Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 4. 2. 2016.

Treća (najava) sreća

Putnici na niškom aerodromu
Foto: Vanja Keser

Nakon dve najave da će biti formirano preduzeće "Aerodromi Srbije" stigla nam je - treća najava.

Prošle nedelje Vlada Srbije prenela je saopštenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da je Vlada na sednici odlučila da tokom prve polovine februara počne sa radom preduzeće „Aerodromi Srbije". Na sajtu Vlade Srbije, među aktima sa pomenute sednice nema bilo kakve odluke o "Aerodromima". Ali, bitno je da postoji saopštenje i vest u medijima, jer je i ta "pravna" forma obavezujuća za pojedine organe.

Naime, pre više od 15 meseci, gradske vlasti u Nišu postupile su u skladu sa prvom najavom formiranja preduzeća "Aerodromi Srbija".

Posle osporavanog tendera za javno-privatno partnerstvo za gradski prevoz u Nišu, jedan paket linija u avgustu 2014. dobilo je Javno preduzeće "Aerodrom Niš".

Tako je javno preduzeće postalo privatni partner. Ova neobična (ali ne i protivzakonita) veza trajala je samo četiri meseca, posle čega je taj paket dodeljen Direkciji za gradski prevoz (koja je i raspisala tender za dodelu prevoza privatnim partnerima.).

(/slika2)Privatni partner - Javno preduzeće "Aerodrom" - nije se bunio, a gradski većnik Mihajlo Zdravković objasnio je da je povod za tu odluku bio zaključak Vlade Srbije o formiranju preduzeća "Aerodromi Srbije" u koje će ući i niški aerodrom i čija će delatnost biti isključivo vazdušni saobraćaj. Pa je odlučeno da se autobuski prevoz preda Direkciji.

Da li je zaključak Vlade zaista postojao još u decembru 2014. godine, ne zna se, jer se zaključci na objavljuju. Ni na sajtu, ni u Službenom glasniku.

Ako je postojao, pitanje je šta je to Vlada ponovo odlučivala (i najavljivala) prošle nedelje? A, ako nije, zašto su niške gradske vlasti munjevito reagovale na najavu formiranja preduzeća "Aerodromi Srbije"?

Zanimljivo je da smo tada od gradskog većnika mogli da čujemo i drugi argument - da je novi direktor niškog aerodroma pokrenuo inicijativu da se "oslobode" autobuskog prevoza jer je cena kojom su konkurisali na tenderu samo šest meseci ranije "na ivici rentabilnosti" ili u pojedinim periodima "nerentabilna".

A zbog tog tendera je protiv gradskih čelnika građanski nadzornik Dragan Dobrašinović podneo krivičnu prijavu nakon što se u javnosti pojavio audio snimak sednice na kojoj su dogovarani uslovi tendera u korist upravo niškog aerodroma.

Krivična prijava se do dana današnjeg razmatra, gradska Direkcija organizuje prevoz iako je studija opravdanosti pre početka tendera pokazala da je to pet puta skuplje nego dodeliti posao privatnim partnerima, a niški aerodrom nije postao deo "Aerodroma Srbije".

U međuvremenu, stigla je druga najava - u aprilu 2015. ministarska Mihajlović najavila je da će odluka o formiranju "Aerodroma Srbije" biti doneta "uskoro". I konačno, prošle nedelje, pod naslovom "Osnovano preduzeće Aerodromi Srbije", Vlada nas je izvestila da je Ministarstvo prenelo da je Vlada odlučila da se "uskoro" konkretizuje kao "prva polovina februara".

U saopštenju je naglašeno da je prvi zadatak preduzeća uspostavljanje civilnog vazdušnog saobraćaja na aerodromu "Morava Kraljevo". Niški aerodrom se ne pominje, ali su zato niške "Narodne novine" nezvanično saznale da se u sastavu novog preduzeća, pored beogradskog, neće naći baš niški aerodrom.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Radna nedelje

    11:48 // 6. 2. 2016.

    Veliko zlo se ponavlja a to je da se iz Beograda rukovodi niškim aerodromom. Već se vidi kako će biti po tome "prvi zadatak osposobljavanje aerodroma Morava kod Kraljeva". Umesto da se postoji zdrava konkurencija i svaki aerodrom sa svojim rukovodstvom se bori da u svoj kraj dovede što više prevoznika. Centralizovano preduzeće ne može da uspešno razvija aerodrome u provinciji iz mnogo razloga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: