Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 25. 4. 2017.

Nebojša Blagotić

Gost: Nebojša Blagotić

Razgovor vodio: Predrag Blagojević


JV: Posle skoro 27 godina rada, tokom kojih je radio na nekim od ozbiljnijih slučajeva privrednog kriminala u zemlji, inspektor PU u Nišu Nebojša Blagotić je iznenada prevremeno penzionisan. Zašto je inspektor penzionisan odgovorni u MUP-u već više od mesec dana odbijaju da odgovore. gospodine Blagotiću dobrodošli u studio Južnih vesti. Vi sumnjate u zvanično obrazloženje za vašu smenu? Tačnije sumnjate da iza te odluke o penziji stoje, da kažem, neobični motivi.

Da, sumnjam. Sumnjam da stoje nešto drugo, da nije ono stvarno što je napisano. Prvo bih hteo da kažem o meni, ko sam, šta sam. Da sam ja u PU u Nišu radio 27 godina u odeljenju kriminalističke policije na suzbijanju privrednog kriminala. U tom periodu radio sam najteže i najsloženije predmete, koje je radila t služba. Mogu slobodno da kažem predmet čiji sam ja bio nosilac u toku 2012. i 2013. godine da je jedan od najvećih, ako ne i najveći, koja je radila za tih 27 godina bilo koja služba iz Niša. Bez obzira što ima službi u Nišu koje su na papiru jače takav predmet nisu radile.

JV: Govorite o švercu nafte?

Radilo se o predmetu koje je rađen uz odobrenje Uprave kriminalističke policije, uz konsultacije sa Republičkim javnim tužilaštvom u Beogradu i u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, kao i sa kolegama iz Poreske policije iz Prokuplja, koji su isto bili uključeni u rad na tom predmetu. rad po tom predmetu okončan je 7. marta 2013. godine kada je uhapšeno 9 lica a 1 je naknadno uhapšeno. tom prilikom su ta lica pribavila 800 miliona dinara, odnosno 8 miliona evra. U medijima je taj predmet nazvan Naftna mafija. Radilo se o zloupotrebama prilikom uvoza naftnih derivata, koje je vršila ta grupa od 10 lica. Predmet je okončan njihovim hapšenjem u Sremskoj Mitrovici. Po teritoriji, obhvaćena je teritorija skoro čitave Srbije. Od juga Srbije do severa Vojvodine.

JV: Šta to znači? Vi ste ih pratili tokom celog toka.

Predmet je rađen u formi operativne obrade, gde je bilo uključeno više službi u okviru kriminalističke policije. Svi podaci su se slivali kod mene, ja sam bio nosilac tog predmeta i davao sam instrukcije za dalji rad tim službama. Normalno, svo vreme uz odobrenje i konsultaciju sa Upravom kriminalističke policije u Beogradu. Bez čega ne bi mogao taj predmet da odradim. Pored tog predmeta, mogu da navedem…

JV: Samo da vas pitam, taj predmet je okončan pravosnažnom presudom? Ti ljudi su osuđeni?

Nemam informaciju, znam da je predmet krenuo dobro a da li su osuđeni, za sada, nemam informaciju.

JV: Vi ste svoj deo posla završili?

Mi smo svoj deo posla završili. Više javno tužilaštvo u Mitrovici je bilo zadovoljno kako je to odrađeno i postupak je krenuo svojim tokom. Pored tog predmeta imao sam rad u vezi akcije privatizacije. Jedino hapšenje u vezi akcije privatizacije u Nišu, nosilac tog predmeta sam ja, gde je uhapšeno lice koje se pojavljuje kao direktor privrednog društva koje je kupac privrednog društva MIN Projekt u Nišu. Privatizaicje je vrlo složena tema, potrebno je da čovek dobro poznaje materiju, da se upozna sa propisima i za mnoge je privatizacija, što se kaže, Španska sela.

JV: Radili ste na tim vrlo kompleksnim slučajevima. Koji su, ako ja dobor vas razumem, okončani uspešno, iz vašeg ugla.

Nadam se. Nemam informacije kako je završeno na sudu.

JV: Mi smo probali od MUPa, od centrale MUPa u Beogradu smo tražili, kao novinari, informacije o vašem penzionisanju. Međutim, kao što sam rekao na početku, MUP već duže od mesec dana odbija da nam dostavi bilo kakvu informaciju. Vi sumnjate u motive, ako sam dobro vas razumeo. Zbog čega?

U toku 2015. godine ponovo sam nosilac jednog većeg predmeta, koji se isto radi u formi operativne obrade. Gde je uključeno više službi, gde se ponovo svi podaci sluvaju kod mene, ja sam nosilac predmeta, ja dajem instrukcije i uputstva tim službama kako će i dalje da rade. Predmet se okončava, prvi deo tog predmeta se okončava se 25. septembra, do kada su doneta zadržavanja za 17 lica. Iz Niša, Beograda i Sremske Mitrovice.

JV: Govorimo o 2015.

Da. Kao što sam već rekao, u taj predmet je uključeno više službi, pojedine službe koje rade u tom predmetu dostavljaju meni informacije i saznanja o okolnostima koje mogu da predstavljaju krivična dela. I mi o tome obaveštavamo Više javno tužilaštvo u Nišu. Koje nam odmah nakon toga daje nalog da mi izvršimo u što kraćem roku provere. Čak je stavljen rok u tom zahtevu od 15 dana. Taj zahtev nam je stigao krajem septembra, sa rokom od 15 dana. Zato što su se neka lica nalazila u pritvoru i tužilac je hteo da ima osnova da se te provere izvrše za to vreme dok se oni nalaze u pritvoru, da bi sprečio njihov međusobni dogovor. Tužilac bi preložio da se produži pritvor tim licima. Nakon dobijenog zahteva od zamenika Višeg javnog tužioca, kojeg isto hoću da pohvalim za rad u tom predmetu. Veoma smo lepo radili, bez njegove saradnje predmet ne bi mogao da bude urađen kao šro treba. Mi posle toga šaljemo depešu gradskom SUPu u Beogradu, pošto se te nove informacije odnosile na pojedina lica iz Beograda, koji se pojavljuju kao vlasnici pojedinih privrednih društva iz Beograda, od čega su dvojica vlasnici 2 poznate medijske kuće iz Beograda. Jedan od njih, iz medija sam čuo, da je veoma blizak sa ljudima iz SNSa, to sam iz medija čuo. Da li je, više puta sam čuo u medijima. Mi smo poslali tu depešu, odmah sledećeg dana me je pozvao šef Privrednog kriminala i rekao mi je da su zvali iz MUP-a i da traže objašnjenje zašto smo mi depešu poslali i koji je razlog što mi hoćemo obavljanje razgovora sa tim licima u Beogradu i proveru tih privrednih društva. Nakon toga mi smo faksom poslali zahtev Višeg javnog tužilaštva u Nišu. U međuvremenu je stopiran naš odlazak u Beograd. Taj rok koji nam je tužilac stavio je tekao.

JV: Zbog čega je trebalo vi da idete za Beograd?

Radi se o hitnosti provera i zato što smo mi u toku sa predmetom. Onda bismo mi morali nekom da objašnjavamo detalje a ova lica su u pritvoru. Mni smo trebali da obavimo razgovor vezano za te okolnosti i ta lica koja se nalaze u pritvoru. Posle nekoliko dana šef Privrednog kriminala me je pozvao i rekao mi da se direktor policije Milorad Veljović interesuje za pomenuti poredmet, da ga interesuje šta je urađeno u tom predmetu, a naročito ga je interesovalo šta planiram dalje da radim. Ja sam mu napisao u izveštaju i šef Privrednog kriminala mi je rekao da taj predmet lično nosi tadašnjem načelniku PU u Nišu Srđanu Grekuloviću. Ne nosi ga kurir nego ga on lično nosi. Ništa mi nije smetalo. Međutim, odmah sledećeg dana taj izveštaj je napisan 6. oktobra, 7. oktobra tadašnji direktor policije Milorad Veljović donosi mi rešenje o penzionisanju. Poziva se na član 139. Zakona o policiji i na članove iz Zakona o PIO. Taj član 139. ostavlja, kaže njemu može prestati radni odnos, policijskom službeniku ali uz saglasnost sa odredbama zakona o PIO. Član 42. Zakona o PIO kaže određene kategorije osiguranika koje rade na poslovima sa uvećanim stažom, pa nabraja koje su to kategorije, mogu ostvariti pravo.

JV: To je pravo nije obaveza.

Ja sam mogao da gostujem u vašoj emisiji ali nisam imao obavezu.

JV: Da pojasnimo, ako ja dobro razumem, vi ste onda penzionisani mimo svoje volje?

Tako, mimo svoje volje. Ja nisma podneo bilo kakav zahtev niti je posotjala moja saglasnost da ja idem u penziju. Ta penzionisanaj koja su se radila tako, uvek su kolege pisale zahteve ili saglasnost, da su saglasni da idu u penziju. Imam penzijski staž 36 godina, oštećen sam. Zašto bih primao do kraja života umanjenu penziju. Ja jesam diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, mogu da se bavim advokaturom, možda je i racionalnije da sam tako prihvatio penziju i da se bavim advokaturom. Mislim da je ovo bilo izuzetno nekorektno i iz tih razloga nisam hteo da prihvatim Uložio sam žalbu žalbenoj komisiji Vlade Republike Srbije. Nastavio sam da radim još po jendom predmetu koji se isto radi u formi operativne obrade.

JV: Šta zanči operativna obrada?

Operativna obrada je jedan oblik postupanja kriminalističke policije i još nekih službi, jedna od najsloženijih oblika postupanja. Da bi neko postupao po operativnoj obradi i da bi otvorio mora da ima odobrenje Uprave kriminalističke policije. Ne starešine iz Niša nego starešina Uprave kriminalističke policije Beograd. To se ne primenjuje često, primenjuje se u situacijama kada se radi o složenijim krivičnim delima, više lica povezano. Sve u cilju da bi se što bolje prikupili dokazi o izvršenim krivičnim delima i njihovim izvršiocima. Normalno, sve po zakonu u saradnji sa nadležnim tužilaštvom. Što smo u ovoj situaciji radili u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu, koje je bilo mesno i stvarno nadležno.

JV: Šta se desilo sa tom istragom koju ste vodili tokom žalbenog postupka?

Onda dolazi sledeći predmet koji radim u Nišu. Pošto sam shvatio da u Beogradu ne mogu da završim, ukapiroa sam o čemu se radi.

JV: Da li mislite da je time direktor policije vas skinuo sa slučaja da se ta priča ne bi završila?

Verovatno. Šta drugo može da bude razlog?

JV: Da li ste razgovarali sa nekim? Makar sa kolegama. Šta kažu kolege?

Kolege još dok smo slali depešu, kada su videle o kome se radi, kada smo poslali depešu pitali su me da li znam ko su ti. Ja nisam imao izbora.

JV: To su bile neke poznate?

Izuzetno poznate. Kada je meni doneo rešenje direktor policije, posle nekoliko dana u medijima čitam da jedan političar koji se nalazi na izuzetno visokoj funkciji, neću da kažem utom poređenju da li je superlativ ili komperativ, miri se sa jednim od tih. To iz medija čitam. Nalazi se na vrlo visokoj državnoj funkciji.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: