage štetne zakone Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o konverziji zemljišta, Zakon o ulaganjima
  12. Povezati radni staž SVIM zaposlenim u firmama u restrukturiranju, privatizaciji i stečaju. Isplatiti zaostale zarade. Nije posao zaposlenih da naplaćuju doprinose. To je posao države. Staž se povezuje na nivou minimalca.  Zaostale zarade takođe. Deo iznad minimalca se konvertuje u vlasništvo nad preduzećem.
  13. Otvoriti široku javnu raspravu o pravosuđu, obrazovanju i zdravstvu Ove reforme se ne mogu sprovesti za godinu dana. Ali je moguće otvoriti raspravu o njima i uvesti transparentnost u njihov rad.
  14. Ukinuti pretplatu za RTS Izvršiti racionalizaciju. Trajno rešiti finansiranje. Ne plaća se naknada za prijem preko antene.
  15. Ukinuti overu zdravstvenih knjižica. Zdravstveno osiguranje za sve građane plaćeno iz budžeta.
  16. Smanjiti poreze i doprinose za trećinu u dva koraka Uvesti progresivan sintetički porez. Prvi korak sa početnom stopom od 20% sprovesti odmah. Drugi korak oročiti rastom poreskih prihoda. Povećati minimalac da prati poresko rasterećenje.
  17. Uvesti univerzalnu socijalnu zaštitu za sva domaćinstva bez primanja
  18. Svako domaćinstvo bez primanja bi dobilo socijalnu pomoć od 15.000 dinara mesečno, plus 5.000 dinara po dodatnom članu domaćinstva, tako da bi tročlana domaćinstva primala 25.000 dinara mesečno, a četvoročlana 30.000 dinara. Ceo sistem socijalne zaštite koji imamo danas bi zamenio novi univerzalan sistem.
  19. Postaviti temelje agrarne reforme: državnu zemlju obrađuju naši zemljoradnici uz ograničen posed. Vratiti sistem zadruga
  20. Završiti restituciju bez troška za budžet Vratiti oteto u naturi. Ono što ne može, vratiti kroz supstituciju. Rešiti problem kredita u švajcarskim francima Teret rasporediti između banaka i građana koji su uzimali kredit.

Godina prekretnice je jedino što je u redu da se ponudi više puta prevarenim, s pravom nepoverljivim građanima Srbije.

Građani ne samo da više ne veruju političkim strankama, već i misle da promene nisu moguće. Da niko ništa ne može da promeni. Može, i ovo je jedini put ka pobedi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Karton

    11:06 // 13. 5. 2020.

    Zasto po svaku cenu u EU zajednicu.
    I tamo s njima bicemo gradjani drugog reda. Eto vam primere bugara,rumuna, hrvata, portugala...
    Ne drugog vec treceg reda. Nisu englezi bas iz inata izasli iz EU zajednice.
    Koliko prednosti, toliko obaveza i jos pride clanarina, taksi.
    Nece nas vecito nositi na grbaci i placati nerad i lopovluk.
    Daleko je nas mentalitet od evropskog.

  • Dosta je bilo - Niš

    18:52 // 18. 1. 2016.

    Ako dođe do koalicione Vlade sa levicom i desnicom, EU neće biti tema, bar dok traje ta Vlada.
    Naš stav je da su razvijena društva (ona kojima težimo) na zapadu, a ne na istoku. Poštujemo rusku nauku, kulturu, zajedničke korene, ali znamo i da Rusija nije država kojoj Srbija treba da teži.
    To nikako ne znači da smo za EU po svaku cenu, ali jesmo za evropske modele razvoja, pre svega skandinavski.

  • Slobodan Nesic

    16:46 // 18. 1. 2016.

    U danšnje vreme političari naprave anketu i vide šta glupi građani hoće i od toga naprave nekakav program u dvadesetak tačaka tako da svačiji program zvuči dobro,međutim šta se krije iza toga. Zašto gospodin Radulović ne kaže da li će nastaviti politiku Vučića za priključenje EU ili neće. To ne sme da kaže

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: