Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 25. 12. 2020.

| BalkanPres

KRIK: Reakcija VSS i Zaštitnika građana na bazu o sudijama kao pokušaj gušenja slobode medija

Autor:KRIKIzvor:KRIK
krik
Napali KRIK zbog baze "Prosudi ko sudi"; foto: JV

Visoki savet sudstva i Zaštitnik građana optužili su KRIK da je objavljivanjem baze “Prosudi ko sudi” izvršio pritisak na nezavisnost pravosuđa, pa čak i ugrozio bezbednost sudija. Sa druge strane, iz KRIK-a navode da ni VSS, ni ombudsman, nisu demantovali nijedan podatak iz baze, a da su u svojim saopštenjima izneli neistine o njihovom radu, a pokazali i elementarno nerazumevanje za rad medija. Kažu i da su pre objavljivanja baze kontaktirali sve sudije čijim su se karijerama bavili i dali im šansu da prokomentarišu i objasne sve podatke i kontroverzne detalje.

Iz KRIK-a smatraju i da pritisci kojima su izloženi zbog rada na bazi o sudijama predstavljaju pokušaj gušenja slobode medije i izbegavanje odgovornosti koje sudije imaju prema onima koji im daju platu - građanima Srbije, a Zaštitnika Zorana Pašalića podsećaju da on treba da štiti građane od vlasti, a ne obrnuto. Predsednik VSS-a Dragomir Milojević VSS najoštrije osuđuje KRIK-ovu “tendenciozno napravljenu” bazu; foto: vss.sud.rs

U svom saopštenju VSS je istakao da najoštrije osuđuje KRIK-ovu “tendenciozno napravljenu” bazu i da ona stavlja sudije u negativan kontekst, a dovedeno je u pitanje čak i to što novinari uopšte izveštavaju o sudstvu.

Valjanje sudskih odluka može preispitati samo zakonom određeni viši sud - piše u saopštenju.

Postupci u kojima su sudije odlučivale okarakterisani su kao selektivno i zlonamerno izabrani podaci iz privatnog života, a kako navode, to izaziva sumnju da takav način izveštavanja nije u funkciji objektivnog informisanja građana. Zoran Pašalić Pašalić pa je optužio KRIK da svojom bazom sudijama crta mete na čelu i ugrožava bezbednost čak i njihovih porodica; foto: ombudsman.rs

Korak dalje otišao je bivši sudija i predsednik Prekšajnog apelacionog suda, Zaštitnik građana Zoran Pašalić, pa je optužio KRIK da svojom bazom sudijama crta mete na čelu i ugrožava bezbednost čak i njihovih porodica.

Smatram da je krajnje neprimereno formiranje baza sudija i analiza slučajeva u kojima su oni postupali, a koje su urađene na način suprotan Ustavu i zakonima Srbije, i uopšte praksi u svetu - rekao je Pašalić.


KRIK: Saopštenja izdata sa namerom da se diskredituje naš rad

Iz KRIK-a podsećaju VSS i Pašalića da je i sudstvo grana vlasti, a da su sudije funkcioneri i kao takvi imaju društvenu moć, ali i odgovornost, što podrazumeva i interesovanje medija za njihov rad.

Ove dve institucije tvrde da KRIK-ova baza podriva poverenje građana u nezavisnost pravosuđa, što je takođe netačno. Poverenje je poljuljano upravo zbog takvog stava ovih navodno nezavisnih institucija, kao i zbog toga što neke sudije pokušavaju da budu nedodirljive i lišene svake odgovornosti za svoj rad - kažu iz KRIK-a.

Propusti koje su sudije napravile prilikom suđenja u nekim od najznačajnih predmeta, dodaju, poput suđenja Stanku Subotiću, Luki Bojoviću ili Branku Lazareviću, kao i to što su dozvolile da zastare neka od najznačajnijih suđenja – nisu bili u fokusu Visokog saveta sudstva. Takođe, za VSS nisu zanimljiva ni otkrića o enromnom bogaćenju pojedinih sudija.

Nerad VSS-a u ovim slučajevima je ono zbog čega građani gube poverenje u pravosuđe. Baza „Prosudi ko sudi“ je upravo zbog toga i napravljena – da poveća transparentnost, približi pravosuđe građanima i povrati izgubljeno poverenje. Zahvaljujući ovoj bazi građani konačno mogu da vide ko su sudije koje postupaju u najvažnijim predmetima, kako je tekla njihova karijera, da li su donosile neke problematične i kontroverzne odluke i zbog njih snosile posledice, kao i šta poseduju od imovine – i na to imaju puno pravo - piše KRIK.

Naglašavaju da ni VSS ni Zaštitnik građana u svojim saopštenjima nisu demantovali nijedan podatak iz baze o sudijama niti naveli da nešto nije tačno, a zbog toga smatraju da su saopštenja izdata isključivo sa namerom da se KRIK-u nanese šteta i diskredituje njihov rad.

Podsećaju da su svi podaci koje su objavili sadržani u zvaničnim dokumentima, kao i da su posebno pazili da su svi podaci sadržani u zvaničnim dokumentima, kao i da su pazili da ne objavljuju lične podatke sudija i drugih osoba o kojima su pisali, a da su pre objavljivanja kontaktirali sve sudije čijim su se karijerama bavili, ali da se mnogi nisu odazvali na poziv.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: