Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 12. 7. 2021.

| BalkanPres

Epidemiološkinja: Jasno je da su podaci o smrtnosti od kovida lažni

Autor:FonetIzvor:Fonet

Skrivanje podataka o broju preminulih od kovida bilo je u funkciji politike i predstavljanja Srbije "kao najbolje na svetu“, ali je jasno da su podaci o smrtnosti ispod jednog procenta lažni, što su "sada i priznali“ redovnim izveštajem Republičkog zavoda za statistiku, izjavila je u intervjuu FoNetu epidemiolog dr Verica Ilić i upozorila na novi talas pandemije, na jesen ili ranije.

Od 2011. do 2019. godine broj umrlih, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u godinu dana se kreće oko 102.000, da bi u 2020. godini došao na 116.850.

Na sajtu Ministarstva zdravlja, broj umrlih je i dalje nešto preko 7.000.

Sem BIRN-a i NIN-a, i članovi Udruženja "Ujedinjeni protiv kovida" sve vreme tvrdili i statistički dokazivali da podaci nisu tačni, kaže epidemiološkinja Verica Ilić u serijalu Kvaka 23.

Lekari moraju koristiti zvanične podatke, ali je problem što su oni očigledno znali da ti podaci nisu tačni, da su lažni. Posledice toga su ozbiljne i dalekosežne, jer epidemiolozi donose odluke samo i isključivo na osnovu cifara. Ako ljudima šaljete poruku da je smrtnost 0.98 %, a očigledno da su tempirali podatke, držali su broj na onom nivou da bi smrtnost bila toliko i da bi bili bolji od Evropskog proseka -rekla je Ilićeva.

Prema njenom objašnjenju, epidemiolog koji donosi odluke na osnovu lažnih podataka može samo da donese pogrešne odluke, što može da ima i drugu posledicu koja utiče na ponašanje građana, jer zataškavanjem podataka, kako je ukazala, šaljete lažnu sliku građanima da je situacija bolja i da mogu da se opuste, iako je zapravo umrlo višestruko više ljudi nego što je objavljeno. verica ilić Smrtnost veća od prikazivane; foto: Fonet

Ona nije saglasna sa članom Kriznog štaba dr Branislavom Tiodorovićem koji je rekao da za odluku nije potrebna apsolutna cifra, već dobar uzorak.

Pouzdano znamo da su lekari krajnje korektno radili svoj posao i svaku smrt od kovida upisivali u posebne obrasce. Od trenutka kada lekar upiše smrt do trenutka kada se ona vidi u bazi podataka neko je bio na tom putu ko je te brojeve smanjivao, kako bi se smrtnost uklopila u procenat od 0.9 % - tvrdi Ilićeva.

Dodaje da je bizarno takmičenje sa mrtvima, ako smo najbolji u svemu, objašnjava, onda smo i najboli i po pitanju malog broja umrlih, jer on otkriva mnogo toga u zdravstvu.

Kaže da to govori i o organizaciji zdravstvene službe i adekvatnom broju stručnjaka na adekvatnim mestima, što, po njoj, mi nismo imali.

Ona se osvrnula i na aktuelnu situaciju i procenila da imamo sve uslove za novi talas na jesen ili ranije - nisku stopu vakcinacije i suštinsku eliminaciju mera, maske niko ne nosi, distanca se ne drži, koncerti i svadbe se organizuju.

Svako ima svog udela. Jedna od zamerki je nedovoljno doboro i efikasno sprovedena kampanja za vakcinaciju. Imamo službe za socijalnu medicinu i unutar njih službe za statistiku i zdravstvenu edukaciju. Postoji i Institut za socijalnu medicinu i zato nije jasno zašto ti ljudi, kojima je opis posla rad sa građanina na vakcinaciji, nisu pozvani da se uključe na adekvatan način - rekla je doktorka.

Kompletni intervju doktorke Verice Ilić sa Danicom Vučenić pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Laki

    17:13 // 12. 7. 2021.

    Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je više puta decidirano tvrdio da u Srbiji niko nije umro od korone i ja verujem ministru.

  • Rad mila Fisekovic

    15:51 // 12. 7. 2021.

    Nema komentara

  • Dragan Mladenovic

    14:11 // 12. 7. 2021.

    nije problem u kovidu nego zato što ništa drugo nisu lečili pa je smrtnost zbog toga veća

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: