Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:00, 24. 4. 2020.

| BalkanPres

Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Dejan Anastasijević komemoracija
NUNS.ova nagrada za istraživačko novinarstvo nosiće njegovo ime; foto: BBC news na srpskom jeziku

Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

Dodela nagrade je zbog epidemije virusa korona odložena do daljeg, a u NUNS-u najavljuju da će manifestaciju organizovati čim se steknu uslovi. Tom prilikom promovisaće i knjigu izabranih tekstova Dejana Anastasijevića.

Njegov talenat, znanje i novinarski rad bili su za poštovanje i divljenje. Pravi uvid u događaje na eks-jugoslovenskim prostorima nemoguć je bez Dejanovih tekstova i priloga. Ostaće upamćen po svom hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala. Svoju istrajnost u profesionalnom obavljanju novinarskog posla, Dejan je umalo platio životom kada u aprilu 2007. godine pokušan atentat na njega - navode u NUNS-u.

Zločin se, kažu u NUNS-u, i dalje nalazi u predistražnoj fazi.

Inače, Anastasijević je bio dugogodišnj novinar nedeljnika Vreme, urednik BBC news na srpskom jeziku, saradnik B92, te dopisnik američkog magazina Time.

O Dejanu Anastasijeviću iz ugla njegovih najbližih saradnika možete pročitati na portalu BBC news na srpskom, na kome je radio do smrti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • njegos vuk

    08:21 // 25. 4. 2020.

    nešto ne videh da je istrazivao zločine nad Srbima...a secam ga se odlično povodom svedočenja protiv Miloševića u Hagu u korist šiptara...objavite.??

    • Шишач снс-ОВАЦА

      10:50 // 25. 4. 2020.

      Чак и да није истраживао злочине над Србима (а јесте), ти сматраш да није било злочина са наше стране, или да, зарад "равнотеже", није требало истраживати те злочине?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: