Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 21. 12. 2021.

| BalkanPres

CINS o neodobrenom leku za dijabetes: Prodavci lažne nade na internetu

Autor:T. Ć.Izvor:CINS
1640078326472
foto: CINS

"Naš čaj Diabetin može da zameni tablete ili insulin istog momenta, ali se to ne preporučuje, već treba polako smanjivati terapiju", ovako je u telefonskom razgovoru novinarki CINS-a preporučen čaj Diabetin protiv dijabetesa. Ono što nije rečeno je da za dijabetes nema leka, i da nagli prekid terapije može da ozbiljno ugrozi već narušeno zdravlje.

U istraživanju CINS prenosi svedočenje Beograđanina obolelog od dijabetesa koji je naišao na preparat koji se reklamira kao spas, čaj Diabetin. Naručio je dva pakovanja, ali mu nisu pomogla.

Ovaj čaj prodaje je putem više sajtova u Srbiji, bez odobrenja od strane zdravstvenih institucija - a obećava čak i izlečenje od dijabetesa, bolesti za koju još nema leka. Verujući u lažnu nadu koja im se nudi, kupci na ovaj način potencijalno ugrožavaju već narušeno zdravlje. S obzirom da nije registrovan kao lek, njegovu upotrebu niko ne kontroliše.

Zvanične procene pokazuju da u Srbiji ima najmanje 770.000 dijabetičara, a ova bolest je 2019. godine bila peti vodeći uzrok smrti.

Bojana Marković iz beogradskog Udruženja osoba sa dijabetesom Plavi krug objašnjava za CINS da ako neko ko pati od dijabetesa ne uzima terapiju, već nešto što mu je neko ko nije lekar preporučio, posledice mogu biti pogubne.

Možete da ostanete bez vida, odete na dijalizu, imate problem s krvnim sudovima, krvnim pritiskom, ostanete bez stopala… mogu da nastanu ozbiljni problemi - kaže Marković.

Marković kaže da bi svemu što se koristi trebalo da prethodi konsultacija sa lekarom.

Na sajtu i u medijima u kojima se reklamira ovaj proizvod nalaze se tekstovi sa klikabilnim naslovima koji navodno razotkrivaju neku zaveru. Tako se recimo "otkriva“ da srpski apotekarski magnati kriju spas od dijabetesa tip dva, kao i da srpski lanci apoteka ne žele da prodaju Diabetin jer su željni novca i baš ih briga za dijabetičare.

Svi linkovi na stranici vode do točka sreće koji srećnom dobitniku na nekakvoj lutriji nudi "isključivo tog dana“ 50% popusta. Ipak, srećni dobitnik možete postati i kada se vratite na sajt sutradan, prekosutra ili zapravo bilo kog dana. Sve što je potrebno da uradite je da ostavite broj telefona i ime kako bi vas neko kontaktirao.

Nedugo nakon što se novinarka CINS-a predstavila kao zainteresovana za čaj, kontaktirala je nepoznata devojka sa objašnjenjem da Diabetin služi za regulaciju dijabetesa. U razgovoru je novinarki potvrđeno da će njime izlečiti dijabetes, kako i piše na sajtu.

Pakovanje čaja košta oko 2.300 dinara, a ukoliko pacijent već koristi insulin treba svaki dan da koristi čak polovinu pakovanja. Dakle, za recimo mesec dana svakodnevne upotrebe, čovek bi morao da potroši oko 35 hiljada dinara.

Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet iz Novog Sada, kaže da inspekcija mora da reaguje ukoliko neko obmanjuje kupce.

Diabetin se inače reklamira kao lek za dijabetes napravljen na osnovu rada dobitnika Nobelove nagrade Mihaila Alferova. Međutim, ne postoji nijedan nobelovac s ovim imenom i prezimenom, a fotografija navodnog naučnika je generička i preuzeta s interneta. 1640078326477 Sedište firme Laboraks; foto: CINS

Istina je da čaj prodaje firma Laboraks, čiji je vlasnik Vanja Maravić. Firma je do kraja avgusta 2020. bila registrovana u Bajmoku kod Subotice, a sada je na adresi kuće u Boleču, naselju u opštini Grocka, koju su novinari CINS-a posetili. U prizemlju iznajmljene kuće zatekli su radnicu Laboraksa koja nije želela da govori za CINS.

Celo istraživanje novinara CINS-a možete da pročitate na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    15:04 // 21. 12. 2021.

    Sta bi radila farmakomafija da se nadje lek za dijabetes,rak,AIDS,itd...koliko su neki zaradili na koroni samo...sve u svrhu profita...interes je da se lek ne pronadje,a dotle razni sarlatani i nadrilekari ubijaju bolesne dajuci im laznu nadu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: