Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Aleksinac

  • klupa i kanta aleksinac

    Aleksinčani pitaju da li će klupe imati masažer i grejače, nadležni menjali tender, ali ne i ponuđenu cenu

    Nakon što su Južne vesti objavile da Opštinska uprava u Aleksincu planira da kupi 7 parkovskih klupa i da je spremna da ih plati 800.000 dinara, građani zaključuju da njihova cena pokazuje da je u pitanju antikvitet, ali pitaju i da li će uopšte smeti da sede na njima. Neki su čak konstatovali da će klupe verovatno imati grejače i masažere, tender je potom izmenjen, ali ne predviđa to što su građani sugerisali, a ni procenjena vrednost klupa nije promenjena.

    (7) detaljnije
  • opština aleksinac

    U Aleksincu bi da kupe 7 klupa za 800.000 dinara

    Klupe sa metalnom konstrukcijom i drvenim sedištem sa naslonom traži tenderom Opštinska uprava u Aleksincu, a 7 takvih klupa planiraju da plate 800.000 dinara sa uračunatim porezom.

    (7) detaljnije
  • Marko Luis

    Marko Luis sredinom februara u Aleksincu

    Poznati kantautor koji spaja soul, r'n'b, pop, orijentalnu i balkansku muziku, Marko Luis, nastupiće na Sretenje, 15. februara, u Domu kulture u Aleksincu.

    detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    Oglasilo se aleksinačko Tužilaštvo: Izvršene dodatne analize u "Magni"

    Komisija zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika izvršila je danas nova uzorkovanja u fabrici "Magna" gde je u samo dva dana preko 150 radnika osetilo simptome trovanja. To je potvrdilo aleksinačko Tužilaštvo koje je u svom saopštenju detaljno opisalo sve preduzete mere uz isticanje da se očekuju rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje.

    (3) detaljnije
  • rudnik soko

    Aleksinačko Tužilaštvo obrazložilo novu odluku o pogibiji u rudniku: Ne postoji osnov sumnje

    Treći put je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo krivične prijave i time nakon još jedne istrage procenilo da niko nije kriv za pogibiju 8 rudara u Rudniku "Soko", a kako su saopštili - utvrdili su da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

    (5) detaljnije
  • osnovac

    Školski časopisi osnovaca iz Aleksinca i Gornjeg Matejevca najbolji u Srbiji

    ​​​​​​Časopisi Osnovac Osnovne škole "Ljupče Nikolić" iz Aleksinca i Škola u trendu Osnovne škole "Karađorđe" iz niškog sela Gornji Matejevac ravnopravno dele prvu nagradu na repubičkom konkursu koji je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije.

    detaljnije
  • rudnik soko

    Tužilaštvo treći put odlučilo da niko nije kriv za pogibiju rudara "Soko", advokat kaže da još ništa nije gotovo

    Posle skoro dve godine od nesreće u rudniku "Soko", kada je 8 rudara izgubilo život u jami, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je i treći put odbacilo krivične prijave i zaključilo da niko nije kriv za njihovu pogibiju, te da je u pitanju "viša sila". Advokat porodica preminulih Bratislav Stojanović takvu odluku smatra sramnom, priprema i treći prigovor i ponavlja da je tragedija mogla da se spreči da nadležnima nije bio prioritet ruda, već ljudski životi.

    (5) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    SKOJ traži nacionalizaciju aleksinačke "Magne"

    Savez komunističke omladine Jugoslavije od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražio je da pokrene inicijativu da se kanadska firma Magna nacionalizuje, poslodavac finansijski kazni i protera iz Srbije. Takođe, tražili su da se isplati naknada za radnike u visini tri mesečne plate, ali i da se pokrene inicijativa za donošenje novog Zakon o sindikalnom organizovanju.

    (2) detaljnije
  • Magna, fabrika, Aleksinac

    Završen uviđaj u "Magni" - policija se povukla, inspekcije još ćute

    Tri dana nakon druge prijave simptoma trovanja radnika fabrike Magna u Aleksincu, uviđaj je završen i policija se povukla iz ovog objekta, kažu za Južne vesti u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu. Da li će fabrika početi sa probnim ili redovnim radom i kada odluka je Inspekcije rada, a odatle još nema odgovora, kao ni iz ministarstava zdravlja i poljoprivrede čije su inspekcije obavile rad na terenu.

    (5) detaljnije
  • 419659318_3812478848973243_3295048892792910990_n

    Poslanici opozicije kažu da je uzrok trovanja u "Magni" gori od lepka

    Da li su sirovine dovezene u fabriku "Magna" bez sanitarnog pregleda, kakvim hemikalijama je tretirana koža od koje se šiju presvlake za sedišta i da li u magacinu još ima materija koje mogu da ugroze zdravlje radnika - pitanja su koja narodni poslanik Srđan Milivojević postavlja nadležnima pet dana nakon trovanja u toj fabrici. Tvrdi da ima nezvanične informacije da se radnici nisu otrovali lepkom, već da su problem upravo sirovine, dok poslanik iz Niša Đorđe Stanković kaže da predsednik Opštine Aleksinac mora da odgovara jer je, kako tvrdi, nakon prvog trovanja pozvao radnike da se vrate na radna mesta.

    (11) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    Ko je odgovoran za povratak radnika u "otrovnu" fabriku u Aleksincu - iz tužilaštva kažu rukovodstvo

    Šta je dovelo do simptoma trovanja, zbog čega se u dva navrata preko 150 radnika aleksinačke fabrike Magna javilo Hitnoj pomoći, još nema zvaničnih informacija. Iz Tužilaštva za Južne vesti kažu oni nemaju nadležnosti da zatvaraju fabriku i da je rukovodstvo odlučilo da ponovo bude otvorena za radnike. Direktor aleksinačke Bolnice Goran Vidić kaže da su četvoro radnika od sinoć zadržani na lečenju, a radnici, koji nisu želeli da javno govore, tvrde da informacije dobijaju uglavnom od medija i da ne znaju kada će se vratiti na posao. U Magni ne odgovaraju na pitanja novinara. Policija trenutno obezbeđuje ulazak u fabriku dok traje istraga.

    (8) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (1)

    Novo trovanje u aleksinačkoj fabrici "Magna" - ne znaju se uzroci ni prvog ni drugog trovanja

    Grupa od 57 radnika fabrike "Magna" iz Aleksinca, koji su počeli rad u trećoj smeni nakon prvog trovanja, javilo se Hitnoj pomoći u Aleksincu sa sličnim simptomima kao pre dva dana. Četvoro je zadržano u Bolnici. Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević za Južne vesti kaže da ne znaju ni uzrok prvog trovanja, pa se ne može znati ni uzrok drugog i da će analize pokazati šta je to u fabrici što smeta radnicima.

    (13) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    Predsednik Opštine najavio da se radnici vraćaju u aleksinačku "Magnu"

    Da treća smena večeras ponovo pokreće proizvodnju u fabrici "Magna" u Aleksincu, gde se juče deo radnika otrovao isparenjima lepka, najavio je za RTS predsednik Opštine Dalibor Radičević, jer kaže da je potvrđeno da vazduh u pogonu više nije kontaminiran.

    (6) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (1)

    Sa VMA potvrdili da su se radnici "Magne" otrovali lepkom za tapaciranje poda, u bolnici još dvoje

    Od deset osoba, koliko je bilo hospitalizovano zbog trovanja lepkom u aleksinačkoj fabrici Magna , osmoro je pušteno kući - šestoro iz niškog Kliničkog centra i dvoje iz Bolnice u Aleksincu, navode iz tih ustanova. Iz policije kažu da je u toku rad na utvrđivanju okolnosti, a iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu potvrdili su da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.

    (4) detaljnije
  • Magna kompanija Aleksinac (2)

    102 radnika zatražilo pomoć lekara zbog trovanja u aleksinačkoj "Magni"

    Zbog trovanja lepkom u aleksinačkoj fabrici "Magna" pomoć lekara potražila su 102 radnika, rekao je direktor aleksinačke bolnice Goran Vidić, a njih četvoro je na lečenju u toj ustanovi. Tokom večeri i noći u Univerzitetski klinički centar Niš primljeno je šest osoba, od čega četiri žena i dva muškarca, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Nakon dijagnostičke procedure, radi dalje opservacije, zadržane su dve osobe.

    (3) detaljnije
  • Hitna pomoc FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

    Trovanje u aleksinačkoj "Magni", tri radnice sa težim simptomima

    Aleksinačka Hitna pomoć večeras je zbrinula više od 30 zaposlenih u aleksinačkoj "Magni" nakon što su se, kako sumnjaju, otrovali isparenjima lepka, potvrdili su Južnim vestima . Tri radnika imaju teže simtome i upućeni su u UKC Niš, a prema njihovim informacijama dve pacijentkinje su primljene i u stabilnom su stanju, a treći je na putu. Iz niške policije su potvrdili da su radnici evakuisani i da će nastaviti da dežuraju u krugu fabrike.

    (7) detaljnije
  • Zagađenje vazduha Aleksinac; foto: JV

    Aleksinac dobija sportsko-rekreativni centar "Vašarište", 2 miliona dinara za projektnu dokumentaciju

    Pošto u aleksinačkoj Hali sportova nema više dovoljno kapaciteta za sve klubove, zato što su oni brojčano prerasli i školske sale u toj opštini, ali i zbog toga što, kako je istaknuto, Aleksinac nema teren sa veštačkom travom i prostor za koncerte, raspisan je tender za izradu projekta za izgradnju sportsko-rekreativnog centra “Vašarište”, u blizini parka Brđanka i nove Poljoprivredne škole. Procenjena vrednost izrade tehničke dokumentacije je 2 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • Aleksinački ilustrovani rečnik; foto: Miloš Paović

    Aleksinčanke napravile "ilustrovani rečnik" - kao spomenar rodnog mesta

    Kroz 30 slova azbuke rečima i slikom dve Aleksinčanke, Maja Radoman Cvetićanin i Milica Maksimović, predstavile svoj rodni grad, a kažu da "Aleksinački ilustrovani rečnik" podseća na leksikon koji smo svi nekada imali. Za njih je to zbirka uspomena jednog grada koji se nosi u srcu, a svakim slovom prikazale su znamenitog sugrađanina, lokalitet, istorijski trenutak, građevinu i značajan zapis. Promociju najavljuju u prvoj polovini ove godine.

    detaljnije
  • Policija natpis KOSTA 23

    U akciji "Armagedon" zbog dečije pornografije uhapšena i dvojica Aleksinčana

    Osam osoba uhapšeno je u nastavku akcije “Armagedon”, zbog sumnje da su iskorišćavale maloletnike za pornografiju, a među njima su i dvojica Aleksinčana - 28-godišnji Đ. N. i 35-godišnji G. M, navode iz MUP-a. Pretresom njihovih stanova, pronađeni su pornografski snimci i fotografije dece od tri do 14 godina, kao i poruke seksualne sadržine, kojima su polno uznemiravali maloletnike.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: