Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 8. 2. 2018.

| BalkanPres

I dalje bez kazni za napade na makedonske novinere

Autor:Iskra ManojloskaIzvor:NovaTV
Stop nasilju nad novinarima
Stop nasilju nad novinarima; Foto: NovaTV

Udruženje novinara Makedonije (ZNM) objavilo je izveštaj o pokazateljima stepena slobode i sigurnosti novinara medija u decembru 2017. U izveštaju se navodi da je prošle godine, od septembra 2016. do kraja avgusta 2017. godine, nasilje nad novinarima u Makedoniji nastavljeno gotovo isto kao i prethodnih godina.

Izveštaj pokazuje da se u poređnju sa prvih šest meseci 2016. godine broj napada smanjio, ali su, istovremeno, noviji slučajevi bili "direktniji i brutalniji".

Ako je do prošle godine prethodna vlada VMRO-DPMNE pokušala formalno da odbaci vezu sa napadima i napadačima, u prvoj polovini 2017. godine ta veza je postala očiglednija - navodi se u Izvještaju ZNM-a.

U toku jedne godine Udruženje novinara registrovalo je ukupno 18 napada na novinare, čime se ukupan broj napada u poslednje četiri godine popeo na preko 50.

Ove godine, od 18 zabeleženih, fizičkih napada je bilo 6, 7 su bile verbalne pretnje, dok se preostalih 5 odnosi na uvrede, zabranu izveštavanja sa javnih događaja ili uništavanje private imovina novinara.

Za poslednjih pet godina Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo jednom Javnom tužiocu podnelo prijavu u vezi sa ozbiljnom pretnjom po život novinara. U jednom slučaju Udruženje novinara je javno pozvalo policiju zbog ugrožavanja sigurnosti novinara koji su bili izloženi agresivnoj i prljavoj kampanji od strane provladinih medija, u kojoj su novinare označavali kao izdajnike i saradnike stranih obaveštajnih službi - piše u Izveštaju ZNM.

Tamara Chausidis Vlast ništa ne čini da spreči napade na novinare; Tamara Chausidis; Foto: NovaTVNa pitanje da li smatra da će se, zbog nešto promenjenih političkih odnosa u Makedoniji, nasilje nad novinarima smanjiti, Tamara Chausidis iz Nezavisnog sindikata novinara i medijskih radnika (SSNM) kaze da se nada.

Nadam se da će da se stvore uslovi i da se promeni percepcija uloge i zadatka novinara i ružna slika koju je prethodna vlada uspela da stvori o novinarima kao propagandistima i produženoj ruci politike. Ne mogu i ne dozvoljavam sebi da predviđam, tako da mi ostaje samo se nadam da smo imali priliku da vidimo da tretman novinara kao slugu, vlast koja u svakom selu ima šerifa ne može sebi priuštiti. Ne može da ucenjuje, zastrašuje javnost jedne zemlje - odgovorila je Chausidis.

Prema izveštaju ZNM, makedonske vlasti nisu u stanju da efikasno procesuiraju napadače novinara.

Nijedna institucija nije obavestila ZNM ili same novinare o preduzetim merama na garanciji njihove sigurnosti. Makedonske vlasti nisu u stanju da efikasno procesuiraju napadače na novinare, a o kaznama za inspiratore i organizatore ne može ni da se govori. Za više od 50 napada na novinare nema informacija o podstrekačima ili organizatorima, jer su u većinu napada uključeni visoki zvaničnici ili njihovi saradnici. Nažalost, u neke od napada na novinare je bila direktno uključena i policija, koja bi po logici trebalo da zaštiti novinare. Država ne pruža nikakvu obuku za policajce, tužioce, advokate i sudije o značaju zaštite slobode govora i novinara - piše u Izveštaju ZNM.

Upitana da li smatra da nova Vlada pokušava da smanji nasilje protiv novinara, Chausidis kaže da je primetila je deklarativnu spremnost i senzibilitet za primedbe medijskih organizacija.

Ali ima još mnogo toga da se uradi kako bi se napravila stvarna razlika - zaključuje ona.

Da se ​​smanji nasilje nad novinarima, Chausidis smatra da treba da postoje sankcije za počinioce nasilja.

Pa, barem da postoje kazne za počinioce nasilja, i prihvatanju stava da govora mržnje truje javnu sferu i stvara atmosferu linča prema predstavnicima novinarske profesije - rekla je Chausidis.

Ceo izveštaj Udruženja novinara Makedonije možete pročitati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: