Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Žikica Simić

Doktor sociologije.

  • Jezičko pomodarstvo

    Pored domaćih tu je pomodarska pomama i za suvišnim jezičkim tuđicama kao što je, primerice, izraz nemačkog porekla „dali ste mi šlagvort“ u značenju  „dali ste mi dobar povod“, „napravili ste mi dobar uvod“ i tome slično.

    (9) detaljnije
  • Nama trebaju poglavlja “za glavu”

    Kad malo dublje razmislim možda nama ne treba samo otvarati poglavlja, možda bi nam trebalo otvoriti i glavu i izvršti neophodnu hiruršku intervenciju u mozgu na centar za evrointegracije. 

    (7) detaljnije
  • Pravosuđe i simulacija ili simulacija pravosuđa

    Dobro je da se deca sada izigraju pravednog suđenja i da preleže te mladalačke bolesti i igre dok im je pravo vreme za to negoli da ih naknadno sustigne neiživljeni i neproživljeni nagon za simulacijom u nevreme pa da imamo ono što imamo sada. 

    detaljnije
  • Južnjački kompleks inferiornosti

    Osim toga, naš čovek sa juga u susretu i suživotu sa svojim sunarodnicima sa severozapada iz nekadašnje zajedničke Jugoslavije lako upija njihove termine i govor, što nije slučaj sa njima, čak i slučaju kada se trajno nastane u našoj zemlji. 

    (10) detaljnije
  • Još jedna komparativna prednost

    Naime, jedan strani investitor gostujući nedavno u Nišu poverio se prvom čoveku ovoga grada da je zadivljen nečim što nigde nije video, a to je koliko na ulicama Niša ima mladih (uprkos njihovom hroničnom i masovnom deficitu). I tako oduševljen bogatom turističkom ponudom odluči da neplanirano ostane u Nišu uživajući u lepotama ovoga grada.

    (5) detaljnije
  • Ne postoji neopredeljenost

    Dok je starogrčki izraz „idiot“ bio namenjen onim apolitičnim, politički totalno nezainteresovanim građanima, kod nas kod dobrog dela opravdano razočaranih, ogorčenih i nepoverljivih glasača taj termin gotovo da je rezervisan za one što izlaze na izbore i uopšte veruju nekakvim političarima ili kandidatima za političare. 

    (4) detaljnije
  • Stanje nacije i pobednički mentalitet

    Važno je biti naj, biti prvi, ako ne odnapred, a ono, barem, otpozadi. Takođe, najviše je poznato u čemu su Srbi najbolji – u vaterpolu. To je veoma čudno i iznenađujuće za jedan „suvozeman“ narod, da od svih omiljenih zemljanih sportova bude najuspešniji u vodenom. 

    detaljnije
  • Država kao najveći strani plaćenik

    Sve u svemu, ova Država duže vremena živi na tuđ račun, na veresiju nalik seljaku koji „pred zadrugu“ pije „na recku“. Da nije strane finansijske pomoći izgleda da bi se međusobno istrebili kao kanibali.

    (3) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: