Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 18. 1. 2016.

Oprost grehova

Autor

Jedan od osnivača i direktor Južnih vesti. U slobodno vreme posvećen detoksikaciji i inspiraciji.

Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

Toliko se polemike vodi u medijima i spekuliše po varoši o tome ko, kako i zašto plaća ili poklanja koncerte, crkve, ko narodu daje "igara” dok ga ostavlja na suvom hlebu.

Nisam politički analitičar, ali mi se zdravorazumski čini da je odgovor na većinu ovakvih i sličnih pitanja zapravo mnogo jednostavniji sa jedne strane, a perfidniji i opasniji sa druge, jer je vrhovni vođa (namerno je sve malim slovima napisano) potpuno apsolvirao ovu veštinu i koristi je gde god stigne.

Zašto? Pa zato što nema operativnog novca kojim se narod na hlebu i vodi može smiriti, novca kojim se može pokrenuti bilo šta u privredi, novca kojim se mogu poboljšati opšti osnovni uslovi za život prosečnog građanina, mladih, penzionera i dece. Političari naravno ne planiraju da vrate što su pokrali.

I tu ja vidim priliku za nekoliko scenarija koje veliki vođa sa svojim apostolima i prorocima uspešno praktikuje još od vremena pre izbora.

Scenario prvi

Ja sam ličnost sa mračnom istorijom, protivpravno, protivustavno, protivmoralno (i ko zna kako još) sam sticao i uticao na tok svog i tuđih života još za vreme neke od prethodnih vlasti. Ili za vreme ove, svejedno je. Sve imam, što kaže Topuzić u "2 sata kvalitetnog TV programa", samo mi fali kultura i ukus, ali Deda Mraz to više ne donosi za Novu godinu. Sad bih hteo da postanem biznismen, da se legalizujem takoreći.

I tu na snagu stupa veliki vođa. Ja se lepo ispovedim, a on mi kaže kako da okajem grehe. Recimo 1 crkva, 3 investitora, neki koncert za raju, i nešto malo za predizbornu kampanju, razume se. A vođini apostoli i proroci će da se pobrinu da mračna istorija nestane iz opšte istorije, jer narod i onako ne pamti duže od trajanja dnevnika. Ako i toliko.

Scenario drugi

Ako sam u prvom scenariju baš zaglibio, mislim, ako ne može veliki vođa tek tako da mi da oprost, već to mora da se provuče kroz neki od sudova, samo bez sekiracije, ima vođa i za to rešenje. Ovako zbori veliki vođa.

Pobrinemo se da se protiv tebe pokrene slučaj, neki veliki, da se lepo provuče po medijima, da i vođa ima od svega toga korist u obliku svevišnjeg dobročinitelja i borca za svetlu budućnost naroda. Ali se u isto vreme pobrinemo i da slučaj bude na klimavim nogama, sa šturim dokazima, kako bi i zvanično dobio oprost grehova na sudu. Jer ne može za isti greh da se nekome sudi 2 puta.

Nije loše i da se malo plati državi, recimo u obliku kaucije ili prava da se braniš sa slobode.

Scenario treći

Može da bude dopuna prvog scenarija ili scenario sam za sebe. Jer ko nije za sebe, nije ni za drugog.

Recimo da sam estradni umetnik. Imam nešto novaca, ne baš stečenog legalnim tokovima, takozvani prljavi novac, koji je potrebno da se opere da bih mogao da se bahatim legano, bez pitanja o poreklu, ali kako je malo ozbiljniji iznos u pitanju potrebna mi je pomoć velikog vođe, a on to zna da ceni, razume se.

Ispovedim se velikom vođi, a on recimo kaže: 3 koncerta za raju, o svom trošku, ali tako da zapravo tajni filantrop plati za sve to (odnosno samom sebi da platiš koncert) jer tu niko neće da pita za poreklo novca. Dodatno, platiš i neki sitan porez državi, i hokus-pokus dobiješ čiste “šuške”. A svi namireni, i još narod srećan. Opiće se na koncertu i zaboraviće na sve brige, probleme i pitanja koja su ga možda i mučila u vezi sa koncertom i filantropima.

A veliki vođa samo smišlja nove scenarije, udara recke, a verujem u nekom šteku i čuva sva ta protivpravno i protivustavno stečena dela apostola i proroka, jer ko zna kada će morati neko i njemu da oprašta grehe.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Detlic

    23:16 // 18. 1. 2016.

    Otuzno dosadan pokusaj pametovanja bez imalo talenta i znanja.Ocigledno je svako danas expert i pozvan da soli pamet.

    • Vitomir Ognjanović

      11:56 // 19. 1. 2016.

      Ja kad nešto ne znam ili ne razumem, ja pitam da mi neko objasni ili razjasni. To preporučujem da i Vi uradite.

      Apsolutno se slažem sa Vama u drugoj rečenici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: