Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:59, 6. 2. 2018.

| BalkanPres

"Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih medija"

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Nenad Popović
Nenad Popović; Foto: Kancelarija Vlade za saradnju sa medijima

"Gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala KRIK predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja", saopštila je koalicija novinarskih i medijskih udruženja nakon što je ministar Popović predao i četvrtu tužbu protiv KRIK-a.

U saopštenju koje su potpisali NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM ukazuje se na to da se i ranije dešavalo da "moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medij, sa ciljem da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje".

Naime, i pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili, u boljem slučaju, značajno otežavaju njihov rad - piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da su mediji koji nisu bliski vlastima "višestruko izloženi raznim pritiscima, a da im je istovremeno onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se, sa druge strane, nekontrolisano sliva na račune „podobnih“ medijskih kuća".

Pored tužbi i čestih presuda koji ne idu u korist nezavisnim medijima, oni su takođe izloženi veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane - piše u saopštenju.

Koalicija je kritikovala i to što se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika novinarskih, medijskih i organizacija civilnog društva, okupljenih u Grupu za slobodu medija, sa premijerkom Anom Brnabić, i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija – "ništa suštinski nije promenilo, ukoliko u to ne računamo dalje urušavanje medijskih sloboda i položaja novinara i medija".

KRIK 4 tuzba Nenad Popovic 4 x 1.000.000 dinaraPodsetimo, ugledni istraživački portal KRIK je početkom novembra objavio tekst Srpski državljani u "Rajskim papirima", u kojima se prilično detaljno analizira veliko materijalno bogatstvo aktuelnog srpskog ministra bez portfelja Nenada Popovića, koje je, po podacima iz istraživanja, procenjeno na preko 100 miliona dolara.

Popović je najpre reagovao saopštenjem objavljenim na sajtu Srpske narodne partije, čiji je predsednik, a zatim 11. januara podneo tužbu protiv KRIK-a, tražeći da mu se isplati milion dinara. Kako je objavio KRIK, već sledeće nedelje Popović je predao još jednu tužbu, a zatim 29. treću i 31. januara i četvrtu.

Inače, u istraživanju "Rajski papiri", koje su predvodili nemački Zidojče cajtung i Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), a koje je nastavak čuvene priče "Panamski papiri", analizirano je više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara.

Dokumenti otkrivaju poslovanja najbližih saradnika svetskih lidera – američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija među kojima su „Nike“ i „Apple“, kao i jednog od osnivača kompanije „Microsoft“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: