Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:42, 28. 3. 2018.

| BalkanPres

Evropska parlamentarka: “Milom ili silom” biće unapređena sloboda medija u Srbiji

Autor:BalkanPresIzvor:Južne vesti
balkanpresprtscr
I Brisel čuje o stanju u medijima u Srbiji; Foto: YT prtscr

Do Brisela dopiru glasovi o gušenju medijskih sloboda u Srbiji, navodi potpredsednica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom Dubravka Šuica. Ako srpska vlast sama ne unapredi slobodu medija, moraće to da uradi u procesu pridruživanja, kao uslov za ulazak u EU, tvrdi Šuica.

Članica grupe Evropske narodne partije Dubravka Šuica ističe da Aleksandar Vučić pobeđuje na izborima, ali da do Brisela dopire nezadovoljstvo onih novinara koji "nisu etiketirani kao pro-vladini".

Ima prostora za poboljšanje tog stanja. Ako to ne budu hteli sami, što bi rekli, ako neće milom, hoće silom. Tokom pregovora i zatvaranja poglavlja o informiranju, morati će ispuniti određene kriterijume. Evropska unija jako vodi o tome računa - kaže Šuica.

Poslanica iz Hrvatske dodaje da su sloboda medija i ljudska prava jedni od najvažnijih uslova i da zato i postoje poglavlja 23 i 24, koja se otvaraju prva, a zatvaraju zadnja. Šuica nije želela da licitira datumom za ulazak Srbije u EU, a najnoviju situaciju na Kosovu i aktuelnu krizu naziva “zabrinjavajućom i ozbiljnom”.

Očito nekim ekstremnim snagama ne odgovara dogovor. Bez dogovora Beograda i prištine i bez donošenja Statuta Zajednice srpskih opština, teško da će se nastaviti pregovori. Očito neko ne želi pomirenje i dijalog na ovom prostoru - kaže Šuica.

Ipak, Šuica dodaje da je Evropska unija ovaj put odlučila “ozbiljno biti umešana, na način da je prisutna na terenu”. Podsetila je na skorašnje posete komesarke za spoljnu politiku EU Federike Mogerini i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, ilustrujući time zainteresovanost Unije za zapadni Balkan.

O odnosima Srbije i Hrvatske, o tome šta Hrvatska traži za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, ali i o komplikovanim političkim situacijama u Bosni i Makedoniji, pogledajte detaljnije u emisiji BalkanPresa.

Ovaj tekst je nastao kao deo programa BalkanPres, odnosno saradnje medija iz tri države - Južnih vesti iz Srbije, Nove TV iz Makedonije i Prometeja iz Bosne i Hercegovine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja Jovanovic

    14:05 // 29. 3. 2018.

    Do Brisela ne dopire ni vapaj bolesne dece i odraslih, obolelih od kancera, izazvane bombardovanjem osiromasenim uranijumom 1999. Za pocetak, neka Evropske televizije, puste snimke besomucnog bombardovanja Srbije- 78 dana i noci , koje su razorile nasu Srbiju.Tek kada se to bude desilo, moci cemo da polazemo racune Zapadnim medijima kao transparentnim partnerima.

  • dare

    07:13 // 29. 3. 2018.

    Tako je,ali mislim da ce ipak trebati silom jer vlast razume samo jezik sile.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: