Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Babušnica

 • eu progres

  Podrška malim preduzećima pokreće privredu

  I dok su u zemljama Evropske unije mikro, mala i srednja preduzeća stub ekonomije i razvoja, u Srbiji se, iako čine većinski deo privrede, često bore za opstanak. Zato razvojni program EU Progres kroz bespovratnu pomoć preduzećima na jugu zemlje želi da razvije ovaj sektor.

  (5) detaljnije
 • 490x370-glasovi.jpg
  Izbori 2016

  SNS-u najviše mandata nakon ponovljenih izbora u Babušnici

  Posle ponovljenih izbora u subotu u selu Donji Striževac i na biračkom mestu broj 7 u Babušnici, OIK je saopštio konačne rezultate prema kojima je SNS-u pripalo 8 od 23 mandata, a census je prešao i Tadićev SDS koji će imati jednog odbornika.

  detaljnije
 • slika1.jpg

  U selu Strelac kod Babušnice gosti iz svih krajeva Evrope

  Od 15. do 24. jula biće organizovan 2. Internacionalni volontersko-avanturistički kamp u Strelcu kod Babušnice. Prijave su u toku, a do sada je svoje učešće potvrdilo tridesetak gostiju iz Srbije, Portugala, Španije, Švedske, Francuske i Mađarske.

  (2) detaljnije
 • glasovi
  Izbori 2016

  Naprednjaci slavili u Babušnici i Dimitrovgradu

  Glasači i u Babušnici i u Dimitrivgradu su, u odnosu na brojne opštine i gradove sa juga Srbije, bili izuzetno zainteresovani za izbore, tako da se u oba mesta beleži izlaznost od oko 75%. Najviše glasova dobila je Srpska napredna stranka.

  detaljnije
 • Policija-KOSTA.JPG

  Uhapšeni pljačkaši pirotskih menjačnica

  Trojica muškaraca su uhapšeni, a za jednim policija traga, zbog sumnje da su, preteći pištoljem, iz menjačnice ukrali 600.000 dinara. Jedan od uhapšenih tereti se i za prošlogodišnju pljačku druge menjačnice u Pirotu iz koje je ukradeno 10.000 evra.

  (1) detaljnije
 • Speleolog

  Prvi sišli do podzemnog jezera u jami kraj Babušnice

  U jamu u koju se ulaz iznad sela Izvor kod Babušnice "otvorio" tek pre nekoliko godina, prvi su sve do podzemnog jezera na dubini od 40 metara sišli speleolozi Planinarsko-speleološkog kluba "Dvig" iz Vladičinog Hana.

  (3) detaljnije
 • tkanje

  "Snuje" na razboju i čuva zanat od zaborava

  U selu Gorčince, blizu Babušnice, živi Karolina Stamenković jedna od retkih tkalja u ovoj opštini, koja je sve tajne ovog zanata naučila od bake iz sela koja joj je otkrila starinski način tkanja.

  detaljnije
 • masina

  Selo kraj Babušnice čuva najstariju mašinu za pravljenje voska

  U selu Surčevo, nadomak Babušnice, nalazi se poslednja i najstarija mašina za izradu voska na ovim prostorima koju nazivaju tesak. Ova sprava, napravljena pre više od 140 godina, proglašena je za kulturno dobro i nalazi se pod zaštitom države Srbije. 

  (1) detaljnije
 • Baka-Rusanda-u-svojoj-kuci

  Vrelo - selo na jugu gde su svi stariji od 40

  Stari u brdskim selima u okolini Babušnice, jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji, često samuju prepušteni sami sebi jer je većina mladih odavno napustila ove krajeve. 

  (1) detaljnije
 • sajam-zaposljavanja-Pirot-1.jpg

  Preko 13.000 nezaposlenih u Pirotskom okrugu

  Od 92.277 stanovnika koliko prema poslednjem popisu iz 2011. godine živi na teritoriji Pirotskog okruga, bez posla je njih 13.600. Samo u Beloj Palanci i Babušnici čak 40 % nezaposlenih je sa ili bez osnovne škole.

  (2) detaljnije
 • vurda

  Vurda – gastronomsko otkriće 21. veka

  Prva asocijacija na Babušnicu, svakako je vurda, mlečni specijalitet po kojem je ova opština postala poznata širom zemlje i sveta. Mnogi ovaj proizvod nazivaju otkrićem veka, s obzirom da se za njegovo postojanje, van granica pirotskog kraja, zna tek od nedavno. 

  (4) detaljnije
 • babusnica

  Opština Babušnica isplaćivala milione bez tendera

  Skoro 40 miliona dinara je nepravilno potrošeno iz budžeta Opštine Babušnica, zaključili su državni revizori, a o od toga je oko 9 miliona isplaćeno bez ili u lošim postupcima javnih nabaki.

  detaljnije
 • stari zanati luznice

  Izložba fotografija "Stari zanati Lužnice"

  Portreti poslednjih babušničkih ćurčija, jorgandžija, potkivača i drugih zanata deo su izložbe fotografija autora Aleksandra Ćirića koja će biti otvorena u četvrtak 1. oktobra u 13 sati u Galeriji NKC-a u Nišu.

  detaljnije
 • Prihvatni-centar.jpg

  Stigla pomoć preševskom centru za migrante

  Prihvatni centar za migrante u Preševu je kao donaciju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu dobio agregate, rezervoare za vodu, peći i reflektore.

  detaljnije
 • Bazen-Babusnica.jpg

  "Veliki brat" na bazenu u Babušnici

  Svako ko želi da sazna ima li gužve na bazenu u Babušnici, ima li slobodnih ležaljki i suncobrana i kakvo je tamo vreme, to može da učini u svakom momentu jer je preko interneta moguće uživo pratiti šta se tamo dešava.

  (8) detaljnije
 • Saša Stamenković predsednik Opštine Babušnica SNS

  Predsednik Opštine Babušnica optužen za korupciju

  Zbog toga što je svoju suprugu zaposlio u opštinskoj biblioteci, a Opština nabavljala robu i gorivo od njegove privatne firme, Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu Saše Stamenkovića sa funkcije predsednika.

  (7) detaljnije
 • 3.JPG

  Omladina iz cele Srbije pomagala meštanima sela kod Babušnice

  U babušničkom selu Strelac 30 učesnika iz cele Srbije uredili su lokalni Dom učenika, pomogli meštanima u kućnim poslovima i obišli Rezervat prirode “Jerma” u okviru kampa “Pogled sa juga Strelac 2015”.

  detaljnije
 • slika1.jpg

  Susret 1.200 srpskih i bugarskih planinara na vrhu Ruja

  U subotu 13. juna ka planini Ruj na granici sa Bugarskom, krenulo je oko 750 srpskih i 450 bugarskih planinara koji su se sreli na vrhu. Najstariji avanturista ovog 6. Međunarodnog uspona imao čak 86 godina. 

  detaljnije
 • Ruj.jpg

  Prijave za planinarenje do vrha Ruj

  Nišlije koje žele da 13. juna učestvuju na 6. Međunarodnom usponu na Ruj, kada će se na vrhu susresti planinari iz Srbije i Bugarske, mogu da se Planinarskom klubu "Železničar" prijave do 10. juna.

  detaljnije
 • Un4titled.jpg

  Maturanti na jugu zaplesali sa Evropom

  Hiljade maturanata sa juga - iz Niša, Pirota, Sokobanje, Svrljiga, Babušnice i drugih mesta plesali su uz Štrausov kadril na ulicama i trgovima u svojim mestima istovremeno sa vršnjacima iz cele Evrope.

  (16) detaljnije