Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Babušnica

 • Iz Srbijašuma pozivaju građane da se pridruže akciji

  Pošumljavanje kod Pirota i Babušnice u nedelju

  Preko 3.000 sadnica crnog bora biće posađeno na 3 lokacije u Pirotu i Babušnici, kažu u Šumskom gazdinstvu Pirot i pozivaju građane da im se u nepridruže u akciji u nedelju, 17. novembra. U Pirotu će se šume obnavljati na brdu Božuratu i oko Zavojskog jezera, a u Babušnici na planini Tumba.

  (2) detaljnije
 • Policija Kosta

  Uništava se neeksplodirana bomba pronađena u Pirotu

  Neeksplodirana bomba koja je pronađena u kanalu Rogoz kod Pirota biće uništena danas na mestu "Petlovo bojište" između Pirota i Babušnice. Iz MUP-a upozoravaju građane da od 12 do 14 sati ne prilaze ovom reonu.

  (1) detaljnije
 • Zaštićene vrste pronađene prošle godine

  Ekolozi traže preispitivanje građevinske dozvole za MHE u Rakiti

  Zbog prisustva zaštićenih vrsta ribe i raka u Rakitskoj reci, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole za mini-hidroelektranu u selu Rakita. Traže od Opštine Babušnica da, nakon utvrđenog prisustva potočnog raka, odredi obavezu izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu i ponovo odlučuje o zahtevu za građevinsku dozvolu.

  (2) detaljnije
 • Crkva "čeka" postavljanje

  Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele

  Selo Rakita više od 100 godina po sećanju meštana nema crkvu u selu, a sada, kada bi ovakav verski objekat mogao biti postavljen u njihovom mestu - meštani to ne žele. Dok oni kažu da ih niko nije pitao da se montažna crkva postavi u centru sela, iz Kulturno-informativnog centra bugarske manjine, koji je inicijator postavljanja, kažu da imaju blagoslov Eparhije niške i da će se ona postaviti do verskog praznika Aranđelovdana. Novac za crkvu donirala je Direkcija za vere Republike Bugarske, a ona je kupljena u Gadžinom Hanu.

  (15) detaljnije
 • Plastenik Babušnica

  Babušnica kao mesto ženskog biznisa - od ajvara do šumske jagode

  Više od 40 % stanovnika Babušnice je nezaposleno. Ipak, za neke u ovom gradiću na jugu Srbije stvari su se promenile donacijom plastenika. Mahom se gaji paprika i sprema ajvar, ali Jasmina i Miroljub Ćirić planiraju da svoju proizvodnju unaprede i to gajenjem retke šumske jagode, od koje bi pravili slatko.

  (6) detaljnije
 • fudbal

  Humanitarni meč Zvezdinih veterana u Babušnici

  Kako bi prikupili novac za pomoć u lečenju 12-godišnje Julije Vidanović, ali i za sve socijalno ugrožene mališane iz ove opštine, fudbalski veterani domaće Lužnice i Crvene Zvezde rešili su da odigraju humanitarnu utakmicu u ponedeljak, 28. oktobra na stadionu Sportskog centra u Babušnici.Pre dolaska u Babušnicu i odigravanja utakmice, nekadašnji asovi beogradskog kluba položiće cveće na spomenik "Prvoj Zvezdinoj zvezdi" Rajku Mitiću u Beloj Palanci.

  (2) detaljnije
 • Predlozi i sugestije mogu da se šalju mejlom, poštom ili lično

  Javna rasprava o budžetu Babušnice naredne nedelje, predlog je 745 miliona dinara

  Predloge, primedbe i sugestije na nacrt budžeta za narednu 2020. godinu svi zainteresovani Babušničani mogu izložiti na javnoj raspravi u sredu 30. oktobra u zgradi Opštine. Predloženi budžet je 745 miliona dinara.

  (1) detaljnije
 • Marina Kostić

  Istraživanje CeSID-a: Južnjaci ne rešavaju probleme "preko veze", zadovoljni lokalnom vlašću

  Iako zasad javnosti nisu dostupni detaljni rezultati istraživanja u kome je CeSID ispitavao zadovoljstvo građana, na osnovu onih uopštenih poznato je da su Belopalančani najzadovoljniji uslugama koje im pruža lokalna vlast. Anketirani građani Doljevca nezadovoljni su infrastrukturom, ispitanike u Babušnici muči (ne)čistoća i smeće, one u Pirotu to što nema mogućnosti za mlade, dok najveći broj ispitanih Nišlija kaže da nikada nisu koristili neku vezu da bi završili posao.

  (13) detaljnije
 • Radovi će trajati 3 meseca

  Vlada Norveška sređuje jedini vrtić u Babušnici

  Zamenom stolarije, kompletnom izolacijom zgrade i novom fasadom zgrada dečijeg vrtića u Babušnici koja je sagrađena pre više od 30 godina dobiće novi izgled. U povećanje energetske efikasnosti u jedinom vrtiću u Babušnici, koji svakodnevno koristi 127 mališana uzrasta od 3 do 6 godina, Kraljevina Norveške ulaže 100.000 evra, a Opština Babušnica 23.000 evra.

  (1) detaljnije
 • Oko 10.00 posetilaca u Babušnici

  "Vurdijada" za vikend u Babušnici, učestvuje preko 40 izlagača

  Preko 40 izlagača vurde i nešto manje onih koji pripremaju jela nacionalne kuhinje, učestvovaće na ovogodišnjoj “Vurdijadi” - manifestaciji koja promoviše tradicionalni mlečni proizvod Lužničkog kraja po kome je Babušnica poznata. U sajamskom delu učestvovaće 89 izlagača koji će izložiti i prodavati proizvode starih zanata, domaće radinosti i suvenire.

  (15) detaljnije
 • Već ugovorena saradnja sa Skandinavskom vojskom

  Direktor "Tigra" i vlasnik babušničke firme privrednici godine u Pirotskom okrugu

  Za najuspešnije privrednike Pirotskog okruga za 2018. godinu proglašeni su direktor pirotskog Tigra Vladimir Ilić i vlasnik firme D kompani Dragan Ćirić iz Babušnice. Priznanja dodeljuje Opšte udruženje preduzetnika koje je dodelilo i Zlatne plakete za najbolje preduzetnike u okrugu.

  (6) detaljnije
 • Proizvodi iz babušnice na trpezama u Evropskoj uniji

  Proizvodi iz prve ženske zadruge na jugu Srbije u Babušnici na trpezama zemalja EU

  Ajvar, pinđur, ljutenica i razni džemovi iz Babušnice nalaze se na trpezama u Nemačkoj i u drugim zemljama EU, a organsko voće i povrće prerađuje se u pogonu ženske zadruge u selu Gorčinci kod Babušnice. Pogon i Udruženje Lužničke rukotvorine koje njime rukovodi, posetila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, zajedno sa 19 zamenika i zamenica ambasadora Evropskih zemalja kako bi podržali osnivanje prve ženske zadruge na jugu Srbije u Babušnici i uverili se kako ona funkcioniše u praksi.

  (8) detaljnije
 • Teleskop će biti postavljen od 21 do 23 sati

  Posmatranje neba i predavanje o astronomiji u babušničkoj Srednjoj školi

  Sletanje čoveka na mesec tema je predavanja koje će se večeras od 18 sati održati srednjoškolcima u babušničkoj Srednjoj školi, a nakon toga će zainteresovani moći i da teleskopom posmatraju noćno nebo.

  (2) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Slučaj mini-hidroelektrane u Rakiti pred Savetom Evrope

  Zbog toga što se ne sprovodi odluka o vađenju cevi na delu cevovoda za mini-hidroelektranu u selu Rakita, Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti poslalo je žalbu Komitetu ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu, a koji je prihvatio da odlučuje o tom slučaju.

  (6) detaljnije
 • Policija lisice na ruke stavila 44-godišnjem Nišliji; ilustracija; foto: Flickr/Keith Allison

  U Babušnici uhapšen Nišlija sa marihuanom

  Sa lisicama na rukama završio je 23-godišnji mladić iz Niša kod koga je policija najpre pronašla 80 grama marihuane na ulici u Babušnici, a onda još više od 300 grama u njegovom stanu u Nišu.

  (3) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Vučić obećao zabranu gradnje MHE u zaštićenim područjima

  Dokument kojim se zabranjuje gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima poput Stare planine, uskoro će se naći pred Vladom Srbije, obećao je predsednik Aleksandar Vučić ekološkim aktivistima na današnjem sastanku. Predsednik je najavio i dolazak u Rakitu i Temsku. Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da Srbija slabo koristi svoje hidropotencijale, ali i da se mora voditi računa o zaštiti prirode.

  (52) detaljnije
 • Da li je na pomolu rešenje za prenapunjene kontejnere?

  Kante za separaciju otpada u Pirotskom okrugu od naredne godine

  Građani u Pirotskom okrugu početkom naredne godine dobiće posebne kante za đubre, kako bi sami odvajali komunalni otpad koji će se dodatno separatisati na deponiji, najavljuju u Regionalnoj deponiji Pirot. Pored velikog broja kanti za domaćinstva, biće obezbeđena i 3 vozila koja će prevoziti đubre do deponije, gde će se odvajati staklo, plastika, papir i drugi materijali koji će se reciklirati.

  detaljnije
 • Od početka godine 380 jedinica krvi dato

  Babušnički davaoci krvi aktivniji nego prošle godine

  U prostorijama babušničke Elektrodistibucije održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi, a iako je današnjoj akciji dragocenu tečnost dao tek 21 građanin, i dalje je mnogo veći odziv u odnosu na prošlu godinu. Od početka godine sakupljeno je 380 jedinica.

  (2) detaljnije
 • U Dimitrovgradu se okupilo 97 učesnika

  Dan pešačenja obeležen na jugu Srbije

  Učenici osnovnih i srednjih škola, članovi planinarskih klubova, rekreativci i iskusni planinari sa juga Srbije, šetnjama su obeležili planinarsku akciju “Dan pešačenja” koja je održana širom Srbije 14. septembra. Najstariji učesnik akcije bio je 92-godišnji Leskovčanin.

  (1) detaljnije
 • Mamograf će se nalaziti u krugu Doma zdravlja

  Mobilni mamograf 2 sedmice u Babušnici

  Žene od 50 do 69 godina iz Babušnice, bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne, moći će od 16. do 30. septembra da obave mamografski pregled, a mobilni aparat će se nalaziti u krugu Doma zdravlja. Na pregled se mogu javiti i mlađe i starije žene, ali je njima potreban uput lekara.

  detaljnije