Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 18. 4. 2019.

| BalkanPres

BIRN: Hitno da prestanu napadi na našeg urednika Georgieva

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Sloba Georgiev
Georgiev označen kao "strani plaćenik", "Izdajnik" i saradnik albanskih i kosovskih političara; foto: JV

Nakon što su obelodanili zajedničku fotografiju brata predsednika Srbije Andreja Vučića i biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića koji je osuđen za nelegalno iskopavanje šljunka za Koridor 10 kod Pirota - počela je kampanja i otvorene pretnje glavnom uredniku BIRN-a Slobodanu Georgievu iz čije redakcije pozivaju nadležne da zbog toga hitno reaguju.

BIRN poziva sve nadležne, a posebno MUP i tužilaštvo da reaguju zbog novih napada na Georgieva koji su usledili dva dana posle objavljivanja fotografije mlađeg Vučića i Veselinovića.

Na Tviteru je objavljen snimak u kome su zlonamerno montirane izjave i od sinoć je dostupan na ovoj društvenoj mreži, ističu u BIRN-u, a u videu je Georgiev označen kao "strani plaćenik", "Izdajnik" i saradnik albanskih i kosovskih političara.

Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim "unosnim poslovima BIRN-a" za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a - ističu u saopštenju.

Melodija koja prati video su sirene za uzbunu koje su se koristile tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Video je već izazvao komentare koji sadrže niz uvreda i pretnji, a samo su pojedini uklonjeni.

U BIRN-u ističu da je ovo još jedan primer u kome se umesto rezultatima istraživačkih tekstova, vladavinom prava, borbom protiv korupcije i radom institucija - napadaju novinari i urednici medija koji ih objavljuju.

Širenjem laži i dezinformacija stvara se pritisak i crta meta na sve novinare, koji žele da rade nezavisno i profesionalno, ali i da kritički izveštavaju o aktivnostima vlasti - napominju u BIRN-u.

Upozoravaju javnost i nadležne institucije da su od 2014. godine neprestano pod pritiskom prorežimskih tabloida i SNS partijskih botova na društvenim mrežama, kao i da su napadi na Georgieva i BIRN mnogo puta prijavljivali nadležnima koji su ostali nemi.

Na kraju podsećaju kolege i javnost da je pre 20 godina, kada je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić, ubijen Slavko Ćuruvija i da je tome prethodila medijska hajka i atmosfera straha koja je aktuelna i danas. Posebno zabrinjava i što je uoči ubistva Olivera Ivanovića korišćena ista matrica i da je i tada objavljen sporni video, a slično se sada vodi kampanja i protiv Rade Trajković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tresimesi1

    09:13 // 19. 4. 2019.

    Počnite svi vi novinari da se ponašate nepristrasno i ako ništa drugo,bar ljudski pa će sve biti u redu.

  • Ena

    22:56 // 18. 4. 2019.

    Ponasanje opozicije je prevrsilo svaku meru!!

  • Viden

    19:15 // 18. 4. 2019.

    Ви сте неки новинари истраживачи? Шта сте истражили? Где кокошке носе јаја? Ако још нисте полако, истражићете!

    • Posmatrac

      23:47 // 18. 4. 2019.

      Mislim da ce vama sendvicarskim botovima mnogi normalni u ovoj zemlji sa zadovoljstvom pokazati gde im se kriju jaja....... Samo, znate, na ta jaja neko mora da sedne da ih malo zagreje, da bi se izlegla... (cisto podsecam, ukoliko i dalje ponavljate treci razred pa jos niste naucili gradivo iz "Prirode i drustva")...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: