Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:08, 18. 6. 2018.

| BalkanPres

Deo građana poverovao da je Severina pretučena Makedonka

Autor:Iskra ManojloskaIzvor:NovaTV
Severina kao pretučena Makedonka
Severina kao pretučena Makedonka

Kao što se očekivalo, sada, kada je spor oko imena s Grčkom završen, lažne vesti u medijima uzimaju maha.

Ono što se dogodilo nakon protesta ispred Skupštine Makedonije to i potvrđuje. Brojni lažni profili na Fejsbuku i Tviteru počeli su da šire laži i špekulacije.

Na primer, zloupotrebljena je fotografija popularne hrvatske pevačice Severine, koja je nekada ranije, za potrebe snimanja spota našminkana tako da izgleda kao da je pretučena. Upravo ta fotografija je predstavljena kao "pretučena makedonska žena na protestu".

Deo informacija sa Fejsbuka Deo informacija sa Fejsbuka

Pored toga, kao još jedna pretučena osoba na protestu, društvenim mrežama se širila i fotografija starice pretučune ranije u incidentu u Srbiji.

Deo informacija sa Fejsbuka Deo informacija sa Fejsbuka

Makedonski Savet za etiku u medijima (CEMM) je regovao, zaključujući da mediji ne bi smeli da budu zloupotrebljeni za "prenošenje poziva za ujedinjenje pojedinaca i grupa za radikalno ponašanje i radnje koje ugrožavaju javni red i mir u društvu".

Ova reakcija je rezultat čestih slučajeva širenja špekulacija, jednostranog izveštavanja i neistina kroz neke medije, naročito u kontekstu trenutne političke situacije i nakon potpisivanja sporazuma o imenu sa Republikom Grčkom. CEMM apeluje na uzdržavanje i mirne reakcije na bilo kakve provokacije iz bilo kog centra moći, grupisanja ili pojedinaca. Mediji igraju posebno važnu ulogu u zaštiti građana od pojave netolerancije i nepoverenja i izloženosti riziku od nasilja. Ne bi trebalo da dozvoljavaju da ih političari i drugi pojedinci i grupe manipulišu, jer to znači direktnu štetu javnosti i građanima Republike Makedonije - kažu iz CEMM-a.


Kratko uputstvo - kako da ne nasedate na lažne vesti

Sada, više nego ikad, važno je da građani posvete više pažnje onome što čuju, vide ili čitaju.

  • Kao posebno nepouzdan medij, može se izdvojiti društvena mreža "Facebook". Građani mogu čitati statuse koji šire laži, dezinformacije, pozive za akciju i slično. Pre nego što veruju u ono što će dobiti na Fejsbuku, građani moraju prvo da se uvere da je to napisala prava osoba, a ne lažni profil. Oni koji žele da šire neistinu u javnosti, gotovo bez izuzetka to ne čine sa svog ličnog profila, već preko lažnog.
  • Lažne vesti često šire brojni internet portali, koji postoje samo zato što je razvoj tehnologije drastično brži od usporenog zakonodavstva, a ta sfera još nije dovoljno regulisana.
    Ako na takvim internet portalima pročitate naslov koji vas čini da se osećate u strahu ili panici, šanse da čitate lažne vesti su veće.
  • Lažne vesti često imaju naslov koji ne odgovara tekstu i fotografiji koja je objavljena. Prema tome, uvek pokušavajte da pronađete vreme za čitanje tekstova do kraja, da se ne zaustavite na naslovu i prvoj rečenici.
  • Kao i sa informacijama koje saznajete na Fejsbuku, tako i sa onim sa internet portala, pokušajte da pregledate nekoliko različitih lokacija, da biste videli da li su tu informaciju preneli i drugi, kredibilni mediji.
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: