Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 9. 6. 2022.

| BalkanPres

25. rođendan "Danasa" i knjiga Koraksovih karikatura "Bez reči"

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti, Danas
Predrag Koraksić Koraks
Zbirka čuvenog karikaturiste: foto: MC Beograd

Knjiga "Bez reči", zbirka karikatura legendarnog Predraga Koraksića Koraksa od danas je u prodaji na online prodavnici Danasa i svim većim knjižarama u Srbiji, po ceni od 1.999 dinara.

Knjigu izdaje Dan Graf, kuća koja je i izdavač dnevnog lista Danas, a u čast proslave 25 godina lista.

U knjizi je predstavljeno gotovo 300 najupečatljivijih karikatura, stvaranih više od dve decenije, a mahom objavljivanih u dnevnom listu Danas. Ova zbirka pored svoje umetničke vrednosti, predstavlja i spomenik jedne epohe. Kako sam Koraks kaže, karikatura je presuda: “Onaj ko doživi da bude opisan na karikaturi treba da zna da će po tome ostati zapamćen.”

Predrag Koraksić oštrinom, britkošću, bistrinom i preciznošću, uspeva i danas, na izmaku svoje devete decenije, da uhvati sve naše mane i mene, mada, ruku na srce, prvih je mnogo više, nego drugih. Čak se ni junaci njegovih karikatura ne smenjuju dovoljnom brzinom da bar prividno sakriju mane, koje, posebno oni na vrhu, podastiru i seju svuda kao da su najveće vrline - navodi se u predgovoru knjige koji je napisala novinarka Danasa i urednica knjige Jelka Jovanović.

Jednostavno, na prvi pogled, crtežom svedenim do krajnje moguće mere, bez reči, kako kaže i naslov ove knjige dat na njegov predlog, Koraks je ispričao i priča hiljadu i jednu priču o nama ovde i danas, o nama juče i o nama sutra. To je, kako je takođe svedeno kazala profesorka Milena Šešić Dragičević, “poetika sažetka” ili iz svoje vizure jednako ubedljiv psiholog Žarko Trebješanin “kolektivna psihoanaliza” u formi crteža.

Predrag Koraksić rođen je u Čačku 15. juna 1933, odrastao je i živeo u Zemunu i Beogradu. Sa 17 godina objavio je prvu karikaturu u listu ‘Jež’. Radio je prvo u listu ‘Rad’, potom u ‘Večernjim novostima’ gde je proveo 25 godina, sve do 1990. Ostatak profesionalne karijere radio je u Borbi, Našoj Borbi i Danasu.

"U Danasu mogu da objavim ono šta mislim", rekao je Koraks u jednom intervjuu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: