Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 20. 3. 2017.

Vuk Jeremić

Gost: Vuk Jeremić, kandidat za predsednika

Razgovor vodio: Predrag Blagojević


JV: Osnivač je i predsednik Centra za međunarodnu saradnju. Bio je ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, sada kandidat za predsednika ispred grupe građana “Moramo bolje”. Razgovaramo sa Vukom Jeremićem. Gospodine Jeremiću dobrosošli u studio Južnih vesti.

Hvala i hvala na pozivu.

JV: Bili ste na mnogim mnogo odgovornim funkcijama. Ne samo na nivou države, već i na nivou sveta, što bi se reklo, predsednik Generalne skupštine UN. Čovek ste, siguran sam, koji je naučio da pažljivo bira reči koje izgovara. Međutim, na današnjem skupu u Nišu, izgovorili ste rečenicu koja je izazvala dosta polemike, bar na društvenim mrežama. Mislim na rečenicu: “Nama treba Moravski koridor a ne koridor Velike Albanije, da li treba da spojimo Niš sa Tiranom, pa da svaki vikend odlaze kupuju zemlju, kuće i stanove”.

Da li se slažete sa tim što sam rekao ili ne?

JV: Vi ste čovek koji je kandidat za predsednika.

Ja sam to rekao i iza toga stojim. Šta mislite o tome? Vi ste Nišlija.

JV: Pitam vas zbog toga što sam gledao i vaš program, čiji naslov Pune slobode i jednake šanse za sve. Kaže Srbija je dom svih nacionalnosti koje u njoj žive, etnička raznolikost naše zemlje je naša prednost i snaga a ne slabost. Zalagaću se za očuvanje mirnog suživota i tolerancije između većinskog naroda Srba i pripadnika nacionalnih manjina Albanaca, Bošnjaka...Da li mislite da je možda kontradiktorno ono što ste izgovorili?

Ja smatram da mi živimo u jednom vremenu previranja u svetu. Zaista je teško predvideti u kom pravcu će iči ta globalna pomeranja i kakve će reprekusije imati ta globalna pomeranja na region Balkana. Ovoga trenutka mislim da mi kao država imamo druge prioritete od izgradnje autoputa prema Albaniji. Izgradnja autoputa prema Albaniji je zapravo spajanje Srbiej sa lukom Drač, to je rekao premijer. A luka Drač je strateška NATO luka, to nije strateška luka za Srbiju. Ja mislim da mi treba da budemo povezani sa nekom lukom obzirom da smo zemlja koja nema izlaz na more. Ali tu postoji i Bar i Solun, prema kojima železnica i putevi već postoje. Kada neko kandiduje kao nacionalni prioritet put ka strateškjoj luci koja je zapravo NATO luka u Albaniji, to meni izaziva sumnje da ru postoje i neki drugi motivi.

JV: Vi na skupu niste pomenuli NATO nego samo Albance koji kupuju.

Koji su članovi NATO-a.

JV: Vi ste pominjali narod koji, kako ste rekli, dolazi ovde da kupuje kuće i stanove, niste pominjali NATO.

Jeste, pošto ste vi Nišlija, vi to znate mnogo bolje od mene, vi znate da je to istina i vi znate da na jugu Srbije već godinama sve je više i više ljudi koji našuštaju taj deo Srbije, prazne se delovi Srbije, čitavi delovi Srbije se prazne.

JV: Da li mislite da je to baš zbog toga što nema autoputa.

Ja mislim da je razglog to što im se ne otvara šansa, ne otvara se prilika ljudima da zarađuju i da rpistojno žive od svog posla u tim delovima Srbije. Kada se neki prostor napusti i kada ostanep razan prostor i prazne kuće i zemlja koju niko ne obrađuje. Onda je to praktično pozivnica nekome drugom da dođe i da tu zemlju, te kuće zauzmu.

JV: Mislite da to ne može bez autoputa?

Ja mislim da bi bilo mnogo lakše da nam neko dođe i zauzme naš prostor i našu teritoriju ukoliko bi, pogotovo o našem trošku izgrađen taj autoput. Ja u budućnosti nemam ništa protiv da se grade autoputevi u svakom pravcu. Ali danas Srbiji nasušno treba infrastruktura na mnogim drugim mestima. Mislim da je mnogo bitnije u ovom momentu povezati horizontalno Srbiju, da od Niša do Kragujevca može da se poprečno dođe do Užica autoputem. To je autoput koji nemamo. Milslim da bi to trebalo da bude daleko veći prioritet nego da gradimo autoput prema ALbaniji gde ionako ništa ne izvozimo ili vrlo malo. Ja mislim, pogotovo od naših para treba da imamo neke druge strateške prioritete. a ne autoput prema Albaniji, koji praktično sutra može da čini kuičmu Velike Albanije prema kojem svi Albanski političari itekako jasno i glasno imaju aspiracije. Mislim da vrlo ozbiljno treba da shvatimo te poruke koje od Albanskih zvaničnika dolaze i da u godinama koje su pred nama, to su godine globalnog previranja, svašta možemo očekivati na ovim prostorima. Treba da se postavimo vrlo ozbiljno i državotvorno prema svim eventualnim pretnjama koje dolaze prema nama.

JV: Kandidat ste za predsednika Srbije, međutim, mnogi kažu, tako i Ustav na kraju krajeva kaže, da je to, ne baš protokolarna funkcija ali je daleko od ovlašćenja koja imaju premijer i Vlada Srbije. Šta vi kao mogući predsednik možete da, šta mogu građani Srbije da očekuju od vas kao budućeg predsednika?

Ja mislim da predsednik nije protokolarna funkcija. Sama činjenica da jedino predsednika biraju građani direktno...

JV: Mislio sam na ovlašćenja.

… daje predsedniku jednu vrstu legitimiteta koju predsednik može da odluči da koristi onako kako misli da je shodno. Nikada se vlast u Srbiji nije menjala osim na predsedničkim izborima, to je još jedan pokazatelj koliko je to važno. Prethodni predsednik je svoju političku snagu stečenom pobedom 2012. godine odlučio da iskorisit tako što je promenio vlast. To nije bilo jednostavno učiniti a on je to uradio upravo zato što je pobedio na izborima 2012. godine. Način na koji ja nameravam da koristim legitimitet koji ću dobiti od građana na direktnim izborima je da aktivno utičem na sve političke procese koje smatram da su od suštinskog značaja za ovaj narod i za ovu zemlju. Predsednik ima tu snagu i može da je iskoristi, ja nameravam da budem vrlo aktivan. Predsednik koji misli da je potrebna neka druga vrsta figure, neka druga vrsta odnosa prema politici sa mesta predsednika naravno ima sijaset drugih kandidata za predsednika za koje može da glasa.

JV: Ako budete vi pobedili i imamo situaciju u kojoj Aleksandar Vučić, odnosno SNS praktično predstavlja većinu u Parlamentu. Mislite li da možete sa njima da sarađujete?    

Ja sam neko koji sa mesta predsednika namerava da poštuje institucije i poštuje Ustav. Ja ne nameravam da uzurpiram vlast sa mesta predsednika. Kakava će biti budućnost vladajuće koalicije nakon, za njih, ovog trenutka neočekivanog poraza na izborima o tome možemo posebno da pričamo. Ponavljam, ni jedna vlast nije preživela gubitak predsedničkih izbora, nije preživela ni ona prethodna, ni mnoge druge pre nje. Ja nameravam da koristim ustavna ovlašćenja predsednika na vrlo energičan način. Jedan od elemenata ustavnih ovlašćenja predsednika to je da može svakodnevno da pozove i premijera i bilo kog drugog ministra, čak i Narodnu škupštinu, odnosno njene predstavnike da mu referuši. Na svaku temu koju predsednik smatra da je od državnog i nacionalnog značaja. Ja sam zbog toga izašao sa predsedničkim programom, do sada sam jedini kandidat koji je izašao sa predsedničkim programom. On sadrži 70 konkretnih mera koje smatram da treba da sprovedem u delo ne bi li nam bilo bolje.

JV: Da li mislite da predsednički program, koji ste vi saopštili, odnosno, predstavili građanima može da utiče na građane? Odnosno, da li će uopšte da utiče na građane kada budu birali 2. aprila koga će izabrati?

Mislim da će biti direktan uticaj na to kojim će putem ići Srbija. Predsednički program koji sam ja predstavio podrazumeva konkretne mere i u ekonomiji i u prosveti i u zdravstvu i u spoljnoj politici i u mnogim drugim oblastima. Sve ono što mislim da ne ide dobro u Srbiji, na žalost mnogo toga ne ide dobro u Srbiji. O njima sam dobro razmislio, predstavio konkretna rešenja u svom predsedničkom programu. Žao mi je što drugi kandidati nisu izašli sa programima. Ja planiram da vrlo ozbiljno svoje ideje pretočim iz reči u delo, naravno ukoliko dobijem, ja verujem da hoću, podršku građana Srbije. Danas, najveći problem u Srbiji predstavlja nezaposlenost i nizak standard. To je nešto sa čim predsednik treba da se što je moguće pre uhvati u koštac. Da zavrne rukave i da se uhvati u koštac.

JV: Koliko može predsednik, uopšte, da utiče na problem nezaposlenosti.

Može mnogo. Daću vam jedan primer. Ja verujem da danas u Srbiji može da se proizvodi daleko više i to vrlo kvalitetne robe, nego što se proizvodi danas. Za to je preduslov, pod 1. da nađete kvalitetne investitore u svetu koji bi spremni bili da dođu  u Srbiju i da prizvode svoju robu u Srbiji. Isto tako, znajući, da tu robu koju proizvedu imaju negde i da prodaju.

JV: Zašto bi neko došao u Srbiju?

Zbog toga što bi budući predsednik Srbije dobriv vezama, kontaktima u svetu, ugledom u svetu i razumevanjem sveta mogao da otvori neka velika, nova tržišta za srpsku robu. Trenutno se ne prodaje iz Srbije u Kinu. Kina je tržište od milijardu i po ljudi. Trenutno se iz Srbije gotovo ništa ne prodaje u Afriku a decenijama je ova zemlja živela od izvoza na Afrička tržišta.

JV: To je perspektiva za izvoz. Mislio na to zašto bi neki investitor došao u Srbiju.

Zbog toga što bi posle mogao da proda tamo gde predsednik otvori tržište.

JV: Znači vaš zadatak kao predsednika bi bio da otvarate tržišta?

Da dovodim kvalitetne investitore koje sam imao priliku da upoznam u svetu, širom sveta, na raznim meridijanima i to kvalitetne investitore. Ne one investitore koji bi dolazili ovde za veliku subvenciju da posle toga isplaćuju građanima minimalac i da im daju poslove na određeno vreme. Sa jedne strane dovođenje kvalitetnih investitora oz sveta, sa druge strane otvaranje tržišta za robu koju bi ti investitori proizvodili u Srbiji. To je samo jedan primer kako bi predsednik mogao da utiče. Druga velika stvar gde predsednik može da utiče. To je ukupna atmosfera i stanje u društvu. Da li sa vrha države projektujete narmalnost, pristojnost, poštovanje ustavnog poretka i vladavine prava ili projektujete neke druge vrednosti. to je isto tako, možda je to malo filozofski ali ja verujem da je vrlo važno. Način na koji stvorite stmosferu u društvu itekako utiče na to da li ćete biti u stanju da privučete investitore i kakvu vrstu i kvalitet investitora ste u stanju da privučete.

JV: Mislite li da je moguće stvoriti takvu atmosferu, govorimo ne samo o biznis okruženju, već mislim na sveukupnu atmosferu ukoliko znate iza, ispred sebe ili pored sebe imate Vladu koju predvodi Aleksandar Vučić, koju predvode ljudi koji su devedesetih stvarali smoja imena.

Koliko se sećam Aleksandar Vučić je rekao da neće više da bude premijer ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, da li mu vi verujete?

JV: To je nebitno da li ja verujem. Da li vi verujete?

Ja mislim da danas u Srbiji malo ko veruje da će Aleksandar Vučić ispuniti bili koje obećanje. U poslednjih 5 godina napravljeno je more obećanja koja nisu ispunjena. verovatno bi mogli sate da provedemo razgovarajući o tim obećanjima. Ja lično, intimno, ne verujem da će on podneti ostavku. On je inače obećao da se neće kandidovati za predsednika. Prema tome to što je rekao da neće biti više premijer, ja mu ne verujem. Ja mislim da će on ostati premijer ali da ovaj put imaće situaciju u kojoj će predsednik Srbije daleko ozbiljnije shvatati i svoja ustavna ovlašćenja i svoj legitimitet koji je dobio od direktne pobede na tim istim Aleksandrom Vučićem.

JV: Moram da vas pitam. Šta očekujete da se desi u prvom krugu? Da ne bude da ja izlazim sa bilo kakavim pretpostavkama. Šta je vaša pretpostavka za prvi krug?

Ja očekujem da će biti značajna izlaznost. Da neće biti moguće.

JV: Šta bi trebala da bude značajna izlaznost?

Da ne špekulišemo.

JV: Na prošlim parlamentarnim izborima je bila 54%.

Ja verujem da će ovaj put biti veća. Verujem da neće biti moguće, bez obzira na eventualne izborne neregularnosti koje mnogi očekuju. Da neče biti moguće za kandidata vlasti da osvoji više od 50% glasova. Vučić će u prvom krugu imati manje od 50% glasova i to će biti momenat šoka. To će biti jedan momenat oslobađanja od straha. Onda će biti odmah jasno i preko noći da vladajuća kasta zapravo nema većinu u Srbiji. da je više ljudi u Srbiji kojima je loše nego što je sramota onih kojima je dobro.

JV: Ulazimo u drugi krug.

Verujem da će doći do drugog kruga. Tada u drugom krugu spreman sam da potpišem Vučić će imati manje glasova nego u prvom. Dakle izgubiće izbore.

JV: Ukoliko vi budete u drugom krugu, ukoliko vi uđete u drugi krug sa Aleksandrom Vučićem.

Ja verujem da ću ući u drugi krug i 100% sam u to ubeđen.

JV: Na čiju podršku računate? Da li očekjujete da vas podrže ostali opozicioni kandidati?

Ja mislim da kada dođe do tog drugog kruga, kada se desi taj šok paljenja svetla, činjenice da pored svih pritisaka, svih medijskih neregularnosti, eventualnih izbornih nereguralnosti, zloupotrebe sredstava javnih preduzeća, batinaša, kapilarnih glasova i svega ostalog. Kada se ispostavi da nije moguće za Aleksandra Vučića da nije moguće da ima 50% u prvom krugu, to će biti jedan momenat u kome će prestati da bude toliko važno šta koja stranka ili politički akter konkretno ima da kaže. To će biti jedan momenat prosvetljenja čitavog naroda.

JV: Da li očekujete podršku opozicionih kandidata?

Ja očekujem podršku većine građana Srbije i verujem da će više od pola građana Srbije na tom referendumskom izjašnjavanju. Pitanje na tom referendumu će biti: “Da li živite bolje nego pre 5 godina?” i “Da li ste zadovoljni onim što je ova vlast za vas učinila prethodnih 5 godina?” Ja verujem da ću na tom referendumu odneti prevagu.

JV: Samo još jedno pitanje za kraj, obzirom da smo blizu roka, što bi rekli, od 15 minuta. Uz Aleksandra Vučića, kada se pogledaju bilborni i reklame na internetu vaša kampanja je naintezivnija. Mnogi komentarišu da je za takvu kampanju potrebno mnogo para. Da li je zaista potrebno mnogo para?

Ta kamapanja koju sam ja do sada imao je nekoliko desetina, ako ne i stotina puta jeftinije.

JV: Koliko je to? O kome redu veličine novca se radi?

Ja se konkretno ne bavim marketingom, to rade ljudi koji su u mom timu. O svemu će biti podnešen izveštaj.

JV: Vi stvarno znate da će svi podnositi tačne izveštaje.

Ja sigurno hoću. Verujem da će to uraditi i drugi. Tada će se videti da je vlast potrošila mnogo više. Vlast ima još jedan značajan resurs koji se ne prijavljuje. A koji je itekako upotrebljiv na ovim izborima. To su besplatni sati na televiziji. Sate i sate Aleksandar Vučić i ostli predstavnici vlasti provode u.

JV: Ali zar to nije imala svaka vlast? Bez namere da opravdavam to, mislim i na DS ranije.

Ne želim da opravdavam bilo koga, pa ni prethodnui vlast. Ja mislim da ovo što imamo danas nikada nije bilo.

JV: Zbog toga vas pitam. Mislite li da li je moguće govoriti o fer izborima u trenutku kada je najveći deo medija pod direktnom kontrolom vlasti.

Jako je teško govoriti o poštenim i fer izborima. Prethodni izbori 2016. bili su takvi kakvi jesu. OEBS ih je posmatrao, OEBS je dao…

JV: Ovog puta nema OEBS-a.

...OEBS je 2016. dao ceo jedan izveštaj sa serijom preporuka kako promeniti određene stvari u izbornom procesu ne bi li izbori bili fer i pošteni. Ne samo da ni jedna od preporuka OEBS-a nije usvojena i sprovedena već ovaj put OEBS nije ni pozvan da posmatra izbore. Možemo očekivati svašta ali dobro smo se spremili. Jako će teško biti onima da pokradu koji su se spremili da učine.

JV: Kako to vama, kao bivšem ministru spoljnih poslova i predsedniku Generalne skupštine UN, čovekom sa iskustvom u diplomatiji zvuči da OEBS po prvi put ne nadgleda izbore u Srbiji? A pritom je prošlom izveštaju.

Obzirom da je u prethodnom izveštaju zaključio da nije bilo fer i korektno to je najblaže rečeno skandal. Živimo u zemlji u kojoj živimo, imamo okolnosti kakve imamo, ja mislim da su one daleko od idealnih i da ukoliko ljudi imaju potrebu i želju da stvari menjaju na bolje, da treba da glasaju za promene. Ja verujem da mi možemo i da moramo bolje, zato sam se i kandidovao i napravio konkretan i detaljan program i verujem da će ljudi glasati onako kao što se osećaju i na način na koji se osećaju i da žive. A to je lošije nego pre 5 godina.

JV: Hvala vam na vremenu koje ste odvojili, čujemo se i vidimo 3. aprila.

Ja se nadam.

JV: Bila je ovo emisija 15 minuta razgovarali smo sa Vukom Jeremićem, moje ime je Predrag Blagojević.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: