Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Babušnica

 • Građani godinu i po dana čekaju završetak

  Babušničani bez pijace i u 2020. godini

  Prošlo je više od 2 godine od kako su krenuli radovi na adaptaciji i rekonstrukciji gradske pijace u Babušnici, a radovi još nisu završeni. Umesto toga, pijaca je privremeno preseljena na drugu lokaciju, a građani nemaju odgovore od lokalne vlasti kada će pijaca konačno biti završena.

  (8) detaljnije
 • gimnazija plafon

  Ministar najavljuje holograme, neke škole na jugu bez interneta, grejanja, toaleta ili dela plafona

  Dok ministar obrazovanja Mladen Šarčević najavljuje uvođenje virtuelne stvarnosti i hologramskih nastavnika u obrazovni sistem Srbije, mnogo prosvetara sa juga to vidi kao nerealno, jer je ono sa čime se sada suočavaju što, na primer, nema ni toaleta u svim školama, hladne su učionice, loši uslovi za rad, a bilo je i slučajeva gde su se čitavi plafoni u učionicama urušavali. Takođe pitaju: Kako digitalizacija kada mnoge škole nemaju ni internet?

  (14) detaljnije
 • Završena javna nabavka za kamion smećar

  Babušnički "Komunalac" dobija dugo najavljivani kamion smećar

  Problem sa odvoženjem smeća poslednjih godina najviše je mučio stanovnike Babušnice, a glavni problem, prema rečima nadležnih, je taj što Javno komunalno preduzeće raspolaže sa samo jednim kamionom smećarem. Problem bi trebalo da bude rešen ovih dana, kada se završi javna nabavka po kojoj će JKP Komunalac “osvežiti” vozni park polovnim kamionom. Smećar će građane Babušnice koštati skoro 5,1 milion dinara.

  (1) detaljnije
 • radna knjizica

  Inspekcija rada zatekla 43 radnika "na crno" u Pirotskom okrugu

  Za poslednja 3 meseca 2019. godine, prilikom redovnih i vanrednih inspekcijskih kontrola u Pirotskom okrugu, inspektori rada zatekli su 43 osobe u “radu na crno”. U istom periodu oduzeto je 184 kubika ogrevnog drveta, a podnete su 2 krivične prijave zbog bespravne seče i prodaje.

  detaljnije
 • badnjak foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Obeležavanje Badnjeg dana i u hramovima na jugu Srbije

  Pravoslavni vernici u Srbiji obeležiće 6. januara Badnji dan liturgijama i litijama, uz tradicionalno unošenje i paljenje badnjaka i lomljenje česnice pred najradosniji hrišćanski praznik Božić. I na jugu Srbije vernici će u brojnim hramovima obeležiti ovaj praznik.

  (2) detaljnije
 • Vasić i Nikolić uručili poklone

  U Pirot i Vranje prve bebe stigle drugog dana 2020, Prokuplje još čeka

  Iako se u novogodišnoj noći nijedna beba nije rodila u pirotskom porodilištu, nije se dugo čekalo da Pirot postane bogatiji za 2 stanovnika. Jutros, tri i po sata posle ponoći rođena je devojčica Jovana, a ubrzo nakon nje još jedna beba. Prva beba u Vranju takođe je rođena 2. januara, a posle prve, stiglo je još 5 njih.

  (2) detaljnije
 • Deonica opasna za vozače zbog krivine

  Vozači iz babušničkih sela mesecima čekaju na sanaciju klizišta koje je odnelo put

  Iako se vozači mesecima žale na klizište koje je odnelo deo puta prema Zvonačkoj Banji kod sela Raljin u opštini Babušnica, zbog koga je kolovoz sužen i opasan, iz Puteva Srbije kažu da je sanacija klizišta jedan od prioriteta, ali zasad na tome ne rade, već savetuju - pažljivu vožnju.

  (3) detaljnije
 • Tri kompanije iz Babušnice godina već posluju

  Tri kompanije iz Babušnice ubuduće će poslovati u okviru Slobodne zone Pirot

  Kako bi krenule da posluju u okviru Slobodne zone Pirot , komisija sačinjena od predstavnika više ministarstava posetila je 3 fabrike koje već godinama posluju u Babušnici i utvrdila ispunjenost uslova za početak rada u Slobodnoj zoni. Reč je o pogonu Tigar Tajersa , slovenačkoj Lisci i lokalnoj kompaniji D-kompani .

  (2) detaljnije
 • Cena prevoza varira od meseca do meseca

  Za istu relaciju od Babušnice do Pirota putnici svakog meseca plaćaju različitu cenu

  Cena karte u jednom pravcu ili povratna karta od Pirota do Babušnice razlikuje se između parnih i neparnih meseci, jer na ovoj relaciji naizmenično putnike prevoze 2 prevoznika. Cena karte varira, u zavisnosti kojim ćete se autobusom voziti, Nišekspresom ili Jeremić prevozom , a uslugu prevoza za istu kilometražu u Niš ekspresu naplaćuju skuplje za 80 dinara.

  (2) detaljnije
 • Započeta još 2008. godine

  Opština Babušnica najavljuje završetak sportske hale, sportisti je čekaju duže od decenije

  Izgradnja sportske hale u Babušnici krenula je još davne 2008. godine, a iako je njen završetak deo svih predizbornih obećanja, i danas, nakon više od 10 godina, ona stoji ruinirana. Dok sportisti kažu da im je ona neophodna i tokom leta, a naročito zime i da predugo čekaju na njenu izgradnju, iz lokalne samouprave najavljuju njen završetak. Izgradnju će, prema najavama, finansirati Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije, a procenjena vrednost je oko 150 miliona dinara.

  (8) detaljnije
 • knjiga ilustracija

  Babušničaninu nagrada za najbolji lingvistički rad

  Nagradu “Pavle i Milka Ivić” koja se dodeljuje za najbolji rad iz srpske lingvističke slavistike ove godine dobio je Ljubisav Ćirić za knjigu Rečnik govora Lužnice . Ćirić je doktor filoloških nauka i redovni univerzitetski profesor u penziji, a rodom je iz babušničkog sela Gornji Striževac.

  (4) detaljnije
 • Više od 2 godina u sukobu interesa

  Zamenik predsednika Skupštine Babušnice više od 2 godine bio u sukobu interesa

  Zato što je istovremeno bio zaposlen u Turističkoj organizaciji Babušnica i bio na funkciji zamenika predsednika Skupštine, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Goran Ignjatović bio u sukobu interesa, pa su mu izrekli meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

  (11) detaljnije
 • Hotel ruiniran 13 godina

  Hotel "Mir" u Zvonačkoj Banji dobio novog vlasnika

  Biznismen iz Severne Makedonije Toni Grčev kupio je ruinirani hotel "Mir" u Zvonačkoj banji, potvrđeno je Južnim vestima u Turističkoj organizaciji Babušnice. Po rečima direktora Milana Stamenkovića, investitor namerava da renovira hotel i bazene, ali i da u budućnosti sagradi još jedan hotel. Sa izvorom termalne vode na visini od 630 metara, Zvonačka Banja je najviša u Srbiji, a njene termomineralne vode su bile poznate Rimljanima za vreme njihove vladavine ovim delom naše zemlje.

  (6) detaljnije
 • Deca ne pohađaju vrtić dok se rekonstruiše

  Jedini vrtić u Babušnici zbog rekonstrukcije ne radi, roditelji ogorčeni

  Nakon 30 godina od kada je izgrađen, jedini dečiji vrtić u Babušnici po prvi put se rekonstruiše, a na početku radova deca su redovno pohađala vrtić dok se paralelno radilo na fasadi. Ipak, sada je već preko 20 dana od kako mališani ne idu u vrtić zbog, kako su im u vrtiću "Dečija radost" objasnili, bezbednosti dece. Roditelji su ogorčeni, a direktor kaže da 2. decembra mališani ulaze u renovirani vrtić.

  (3) detaljnije
 • Od Vučića ni traga ni glasa

  Meštani i dalje čekaju da Vučić ispuni obećanje i poseti Rakitu

  Skoro 2 meseca nakon obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će posetiti selo Rakitu i razgovarati sa meštanima o problemu sa izgradnjom mini-hidroelektrane u ovom selu, meštani ga i dalje čekaju. Da li će i kada doći, iz Predsedništva Južnim vestima ne odgovaraju.

  (8) detaljnije
 • Crkva "čeka" postavljanje

  Niška eparhija: Montažna crkva u Rakiti nema naš blagoslov

  Montažna crkva, donacija bugarske Direkcije za veru koja bi trebalo do Aranđelovdana da se postavi u selu Rakita, nema blagoslov nadležng Episkopa, kažu u niškoj Eparhiji, te u njoj neće moći da se obavljaju bogosluženja. Eparhiji niškoj nije upućena molba za postavljanje crkve, a za ceo slučaj su, kažu, saznali na sajtu Južnih vesti .

  (9) detaljnije
 • Bez pomoći više od 3 meseca

  Preuzeli od Centra posao pomoći starima, pa zaboravili na čoveka 3 meseca

  Iako je jedan od korisnika usluge pomoći u kući odraslim, starim i invalidnim osobama, 77-godišnjeg Dragana Đorđevića iz sela Draginac kod Babušnice više od 3 meseca niko nije ni obišao. Iz Udruženja Lužničke rukotvorine, kome je na opštinskom konkursu poveren ovaj posao za koji su dobili nešto više od 5,8 miliona dinara, kažu da jeste bilo problema sa jednim od zaposlenih, zbog koga im je slučaj Đorđevića promakao, pa preduzimaju sve kako bi mu sada pomogli.

  (4) detaljnije
 • Iz Srbijašuma pozivaju građane da se pridruže akciji

  Pošumljavanje kod Pirota i Babušnice u nedelju

  Preko 3.000 sadnica crnog bora biće posađeno na 3 lokacije u Pirotu i Babušnici, kažu u Šumskom gazdinstvu Pirot i pozivaju građane da im se u nepridruže u akciji u nedelju, 17. novembra. U Pirotu će se šume obnavljati na brdu Božuratu i oko Zavojskog jezera, a u Babušnici na planini Tumba.

  (2) detaljnije