Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Aleksinac

  • Komunalni novogodišnji kutak1; foto: Opština Aleksinac

    Komunalni novogodišnji kutak u Aleksincu na ideju najmlađih

    U Aleksincu odnedavno postoji "komunalni novogodišnji kutak", postavljen u centru kod Doma kulture, a kažu da je nastao kao ideja najmlađih. Osim što je dekorativan, pa privlači pažnju prolaznika koji se i fotografišu kraj njega, ideja je da podstakne ljude da više brinu o životnoj sredini u svom gradu.

    (2) detaljnije
  • izbori

    Tužilaštva u Nišu i Aleksincu proveravaju da li je bilo krivičnih dela na dan izbora, ukupno 14 predmeta

    Više javno tužilaštvo u Nišu je tokom izbornog dana obavešteno o šest prijava eventualnih krivičnih dela davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem - po jedna prijava iz Niša, Merošine, Pirota i Surdulice i dve iz Vranja. I osnovna tužilaštva u Nišu i Aleksincu obaveštavana su tokom 17. decembra o mogućnosti krivičnih dela protiv izbornih prava - imaju osam prijava.

    (2) detaljnije
  • Hitna pomoc FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

    Autobus sleteo s auto-puta kod Aleksinca, petoro putnika povređeno

    Petoro putnika povređeno je u petak oko 23 sata, kada je autobus sleteo s puta u visini sela Katun kod Aleksinca, na auto-putu u smeru ka Nišu, kažu iz niške policije. 20-godišnja devojka je životno ugrožena, navode iz Kliničkog centra u Nišu, dok su ostali u stabilnom stanju.

    (2) detaljnije
  • Traktor Aleksinac; foto Opština Aleksinac

    U Aleksincu poslednjih meseci potrošili 300.000 evra na radne mašine 

    Novi traktor od skoro 120.000 evra za seču grana i šiblja i održavanje putnog pojasa, radnu mašinu za Vodovod od 82.000 evra, autosmećar za koji je dato 80.000 evra, ulični usisivač od 27.500 evra i motocikl za saobraćajnu policiju vredan 10.500 evra - platila je iz budžeta Aleksinčana jedna od devastiranih opština sa juga u prethodnih par meseci.

    (1) detaljnije
  • Policija

    Udes na auto-putu kod Aleksinca, usporen saobraćaj

    U saobraćajnoj nezgodi koja se oko 14:55 dogodila na auto-putu u blizini Aleksinca, u smeru ka Nišu, povređena je jedna osoba, navode iz policije. Saobraćaj se na toj deonici odvija usporeno.

    detaljnije
  • Surdulica

    320 miliona za nerazvijene opštine, većina za izgradnju pijace u Surdulici

    Na poslednjoj sednici Vlada Srbije donela je Uredbu po kojoj će 44 opštine u Srbiji koje su izrazito nedovoljno razvijene, a od kojih je čak 23 na jugu, u 2024. godini dobiti 320 miliona dinara kao podsticaj za razvoj, a koje će moći da potroše za komunalnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede ili druge objekte.

    detaljnije
  • Bolnica Aleksinac novi izgled 1; foto: Opština Aleksinac

    Izdata dozvola i objavljeno kako bi aleksinačka Bolnica trebalo da izgleda

    Konačno je izdata građevinska dozvola za dugo najavljivanu rekonstrukciji i dogradnju Opšte bolnice u Aleksincu, a iz Opštine su saopštili da očekuju da uskoro bude odobren i novac, što će značiti i raspisivanje nabavke za izvođača koji će izvoditi radove po fazama.

    (1) detaljnije
  • deka

    Štrajk u socijalnim ustanovama - zaposleni u "Kulini" obustavljaju rad na jedan sat

    Zbog toga što su razlike u platama zaposlenih u socijalnim ustanovama i centrima i po 40.000 dinara i zato što su radnici u kuhinji, vešeraju ili administraciji skrajnuti i imaju niska primanja, Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti održaće u petak, 15. decembra štrajk upozorenja na svojim radnim mestima na sat vremena, kaže Aleksandra Denić iz Doma za smeštaj odraslih “Kulina” u Aleksincu.

    (1) detaljnije
  • Dom kulture Aleksinac

    Tribina "Dokle više" u sredu u Aleksincu

    Pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, studentkinja i aktivistkinja "Kreni-promeni" Anđelija Stanimirović, programski menadžer NKD Tadija Mitić i student Dimitrije Dimić iz "Studenti protiv nasilja" govoriće sutra, 13. decembra ispred Doma kulture u Aleksincu, na tribini kampanje "Dokle više".

    detaljnije
  • Bolnica Aleksinac

    Tri godine od najave počelo formiranje zdravstvenih centara na jugu

    Posle skoro tri godine otkako je Ministarstvo zdravlja najavilo da će neke opštine i gradovi na jugu imati zdravstvene centre - konačno je počelo spajanje opštih bolnica i domova zdravlja, ali nije poznato kojom dinamikom. Privremena uprava već je formirana u Aleksincu, u Prokuplju očekuju da vrlo brzo budu "pod istim krovom", a sve bi trebalo da bude završeno početkom sledeće godine, kada bi pacijenti trebalo da "osete" manje gužve.

    (4) detaljnije
  • Policija natpis KOSTA 23

    Aleksinački sveštenik prijavio pokušaj otmice deteta

    Lokalni sveštenik iz Aleksinca Hadži Ivan Milenović prijavio je pre dva dana pokušaj otmice, odnosno da je nepoznata osoba jurila njegovog 12-godišnjeg sina koji se vraćao iz Muzičke škole. Za Južne vesti kaže da je na sreću njegov sin uspeo da pobegne i nije razgovarao sa nepoznatim ljudima koji su ga čudno gledali, a jedan potom i pratio. Policija potvrđuje da im je događaj prijavljen, ali Milenović kaže da nikakav postupak nije pokrenut, jer je dete na sigurnom.

    (4) detaljnije
  • Dobro jutro Kolumbo korice; foto: I. D

    Život postoji i zanimljiv je i van ekrana - pokazuje dečiji roman Aleksinčanina Ivana Drajzla

    Junak prvog romana za decu pisca Ivana Drajzla nakon završenog petog razreda morao je ekrane da zameni životom na selu sa babom i jako bojao da će mu biti dosadno, ali ipak tražio da ostane i duže. Drajzl, inače rodom Aleksinčanin, u tek objavljenom romanu Dobro jutro, Kolumbo piše o posebno važnoj temi poslednjih godina, ekranima koji su zamenili realan život mnoge dece, pa se nada da će privući pažnju i roditelja. Ovaj roman promociju će imati na predstojećem niškom Sajmu knjiga.

    (1) detaljnije
  • Bolnica Aleksinac 4; foto JV

    DRI utvrdila finansijske nepravilnosti u aleksinačkoj Bolnici i kritikuju to što nije bilo konkursa za direktora

    U finansijskim izveštajima za prošlu godinu Opšta bolnica Aleksinac je nepotpuno i netačno iskazala podatke i to u ukupnom iznosu od čak 90 miliona dinara, utvrdila je Državna revizorska institucija. Skrenuli su pažnju i na to što nije raspisan konkurs za izbor direktora pre nego što je aktuelnom Goranu Vidiću istekao mandat, a koji je već dugo vršilac dužnosti.

    (1) detaljnije
  • FB_IMG_1701113461888

    "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" dobila većinu priznanja na aleksinačkom pozorišnom festivalu

    Najbolji dramski tekst i predstava u celini je Uspavanka za Aleksiju Rajčić, odlučio je žiri 11. Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, a za istu predstavu nagrađen je i Jug Đorđević za režiju i Vanja Ejdus za najbolju glumicu, čime je ovaj komad pobrao većinu priznanja. Milan Marić je najbolji glumac festivala prema oceni žirija, a mladi glumac Luka Grbić, dok je publika najboljom izabrala predstavu zrenjaninskog teatra Šta će biti sa svima nama. Festival se večeras završava.

    detaljnije
  • pogrešan naziv ulice

    Foto-vest: Meštani Gornje Toponice pitaju "ko je bio Višnjič?"

    Nedavno je na ulazu u Gornju Toponicu osvanula tabla sa novim nazivom ulice "Višnjičeva", ali meštani kažu da im nije jasno ko je bio zaslužni građanin Višnjič po kome je ulica dobila ime i traže objašnjenje ili ispravku, da ne bi uzalud menjali podatke u ličnim dokumentima.

    (18) detaljnije
  • 1280x0_Blokiran-naplatnim-stanicama1-foto-Nikola-Andjelkovic

    Za ograđen ulaz u firmu naplatnim rampama još nema rešenja, Aleksinčanin sprema tužbu

    Nakon što je preduzetnik Nikola Anđelković ostao bez alternativnog puta i mogućnosti da dođe do svog stambeno-poslovnog objekta zbog proširenja naplatnih stanica na ulazu u Aleksinac i na taj problem javno ukazao, rešenje se još ne nazire, jer Putevi Srbije tvrde da za to nisu nadležni. Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević odgovara da su nadležne službe dobile nalog da pronađu najbolje rešenje, ali Anđelković kaže da ga ne očekuje do okončanja sudskog postupka, jer priprema tužbu protiv odgovornih.

    (4) detaljnije
  • Blokiran naplatnim stanicama1; foto: Nikola Anđelković

    Aleksinčaninu ogradili ulaz u firmu novim naplatnim stanicama

    Preduzetnik Nikola Anđelković zbog proširenja naplatnih stanica na ulazu u Aleksinac više ne može da dođe automobilom do svoje firme za koju kaže da postoji od 1975. godine. Tvrdi da nadležni mesecima ne reaguju na to što zbog otvaranja još jedne trake "njegov put" više ne postoji, pa ne može da posluje i jedino rešenje su mu zatvaranje firme i tužba. Novinari su pitali nadležne da li postoji rešenje za njegov problem i odgovore očekujemo.

    (13) detaljnije
  • policija motor

    Aleksinčani dobijaju policijski motocikl za oko 8.600 evra

    Opštinska uprava Aleksinca raspisala je tender za kupovinu motocikla za potrebe saobraćajne policije i za to izdvojila 1.041.667 dinara. Traže četvorotaktni motor sa vodenim hlađenjem, radne zapremine 645 kubika, sa zvučnom i svetlosnom signalizacijom.

    (3) detaljnije
  • sedišta pozorište

    "Bilo jednom na Brijunima" otvara pozorišni festival u Aleksincu

    11. Festival proizvedenih predstava u aleksinačkom Centru za kulturu počinje večeras i trajaće do 27. novembra. Fesitval otvara komad Kokana Mladenovića "Bilo jednom na Brijunima", u kome glavne uloge tumače Milan Marić i Branislav Trifunović. Ove godine Festival nije podržalo Ministarstvo kulture.

    detaljnije
  • Policija KOSTA 23

    Aleksinčanina policija zatekla dok je prodavao heroin, uhapšen i kupac iz Prokuplja

    Pošto ga je policija zatekla kako prodaje heroin, uhapšen je 61-godišnji Aleksinčanin, kao i 38-godišnjak iz Prokuplja kome je prodao drogu, kažu iz niške Policijske uprave. I u stanu muškarca iz Aleksinca pronađeni su narkotici, a protiv obojice će biti podneta krivična prijava.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: