Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 25. 6. 2013.

Momir Stojanović

Gost: Momir Stojanović, narodni poslanik SNS iz Niša

Razgovor vodio Zoran Marjanović Zoza


JV: Osim što je vruća, ova sedmica biće pamćena, kraće ili duže - videćemo, i po tome što je Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje stanja na Kosovu i Metohiji, vezano za pomoć države Srbije ovoj pokrajini, počeo upravo ove sedmice da radi. Na čelu Anketnog odbora koji sadrži poslanike iz svih stranaka u parlamentu, opozicionih i pozicionih, koje su htele da svoje poslanike daju, nalazi se general Momir Stojanović, predsednik Okružnog odbora SNS u Nišu, čovek koji je dugo ratovao i borio se na raznim frontovima i sada evo ga u jednoj sasvim neobičnoj ulozi, u ulozi koja se dovodi pod sumnju, pre svega zbog toga što se kaže da u zemlji Srbiji, ako nešto ne želite da rešite, onda pravite radnu grupu ili anketni odbor. Smemo li to da kažemo na početku vašeg rada, gospodine Stojanoviću?

Pa, nažalost, jeste tako. Ja sam se trudio da malo se upoznam u dosadašnjem radu Narodne skupštine koliko je i iz kojih razloga formirano anketnih odbora. I čini mi se da sam dobio jednu informaciju da je samo izveštaj jednog anketnog odbora usvojen u parlamentu Republike Srbije.

JV: To znači da nije bilo drugih izveštaja ili da nisu bili dovoljno dobri da budu usvojeni?

Ne. To verovatno znači da zbog nekih političkih razloga izveštaji tih anketnih odbora nisu usvojeni u Narodnoj skupštini. Nadam se da sudbina rada ovog anketnog odobra neće biti takva i da će taj izveštaj biti usvojen negde polovinom septembra ove godine.

JV: Osnivači anketnog odbora nerado pominju, ali cela ta stvar je počela od B92 i one emisije “Insajder” kada je pokazano na koji se sve način zloupotrebljava novac koji država Srbija odvaja da bi pomogla Srbima na Kosovu. Da li danas vi imate neki osećaj antagonizma prema toj emisiji ili smatrate da je ovo potpuno autentična akcija skupštine.

Ne, ovo je potpuno autentična akcija skupštine. Ne povezujem formiranje i angaživanje anketnog odbora sa emisijom “Insajder” na B92. Vi znate da Skupština Srbije, pored zakonodavne, ima i svoju kontrolnu funkciju. Formiranje jednog ovakvog anketnog odbora, kontrolisanje budžetskih sredstava namenjenih Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012.godine je legitimno pravo parlamenta Republike Srbije i iz toga parlament pokušava u poslednje vreme da pored donošenja zakona, osnovne funkcije - zakonodavne, i da realizuje tu kontrolnu funkciju koja je godinama unazad, kada je u pitanju parlament, bila nekako zapostavljena.

JV: Da li to što ne smatrate prevashodno bitno akciju B92 znači da ćete možda i zaobići činjenice koje je B92 izneo do sada?

Ne, ne, ne, nikako! Anketni odbor je sastavljen od 14 narodnih poslanika, po jedan poslanik iz svake parlamentarne stranke. Pored toga, u sastavu Anketnog odbora rade i predstavnici stručnih institucija, jer, složićete se da anketni odbor nije profesionalno kadar da odgovori svim zadacima, a tiče se, ponavljam, trošenja budžetskih para za 12 godina. Tu su predstavnici budžetske inspekcije, tu su predstavnici Poreske uprave, tu su predstavnici Državne revizorske institucije, tu su predstavnici inspektorata raznih ministarstava, tako da u okviru Anketnog odbora, kao logistika neka u stručnom pogledu, formirana su tri tima koji će sistemom uzoraka izvršiti kontrolu trošenja budžetskih sredstava na teritoriji Republike Srbije. Kad kažem budžetskih sredstava, složićete se da proveriti trošenje budžetskiih sredstava za 12 godina koja su izdvajana za Kosovo i Metohiju, za svega četiri meseca, što je u skladu s poslovnikom parlamenta, je jako kratak period. Mi ćemo videti, u zavisnosti od obima poslova, a Poslovnik Narodne skupštine nam dozvolajva to da zatražimo i produžetak rada Anketnog odbora. Nadam se ipak da ćemo do 18. septembra, kada je i planirano podnošenje izveštaja parlamentu Republike Srbije da ćemo završiti taj posao. Šta je opredeljujuće bilo? Kad kažem 12 godina i kako smo se opredeljivali kao anketni odbor na sastancima, koje ćemo stavke u budžetu koje su namenjene Kosovu i Metohiji kontrolisati, pre svega smo se opredeljivali tako što ćemo prekontrolisati najveće stavke za koje je izdvojeno najviše finansijskih sredstava. Zatim, da ćemo pokriti sve oblasti društvenog života na Kosovu, od prosvete, zdravstva, kulture, sporta, infrastrukturnih objekata, lokalne samouprave, javnih preduzeća, finansiranje stavki koje se tiču održivog opstanka i stvaranje uslova za povratak interno raseljenih lica, to je druga naša opredeljujuća stavka i treća jeste: skoncentrisali smo se na one stavke za koje je u proteklih 12 godina raznim odborima parlamenta Republike Srbije su dolazile predstavke građana sa Kosova i Metohije. Želeći da kao parlament ispoštujemo i proverimo te stavke, mi smo se opredelili i da proverimo sve navode koje se tiču peticija i predstavki koje su građani sa Kosova i Metohije dostavljali parlamentu, a tiču se sumnji u zloupotrebu ili nenamensko trošenje budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji.

JV: Šta je vaš neposredni zadatak na Kosovu i Metohiji - da pokažete prstom i kažete: “Hapsite ovoga!” ili “Pogledajte i proverite onoga!”?

Ovo drugo. Znači, niti vremenski, niti po strukturi Anketni odbor, niti po zadatku koji je dobio u skladu sa odlukom narodne skupštine od 8.aprila, mi nećemo vršiti detaljne istrage konkretnih slučajeva zloupotrebe, kriminala, korupcije u pogledu trošenja budžetskih sredstava, ali ćemo utvrditi da li je bilo nepravilnosti u trošenju za konkretni zadatak, projekat ili stavku koja je finansirana iz budžeta, da se te nepravilnosti odnose na to, to i to i onda ćemo kroz naš izveštaj parlamentu preporučiti Vladi Republike Srbije da preporuči da nadležna ministarstva, nadležni organi, preduzmu mere i verovatno će, ukoliko taj izveštaj bude usvojen, slediti aktivnosti nadležnih državnih organa na dokumentovanju i krivičnom procesuiranju takvih zloupotreba.

JV: Nalazimo se u srcu jugoistočne Srbije koja ima veliki deo granice sa onim što danas zovemo Kosovom, makar pokrajinom ili, kako Priština kaže, samostalnom državom. Imate li nagoveštaja da bi možda i neki biznismeni iz jugoistočne Srbije trebalo malo da se trgnu kad vi počnete da radite?

Pa, moje informacije govore da je u najmanju ruku prisutna nervoza kod pojedinih lica, biznismena na prostoru Kosova i Metohije. Mi stvarno želiomo da potpuno sprovedemo ono što je odlukom Narodne skupštine dato u nalog...

JV: Oprostite, to na Kosovu razumem! Ali, da li toga ima u jugoistočnoj Srbiji, jer smo tu blizu?

Ja bih rekao, na bazi makar predstavki građana, onih koje sam proučio, a proučio sam sve predstavke za proteklih 12 godina, kriminal ne poznaje granice. Lično, indicije ili sumnje ili pokazatelji govore da je organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji, ukoliko je postojao u enklavama sa većinskim, jer mi ćemo pre svega kontrolisati enklave koje su sa većinskim srpskim i drugim nealbanskim življem, sve okruge ćemo proći na Kosovu i Metohiji, upravne okruge, govore da i te kako postoji sprega i da su, ukoliko postoje takve kriminalne aktivnosti, makar indikatvino po onome što se po stavkama vidi, po predstavki građana, da su te kriminalne aktivnosti odvijane u sprezi sa nekim ljudima koji nisu na teritoriji Kosova i Metohije, pa čak nekada da su ti ljudi presudno koordinairali, usmeravali takvu koruptivnu i kriminalnu aktivnost.

JV: Dakle, treba očekivati da tu bude nekakvog traganja i na jugoistoku? Jer, obično imamo utisak da se to odnosi na Ibar, pa onda ta zapadna Srbija, pa se to sad ide prema Lazarevcu, prema rudnicima itd. Čini nam se kao da je jugoistok isključen iz toga.

Neće biti isključen niko! Mi ćemo prekontrolistai konkretno svaki projekat, svaku stavku, zakonitost javnih nabavki, visinu novčanih sredstava... I reći ću vam jednu stvar: Mi smo se kao Anketni odbor obratili kancelariji UNMIK-a u Beogradu da nam dostave sve projekte, iznos novčanih sredstava  koje je međunarodna zajednica, odnosno UNMIK finansirao, potrebe Srba, odnosno enklava sa većinskim  srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Jer postoje ozbiljne indicije da su projekti finansirani i od međunarodne zajednice i iz budžeta Republike Srbije, pa će onda se ispostaviti, verujem, da jedan deo sredstava, ili makar iznos ovaj koji je finansiran iz UNMIK-a ili ovaj iz budžeta Republike Srbije je završio negde nezakonito.

JV: Kakva će biti tu saradnja sa Prištinom? Kakva je relacija između Beograda i Prištine, jer vi ulazite na jednu teritoriju koja pretenduje da je samostalna i počinjete da istražujete po njoj?

Pa, da. Ja sam preko predstavnika Kancelaraije za Kosovo i Metohiju i preko našeg oficira za vezu, gospodina Pavićevića sa kojim sam pre neki dan imao razgovore, utanačio sve naše obaveze kad je u pitanju naš boravak, Anketnog odbora na Kosovu i Metohiji. Poznato vam je da za boravak južno od Ibra je potrebno 72 časa da se ranije najavite. Pretpostavljam da ćemo dobiti pratnju EULEX-a i KFOR-a u toku boravka u okruzima koji su južno od Ibra ili u toku boravka na nekim lokacijama, pre svega u Metohiji, kad je u pitanju izgradnja izbegličkih naselja za povratnike. Želimo da prekontrolišemo da li su ta sredstva utrošena u tim izbegličkim naseljima, da li tamo žive ljudi, da li poljoprivredna mehanizacija postoji za koju je država izdvojila pare! Postoje neke indicije da je ta mehanizacija prodata Albancima i onda su se povratnici vratili nazad u Srbiju, što je nedopustivo i što ukazuje onda na nenamensko trošenje budžetskih sredstava. Ja znam da vi i javnost ove zemlje najčešće kroz prizmu rada anketnog odbora želite da dobijete odgovore o nekom krupnom kriminalu i malverzacijama što je opravdano, obzirom da pare poreskih obveznika cele Srbije, deo para poreskih obveznika se odvaja i za finansiranje u pokrajini...

JV: Dobro. I tu su sad oči sad, pre svega, uprte u Trepču?

Doći ćemo kasnije do Trepče. Ali želeo sam sad da vam kažem jednu drugu stvar! Mi želimo da kroz rad Anketnog odbora prvo da utvrdimo da li je visina novčanih sredstava za ovih 12 godina za pojedine stavke optimalna realnim potrebama, da li je u nekim stavkama prenaglašen iznos novčanih sredstava koji se izdvaja Kosovu i Metohiji, a da su neke tako bitne stavke zapostavljene? Znači, mi želimo ne samo da utvrdimo da li je bilo zloupotrebe u trošenju budžetskih sredstava, već i da pomognemo Vladi i Kancelariji za Kosovo i Metohiju  u opredeljivanju sredstva za Kosovo i Metohiju time što ćemo reći da je po inerciji za ovih 12 godina gde se kupovao, složićete se sa mnom, mir na Kosovu i Metohiji, odvajano po inerciji za neku stavku za koju realnih potreba danas na Kosovu nema, veliki iznos novčanih sredstava, a da su neke stavke koje su bitne za građane na Kosovu i Metohiji zapostavljene. Znači, hoćemo da i budžet prekomponujemo i da na neki način predložimo Skupštini, a ona Vladi, da se izdvajanja prekomponuju po visini, po nameni, po iznosu. Ne samo što ćemo utvrditi, eventualno utvrditi, kažem, ne možemo reći sada...

JV: Ako budete došli do zaključka da ima indicija, jer vi ćete se indicijama baviti, a istraga će se baviti utvrđivanjem i dokazima, da ima indicija da su se događale zloupotrebe, a vi ste govorili u novinama da ima firmi koje su rekonstruisale, recimo, jedan isti most ili jedan isti put po nekoliko puta i to iste firme, znači da se novac po nekoliko puta vraćao njima u džep, da li će Srbija imati prava da postupa na Kosovu, ili će to moći samo u Srbiji, a da neko drugi sudi ljudima koji su sada na Kosovu? Dakle, sme li Srbija da hapsi na Kosovu Srbe?

Pa, pitanje je jako dobro. Reći ću vam da je i međunarodna zajednica i te kako zainteresovana. U sklopu borbe protiv kriminala i korupcije, koji je jedan od prioriteta ove Vlade, zašto bi bila tabu tema i kriminal i korupcija na Kosovu i Metohiji, ako mi kažemo da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije? Zašto bi taj deo Srbije bio amnestiran? Mi želimo da proverimo da li je bilo kriminala i korupcije, odnosno tiče se budžetskih sredstava. Mi ovde ne govorimo o sredstvima privatnih biznismena i ostalog...

JV: Može li se desiti da Priština kaže: “Ostavite nama vaše lopove!”?

Ne, mi ćemo... Znači, postoje mehanizmi kako da se ta stvar dokumentuje. Prvo, moje mišljenje, iskustveno mišljenje, da kriminal i korupcija na Kosovu i Metohiji, makar kada su u pitanju srpske enklave, nije mogao da se odvija bez sprege sa nekim uticajnim faktorima van Kosova i Metohije, na teritoriji ostatka Srbije. To je nepobitno! Drugo, radi se o građanima koji i te kako komuniciraju, i te kako borave na teritoriji Republike Srbije, tako da u smislu preduzimanja nekih sankcija, u smislu dokumentovanja, neće biti problema da organi Republike Srbije dokumentuju, odnosno upuste se u dublju analizu, istraživanje, dokumentovanje i procesuiranje onoga što je našao Anketni odbor. Postoji mogućnost da u saradnji sa KFOR-om, odnosno EULEX-om i sa UNMIK administracijom se deo saznanja ustupi za one aktivnosti koje se odvijaju na prostoru Kosova i Metohije i onda naši organi u saradnji sa UNMIK administracijom na Kosovu i Metohiji rade na dokumentovanju, kao što se radi na dokumentovanju ratnih zločina i ostaloga. U prilogu toga ću vam reći da sam juče imao sastanak sa pomoćnikom političkog komiteta ambasade SAD na njegov zahtev u prostorijama Narodne skupštine, gde je izrazio vrlo veliku zainteresovanost za rad Anketnog odbora na suzbijanju kriminala i korupcije. Jer mi ćemo dobiti datum, pretpostavljam i nadam se da ćemo dobiti datum za otpočinjanje pregovora oko ulaska u Evropsku uniju i sve zemlje članice EU žele da pare predpristupnih fondova EU ne završe u nekim kriminalnim džepovima. Tako da je njihova zainteresovanost i te kako velika da se po pitanju kriminala i korupcije u Srbiji, pa i na Kosovu i Metohiji, postignu rezultati.

JV: Puno sreće, gospodine Stojanoviću u tom poslu. Čekamo 18. septembar i vaš izveštaj.

Hvala puno.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: