Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 12. 8. 2016.

Nišvil kao lek za dušu

Autor

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Generalni sekretar Udruženja pedijatara Srbije.

Član Gradskog odbora Nove stranke u Nišu.

Uništavan je ovaj carski grad za 70 vekova postojanja mnogo puta: istorijske čitanke potanko opisuju stradanja pod Atilom Bičom Božjim u V veku ili pod Mehmedom II Osvajačem u XV-om... Ali tragicizam sistemskog stradanja Niša od kada su onomad počele da caruju "nedemokratske" i "demokratske" vlasti u Beogradu - a posebno aktuelna, nije opisan ne u istoriji, nego ni u beletristici, čak ni u mitologiji!

Liči li možda Niš na Hefesta, da li je zaista tako ružan i grbav, da ga beogradska Hera, oličena u vrhu SNS vlasti tako nemilosrdno baca sa Vračara, umišljenog prestoničkog Olimpa, pa mu se posle još i smeje što je hrom?

I takav, hromi Niš, plaća danas beogradske fantazmogorije - kredite kojima je garant srpska vlada, a kojima se udarnički poboljšava "perspektiva" Beograda. Tako i mi Nišlije otplaćujemo most na Adi, a sada i savske Kule, koje neviđenom brzinom rastu baš u svakoj "Beogradskoj hronici". Baš me zanima koliko je niških građevinskih firmi uključeno u ovaj projekat beogradske Atlantide, kako je to trijumfalno obrazlagao sveznajući premijer.

Ironija svojstvena samo Srbiji je da i "Beogradsku hroniku" plaćaju pretplatom Nišlije! Da li ikome osim meni zvuči groteskno da Niš finansira Beogradsku hroniku? Da li je dovoljno da se ja stidim, ako se već niko u Beogradu ne srami zbog ovoga?

I ne uzimaju nam se samo pare, otima nam se čak i vreme! Tako slušam da će kišom prekinuti meč Đokovića biti nastavljen sledeći dan u 14 sati "po beogradskom vremenu"! U prestoničkoj samozaljubljenosti strada tako i Grinič, ne samo Niš.

Kradu nam i akcenat - kada bi smo nekada čak i mi Nišlije želeli da upotrebimo akcenat na prvom slogu - ne možemo! Sve akcente na prvom slogu oteo je Beograd da se njima ponosi, kao nediskutabilnim znakom svoje otmenosti. Tako poznati fudbaler Sisè u interpretaciji nadobudnog beogradskog komentatora, dobija bezobrazno prezime Síse, a tragičan zločin gde muž mačetom (vrsta sablje) ubija ženu postaje bizaran kada blazirani beogradski spiker izgovara da je zločin učinjen màčetom (što u Nišu odvajkad znači malu mačku).

Jedino što ne mogu da nam uzmu je duša. Delom zbog toga što Beograd ne zna šta bi sa niškom dušom, a delom što je tako dobro i duboko u sebi čuvaju niške legende, kakav je i Ivan Blagojević, otac Nišvila. Ovaj večiti Don Kihot srpske kulture sistematično uspeva da, uprkos naporima Ministarstva kulture i republičke Vlade, džez ostavi tamo gde prirodno i pripada - u gradu koji ima dušu. Samo u ovakvom gradu punom nemira u duši moguće je "zapatiti" sinkopu - osnov džeza i improvizaciju! Kako bi Niš i Nišvil inače i opstajali da nema improvizacije!?

Al Di Meola nikada neće shvatiti koliko je delo Ivana Blagojevića veliko - nije mu zameriti. Ne shvataju to ni Ivan Tasovac, ni ostali bardovi Ministarstva kulture, spočitavajući čak Blagojeviću diskvalifikatorski odnos prema Ministarstvu kao razlog uskraćivanja finansiranja!

Na ovaj se način još jednom očigledno pokazuje osmanlijski karakter aktuelne vlasti - moraš biti poslušan beogradskom veziru da bi bio "nagrađen". Tako i dalje pare građana Srbije i Niša ministar Tasovac raspoređuje kao da su njegove lične, po simpatijama i antipatijama! Da li onda ikoga čudi da se najveći deo kulturnog dinara usmerava Beogradskoj filharmoniji!?

Neka ni to ne brine Al Di Meolu - kada počeo noktima da ispisuje famozni "Ritam noći", Nišlije su ga slušale srcem! Jedino tako je i moguće stvarno nešto čuti, kaže veliki učitelj Sent-Egziperi.

Stoga je Al Di Meola svirao na jedinoj pravoj adresi.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljiljana Aranđelović

    20:29 // 15. 8. 2016.

    Ljubomora i zavist ne vode nikuda. Baš Beograd cveta, kako da ne! Zamislite da Francuzi toliko zavide Parizu, Nemci Berlinu itd. Ovo ima samo kod Srba!

  • unkonventional

    14:52 // 15. 8. 2016.

    Koliko znam karte za Nišvil već par godina unazad prodaje beogradski Eventim, i Nišvil obezbeđuje beogradska firma Kobra?!! Šta fali Nišlijama ? ...osim pameti i hrabrosti da kažu NE! Blagojeviću svaka čast, on se baš bori sa vetrenjačama, ali jedna lasta ne čini proleće....P.S. festival je apsolutno fantastičan, i 10 godina ga ne propustam!

  • Iva

    14:02 // 15. 8. 2016.

    Sve čestitke prof. Živiću za komentar, ali i čestitke gosp. Blagojeviću za ideju, upornost i realizaciju "NIŠVILA". E da je više nišlija poput gosp. Ivana Blagiojevića!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: