Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 1. 12. 2009.

| Kultura

Tuđe nećemo, svoje rušimo

Autor:Izvor:Južne vesti
Ranohrišćanska grobnica iz 4. veka sa vodom i kanalizacijom

Radnici jednog građevinskog preduzeća teško su oštetili ranohrišćansku grobnicu u niškom naselju Jagodin Mala, da bi kroz nju sproveli cev za vodu.

Grobnica je pronađena na mestu pored koga je planirano da prođe trasa ulice koja će spajati novi most u Jagodin Mali i Pantelejsku ulicu (nekada Ratka Pavlovića).

Već na prvi pogled jasno je da ovaj vredan istorijski spomenik nije oštećen slučajno.

Da stvar bude gora, radovi se izvode bez građevinske dozvole, potvrdio je za Južne vesti Srđan Laketić, zamenik načelnika gradske Uprave za inspekcijske poslove.

I dalje je nejasno zbog čega predstavnik Direkcije za izgradnju grada, kao nadzornog organa u ovom poslu, nije sprečio da do oštećenja dođe.

- Onog trenutka kada je grobnica otkrivena mi smo informisali direktora Zavoda za zastitu spomenika kulture, g-dina Veljkovića. Naloženo nam je, po Rešenju, da obustavimo radove u krugu od 5m, što smo mi i učinili. Prema našim informacijama na licu mesta je stražar iz Zavoda koji vodi računa o tome - kaže Aleksandra Arsić, PR Direkcije za izgradnju grada.


Nažalost, ovo nije prvi put da se ovakvi spomenici ruše. 

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, uništena su dva hrama i nekoliko grobnica u kojima je pronađen i Konstantinov novac.

Javnost trenutno može da vidi jedino ranohrišćansku baziliku koja se nalazi na samoj raskrsnici u Jagodin Mali. Ovaj objekat je pokriven crepom i delimično zaštićen čeličnim šipka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Peric

    20:45 // 7. 12. 2009.

    I posle nam Albanci za sve krivi

  • Aleks

    08:48 // 7. 12. 2009.

    IDIOTIIIIII to je jedino sto treba reci !!! Pa jel neko od gradske vlasti ikada iso u Solun da vidi kako tamo stoje iskopine svuda po grdu,ulica se pomera levo ili desno ako se naidje na neko nalazist. Sramota nikada mi necemo biti civilizacija ali nikada !!!

  • Dušan

    20:51 // 1. 12. 2009.

    ŽALOSNO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: